Proiectul viitoarei Centuri Ocolitoare a municipiului Bacau provoaca reactii tot mai vehemente, atât din partea proprietarilor de case si terenuri ce vor fi expropiati pe sume ridicole, dar si din partea primarilor din comunele pe unde va trece mult amânata investitie. Alesii din Nicolae Balcescu, Saucesti, Hemeius sau Luizi Calugara acuza Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România – CNADNR ca nu i-a consultat nici pe ei, si nici pe cei ce acum vor pierde proprietati si bani. Institutiile din judet reclama aceeasi opacitate a institutiei nationale intr-o problema ce intereseaza un numar atât de mare de comunitati si de cetateni.

“Acum vreo doi ani a venit de la Bucuresti un consultant, insa a stat foarte putin si nu a vorbit cu niciun proprietar. De atunci, nimic, cred ca s-a facut totul din birou! Am si eu pamânt si m-a prins in zona soselei, ce sa fac? Din ceea ce am auzit, valoarea despagubirilor este cu mult sub pretul pietei. Nu se poate lua proprietatea oamenilor chiar pe nimic, cu un euro pe metrul patrat. Sunt locuitori ai comunei care au proprietatile de zeci de ani, nu au speculat, si se vine acum cu foarte putini bani, asa incât nu-si pot cumpara in alta parte, deci vor fi pagubiti cu sume enorme. Sper sa se auda unde trebuie si sa nu e faca multe nedreptati” – declara Anton Siler, primarul din Nicolae Balcescu.

“Eu stiu ca legea spune ca trebuie acordata justa despagubire in aceste cazuri. Pe de o parte este bine ca nu se mai tergiverseaza proiecte importante, insa si omul trebuie protejat. Parca spunem ca aparam si garantam proprietatea, sper sa nu ramâna vorbe goale. Era nevoie de o consultare a noastra, a primarilor, dar mai ales era obligatoriu sa se discute cu proprietarii, sa se gaseasca o solutie care sa multumeasca pe toata lumea” – e de parere Valentin Manea, primarul comunei Saucesti.

“Nu au venit cei de la CNADR sa se intereseze de situatia reala, asa cum au facut cei de la Transgaz, care au obtinut aprobarea proprietarilor pentru ca o magistrala de-a lor sa treaca peste pamânturile lor. Era simplu, le puneam la dispozitie celor de la Bucuresti om de la Cadastru si mergea din poarta in poarta, informau, negociau si nu mai erau probleme. La noi nu exista pamânt fara proprietar, nu inteleg de ce apar atâtia proprietari neidentificati! Eu inteleg, nu se pot da sute de mii de euro, dar nici sa-i arunci praf in ochi omului, sa nu se aleaga cu nimic” – a declarat Aurel Varga, primarul din Luizi Calugara.

“Este foarte necesara aceasta sosea, locuitorii din comuna au de suferit din cauza traficului greu. La noi, nu sunt cazuri cu case ce vor fi expropiate, doar teren. Despre valoarea despagubirilor nu stiu ce sa va zic… Speram sa fie toata lumea multumita” – spune Constantin Mihaila, primar Hemeius.

Primarul comunei Letea Veche, Petru Dochia, nu a raspuns solicitarilor noastre repetate de a-si exprima un punct de vedere in acest caz. In timpul documentarii am stat de vorba cu administratorul public al comunei, Viorel Hotea, care a declarat ca modul de actiune al institutiilor guvernamentale este inacceptabil si a propus chiar crearea unei asociatii a celor expropiati care sa apere drepturile proprietarilor nemultumiti.

Subprefectul Pocovnicu cere explicatii la Bucuresti

In editia de ieri a ziarului nostru v-am prezentat cazul familiei Angela si Constantin Paduraru, proprietari ai unei case in valoare de 45.000 de euro si al unui teren de 400 de metri patrati in satul Rusi Ciutea, comuna Letea Veche, care va primi doar 2.500 de euro despagubire pentru ca pe proprietatea sa se va inalta un pod al viitoarei sosele. Subprefectul Dorian Pocovnicu l-a primit in regim de urgenta pe Constantin Paduraru pentru a-i oferi ajutorul.

“Institutia Prefectului nu are nicio atributie in acest proiect, insa voi cere de la Bucuresti date care sa clarifice aceasta problema extrem de grava. Inteleg ca nu este un caz izolat, de aceea ma voi implica in gasirea unei solutii care sa tina cont de interesele bacauanilor”, a spus Pocovnicu.

Cotidianul DESTEPTAREA a solicitat CNADNR informatii lamuritoare pe aceasta tema pe care le vom prezenta in editiile viitoare ale cotidianului nostru.PUBLICITATE