17 mai 2024
ActualitatePrefectura nu vrea să demoleze crucile de la Valea Uzului, afirmând că...

Prefectura nu vrea să demoleze crucile de la Valea Uzului, afirmând că e treaba celor din Harghita

Povestea crucilor militarilor români din cimitirul de la Valea Uzului nu s-a sfârșit, încă, în ciuda procesului care a decis că monumentele trebuie demolate.

Chiar dacă instanța a decis că Primăria Dărmănești nu avea dreptul să monteze crucile și că acestea trebuie demolate, autoritățile nu se înghesuie sa o facă, temându-se de problemele de imagine care însoțesc dărâmarea unor monumente ridicate pentru cinstirea eroilor care au murit pentru țară.

Presa maghiară scrie că Prefectura Bacău nu dorește să se implice în demolarea crucilor pe motiv ca nu ar fi de competența sa, deși, în proces, a fost de partea autorităților din Sânmărtin impotriva Dărmăneștiului.



“În ciuda implicării, Instituţia Prefectului din judeţul Bacău a declarat pentru Krónika că nu se simte competentă în executarea hotărârii instanţei. La întrebarea portalului legată de punerea în aplicare a sentinţei, prefectul Lucian-Gabriel Bogdănel a răspuns că informaţiile ar trebui obţinute de la primăria din Sânmartin şi de la Prefectura judeţului Harghita. Potrivit hotărârii guvernului 299/2010, cimitirul militar aparţine proprietăţii publice a localităţii Sânmartin din judeţul Harghita – a explicat prefectul”, scrie Hirado.hu.

Conform hotărârii pronunţate în primă instanţă însă demolarea crucilor de beton este responsabilitatea primăriei din Dărmăneşti, iar acest lucru a fost confirmat şi de hotărârea definitivă a curţii de apel, iar prefectul, în calitate de reprezentant al guvernului în teritoriu, este responsabil pentru respectarea legii în România – scrie portalul Krónika.

În aprilie 2019, Primăria Dărmănești a amennajat un monument și mai multe morminte cu cruci de beton pentru militarii români care au fost îngropați în Cimitirul de la Valea Uzului în Primul și în Al Doilea Război Mondial. Neînțelegerile au pornit de la faptul că maghiarii reclamă că cimitirul este doar al eroilor maghiari și în cimitir nu ar fi înmormântați și militari români. În replică, s-a spus că crucile românilor au fost scoase și arse în 1990, conform unor relatări din presa din acea vreme.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri