26 aprilie 2024
ContrasensPovestea de vineri: Corespondență din România

Povestea de vineri: Corespondență din România

Autor al unei extrem de interesante monografii a Bacăului, Costache Radu, fost primar al urbei în două rânduri acum vreo sută și ceva de ani, a fost, la vremea sa, și un reputat jurnalist, care nu s-a sfiit să prezinte realitățile vremii.

În „Gazeta Bacăului”, Costache Radu a prezentat și aspectele mai puțin plăcute ale vieții de zi cu zi. În special, el a dat o atenție deosebită vieții țăranilor, asupriți de potentații zilei. Astăzi sună ciudat să povestim despre modul în care țăranii erau exploatați de boieri și vechili; noua propagandă ne-a băgat în cap că astea sunt povești comuniste.

Să cităm, dar, dintr-un ziar francez de la 1882, „La Justice”, care, pe 22 martie, sub titlul „Sărmanii țărani”, publica o corespondență din România despre contractele agricole.

Citând „Gazeta de Bacău”, ziarul francez da ca exemplu înțelegerile forțate de proprietarul moșiei Bibirești, nimeni altul decât ministrul de finanțe Gheorghe Lecca. Ziarul scrie despre prețurile extrem de mici stabilite pentru munca țăranilor, dar și despre abuzuri.

Într-o plângere înaintată procurorului din Bacău, țăranii au povestit că la finele fiecărui an trebuie să se prezinte într-o zi anume pentru a face socotelile și, dacă nu se prezintă chiar în ziua fixată, socotelile se fac în absență, fără nici un drept de a le mai putea contesta.

În plângere se mai povestește cum boierul Lecca și-a trimis, într-o zi, oamenii să confiște caii unor datornici. Ce scriau țăranii în plângere:

„Pentru a ne putea paște animalele pe pășunea boierului, am lucrat, în această primăvară, pentru Dl Lecca, 16 prăjini de fiecare. După aceea, i-am mai făcut două clăci și, în total, i-am muncit câte 20 de prăjini de fiecare. Dar acum el ne cere bani pentru pășune și ne-a luat animalele. Noi nu mai putem trăi în această comună din cauza Dlui Lecca care ne șicanează într-una.”

Mai mult, primarul comunei a scos la vânzare 75 de fălci din pământul țăranilor considerați datornici de boier, majoritatea pământului fiind cumpărat chiar de Lecca.

Gazeta de Bacău precizează că Lecca plătește doar 6 franci în loc de 24 pentru recoltarea unei fălci de grâu și ia o dobândă de 10 franci pentru fiecare 12 franci împrumutați țăranilor.

Își putea permite: fusese prefect al județului, vicepreședinte al Senatului, președinte al Consiliului Județean și primar de Bacău.

Articolele din „Gazeta de Bacău” nu au rămas fără ecou: La 20 iulie 1883, jurnalul parizian „l’Intransigeant” publica o notiță în pagina 5 despre o „tentativă de asasinat” la Bacău, unde nepoții ministrului de război Dimitrie Lecca l-au atacat pe ziaristul și fostul deputat Costache Radu.

Cei doi agresori, unul fiind și militar, l-au lovit cu o sabie și cu un baston, „într-o manieră infamă”, provocând revolta locuitorilor.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri