27 aprilie 2024
ActualitatePrapad in tot judetul dupa ploile din ultimele zile

Prapad in tot judetul dupa ploile din ultimele zile

Pompierii au facut noapte alba

Mai multe localitati din judet au fost afectate de precipitatiile insemnate de miercuri seara. A plouat atât de tare incât canalizarile din mai multe cartiere ale municipiului Bacau nu au mai facut fata. Strazile au fost inundate, iar circulatia s-a desfasurat cu dificultate. Pompierii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al judetului au intervenit toata noaptea si in cursul zilei de ieri. In municipiul Bacau, au fost inundate 3 apartamente de la demisolul unui bloc de pe strada Erou Gheorghe Nichita, o casa si un beci pe strada Toamnei, o casa si o curte pe strada Rozelor, sala cazanelor de la Penitenciarul Bacau, subsolul tehnic al lifturilor de la Spitalul Judetean Bacau, fara a fi afectata activitatea acestora, subsolurile a doua blocuri de pe strazile 9 Mai si Republicii. In Onesti au inundate 5 gospodarii, subsolul Catedralei Ortodoxe si subsolul Spitalului Municipal Onesti. La Gura Vaii apa a intrat in 4 locuinte, 4 curti si 6 beciuri iar in comuna Bogdanesti, in satul Filipesti, au fost inundate 5 curti.

Circulatia feroviara a fost intrerupta



Intre localitatile Faraoani si Valea Seaca, circulatia feroviara a fost intrerupta intre orele 21.20 si 22.00. Aluviunile au ajuns pe calea ferata iar trenul InterRegio care circula pe relatia Bucuresti – Suceava a fost oprit in statia CFR Faraoani. La ora 22.00, în urma degajarii aluviunilor de catre lucratorii feroviari, circulatia trenurilor a fost reluata. (Geta P.)

„Pompierii militari au actionat pe timpul noptii in mai multe localitati din judet dar si in cursul zilei de astazi (n.r. – ieri) in comuna Bogdanesti, pentru limitarea si inlaturarea efectelor negative. Au fosta afectate gospodarii dar si alte imobile”

lt. Andrei Grecu – ofiter relatii publice ISUJ Bacau

 

„Am stabilit comisiile de evaluare a pagubelor si le-am cerut Comitetelor locale pentru situatii de urgenta sa fie in mobilizare totala, in special când avem coduri de avertizare. Trebuie sa respecte ordinea prioritatilor, pe primul loc fiind siguranta oamenilor”.

– Dorian Pocovnicu – subprefect al judetului Bacau

 

Prefectura a monitorizat situatia

In urma precipitatiilor abundente din seara de 26 iunie, au fost afectate localitatile Bacau, Onesti, Gura Vaii, Faraoani, Ungureni, Bogdanesti, Nicolae Balcescu, Pâncesti, Oituz, Parincea, Horgesti, Colonesti, Buhoci, Tamasi. A fost intrerupta alimentarea cu energie electrica in 11 localitati, echipe de la E.on a lucrat ieri la remedierea defectiunilor in patru localitati, iar la inchiderea editiei se mai lucra in Gura Vaii si Cotofanesti, localitati care erau alimentate partial. De asemenea au fost afectate locuinte si obiective de interes public in Bacau, Gura Vaii, Onesti, Faraoani, unde echipe ale comitetelor locale pentru situatii de urgenta, ale CJSU si ISU au actionat pentru scoaterea apei. In satul Fundu Racaciuni, DC 110 a fost afectat in procent de 50 la suta. Echipe mixte ale CJSU actioneaza in continuare si evalueaza situatia din teren. (G.B.)

Puhoaiele de la Fundu Racaciuni au amintit de dezastrul din 1991

Puhoiale care au curs din cer asupra localitatii Fundu Racaciuni au strecurat spaima in inimile localnicilor si i-au facut sa isi imi aminteasca nenorocirile traite in 1991, când apa a luat vieti omenesti si gospodarii intregi. Miercuri seara, pe la orele 20.30, de-a lungul vaii s-a dat iar alarma. Pâraiele, atât de firave in mod obisnuit, au inceput sa se umfle vazând cu ochii si sa dea semne ca ies din matca. “Cred ca au cazut peste 50 de litri de ploaie pe metrul patrat. Apele aratau de parca erau o herghelie de cai naravasi. Ne-am gândit la tot ce poate fi mai rau. Cel mai tare ne-a fost teama ca pâraiele Caprian si Fundu Racaciuni isi vor uni fortele si vor lovi partea de jos a satului”, spune primarul de Racaciuni, Lucian Cheta.

Cele doua cursuri strabat numai zone locuite, iar in drumul lor vijelios, sub puhoiale de ploaie, au lovit furibund tot ce au intâlnit in cale. Intr-un loc au sapat malul exact lânga drumul comunal asfaltat, din care a ramas acum doar o singura banda de mers. Au luat ca pe niste jucarii un podet si mai multe punti pietonale. Lumea a tras invataminte amare dupa dezastrul din 1991, iar locuintele sunt acum mai sus sI mai departe de albie, astfel ca nu au fost afectate. “Problema este ca daca mai vine o viitura va distruge si ceea ce a mai ramas din drum, iar satul va fi practic rupt in doua, cu una dintre parti izolata. E clar ca drumul trebuie refacut, iar albia trebuie decolamatata pe toata lungimea de 12-13 kilometri. Avem nevoie de bani din fondul de urgenta, pentru ca problema este grava”, a mai spus primarul Cheta.

O comisie condusa de suprefectul Dorian Constantin Pocovnicu a fost ieri la Racaciuni ca sa evalueze distrugerile si a stabilit ca pentru lucrarile de refacere ar fi nevoie de 40.000-50.000 lei.

Dezastru în urma furtunii si pe Valea Trotusului

Drumuri de balastru rupte, copaci care au fost scosi din radacina, case în care a ajuns apa – acestea sunt imaginile dezastrului natural produs în seara zilei de 26 iunie în Onesti si în apropiere. Pe strazile municipiului Onesti s-au format puternice torente care au inundat sensurile giratorii si au adus aluviuni iar în cartierul Slobozia un pârâu a iesit din matca si a facut prapad. Viceprimarul municipiului Onesti, Nicolae Gnatiuc ne-a declarat: ”În furtuna în care parca s-au rupt norii, au fost copaci doborâti iar puhoaiele de apa au umplut strazile cu aluviuni. Se lucreaza la îndepartarea namoluluidin carosabil si a copacilor doborâti.” Cu o situatie destul de critica în urma acestor precipitatii s-au confruntat comunele Casin, Bogdanesti si Buciumi. Daniel Soroiu, primarul comunei Casin a declarat: ”În satul Curita,apartinator comunei, culturile au fost distruse datorita faptului ca a batut grindina. Tot în acest sat a fost afectat un picior al podului de peste pârâul Larguta si s-a înregistrat o rupere de mal.La un numar de 12 locuinte apa a intrat în case iar pârâul Cuciur a deversat distrugând culturile agricole pe suprafete însemnate. De asemenea,furtuna a rupt copacii în mai multe locuri.” La Bogdanesti , dupa cum ne-a declarat secretarul Vasile Oncioiu, „a plouat peste 100 de litri la metrul patrat si s-a produs un adevarat dezastru. În jur de 20 de case au fost inundate, având apa în interior 50 de centimetri. Culturile au fost distruse datorita grindinei si doi stâlpi ai retelei de înalta tensiune au fost rupti. Curentii au fost atât de puternici încât la multe case apa a patruns în pod si s-a darâmat tavanul camerelor. Foarte multi copaci au fost culcati la pamânt si a avut loc si o rupere de drum comunal, pe care s-au format cascade de o jumatate de metru. Pompierii onesteni lucreaza în comuna pentru a scoate apa din curtile locuitorilor iar cei napastuiti de acest prapad natural spun ca se vor adresa firmelor de asigurare”. La Buciumi, primarul acestei comune Cosma Fanica ne-a declarat ca ”suvoiul de ape a stricat o portiune de 800 de metri din drumul asfaltat Onesti – Buciumi. Pur si simplu a trebuit ca sa-l decopertam pentru a se putea circula spre Onesti si Buciumi. Mai mult de 50 de hectare cu culturi (în special de floarea soarelui), au fost distruse iar pe 5 km din drumurile comunale este foarte greu a se circula în timp ce a fost spalat pietrisul de pe 15 km din drumurile comunale”.

Ovidiiu Pauliuc

Ion Moraru

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri