4 mai 2024
ActualitatePorcul de Crăciun, cu pașaport de Vietnam

Porcul de Crăciun, cu pașaport de Vietnam

Decimați de nesfârșitele focare de pestă porcină, porcii românești, din rasele neaoșe, au încă un concurent care, de la an la an, câștigă în preferințele băcăuanilor: porcul vietnamez.

Poposit de mai mulți ani și pe la noi, dar nebăgat în seamă de băcăuani, cel mai probabil din cauza provenienței, rasa asiatică a porcului destinat sacrificării de Crăciun vine să îl înlocuiască pe „crețul” de Mangalița, specie intrată într-un con de umbră, urmare a metisării (încrucișare repetată care a dus la pierderea semnificativă a calităților genetice ale originalului), dar și a dificultăților în creșterea acestor suine valoroase.

Porcul curcan



E drept că porcul vietnamez nu va ajunge prea curând să-l înlocuiască definitiv pe Ghiță al nostru, dar există destui consumatori care-l preferă. Și asta tocmai calităților sale, știut fiind că specia vietnameză (ca și porcul din rasele Mangalița sau Bazna) are un conținut ridicat în Omega 3. Specialiștii spun că porcul vietnamez, de talie mai mică decât cel românesc, este mai uşor de întreţinut. Dacă este hrănit cu mâncare sănătoasă, carnea rezultată este mai fragedă, mai ușor de digerat şi, foarte important, fără colesterol. Carnea porcului vietnamez aduce cu cea de curcan, fiind mai slabă decât cea provenită de la porcul românesc. Dacă este crescut cum se cade, mai exact dacă i se servește mai mult iarbă și produse vegetale, altfel destinația sa este … săpunul. „Porcul are o constituție, să zicem, mai îndesată. În general, se sacrifică porcii la vârste tinere, ca să nu apuce să prindă multă grăsime, deși se spune că are un conținut ridicat de acizi grași esențiali de tip Omega 3 și Omega 6. De altfel, în Ungaria, de exemplu, porcii vietnamezi sunt fugăriți, zilnic, folosindu-se câini speciali, din rase de vânătoare, pe lângă faptul că sunt crescuți în regim deschis, în afara fermei, și hrăniți cu vegetale. Un crescător din Harghita, de exemplu, mi-a spus că avea contract cu marile magazine de unde procura pentru porcii săi vegetale care nu mai puteau fi vândute”, explică Gică Pâslaru, specialist din cadrul Direcției Agricole Bacău.

Trufanda de trufanda

Prin urmare, mai ales în perioada sărbătorilor, apar și anunțurile cu porci din specia asiatică, scoși la vânzare de către proprietari. Se găsesc destul de greu. Un crescător care dorea să scape de câțiva porci masculi, castrați, de trei luni, cu greutăți de peste 20 kg, cerea de 350 lei pe bucată.  Preț bun (14-15 lei/kilogram), căci în rest nu găsești vreun „gălbejit” sub 100 de euro bucata. Bunăoară, alt fermier încerca să valorifice un exemplar de 40 de kilograme, dar de metis obținut din încrucișarea raselor vietnamez și Duroc. Preț – 700 de lei bucata (17-18 lei/kg). Personajele mai mature, de peste 100 de kilograme, ajung la circa 400 …  de euro. Preţ … pe măsura calităţii. Am găsit și doar slănină de porc vietnamez care se vindea cu .. 20 de lei kilogramul. Mai nou, date fiind crizele care au copleșit întrega țară, fermierii sunt dispuși chiar să facă schimb, acel troc întâlnit pe vremuri, cu baloți de fân, lucernă, capre, miei, cereale, chiar și lemne.

Atenție la țepe!

Evident, contează și sursa de unde procuri porcul vietnamez (dar nu numai), dacă vrei să nu ai suprize neplăcute în ajun de Crăciun sau de Anul nou. Așa cum, de pildă, i s-a întâmplat unei familii de băcăuani plecată la muncă în vestul Europei. Aceștia au comandat, de pe un grup specializat de pe Facebook, un astfel de specimen crescut de un fermier din județ. Doar că, atunci când coletul a ajuns la destinație, cumpărătorii de bună credință au constatat, cu necaz, că jumătate de porc era, de fapt, grăsime. Săpun, de-a binelea. „Vreau să îi previn pe cei care vor să cumpere să aibă mare grijă de unde cumpără. Noi am luat jumătate de porc și suntem dezamăgiți total. Nu am văzut în viata mea un porc care să aibă doar grăsime. Efectiv nu are carne deloc, nu ai ce alege! Așa arată oare un porc vietnamez? Am plătit 20 de lei pe kilogram, dar nu am nici 3 kilograme de carne”, constată cei doi cumpărători. În schimb, curioșii care au avut inspirația să achiziționeze direct din magazine s-au putut bucura de un porc de-a dreptul comestibil și sănătos pentru cosnumul uman. „Eu cumpăr carnea de la o măcelărie din Bacău.  Iar, la mine a fost invers, foarte puțină grăsime, o șuviță. Pulpă și spată de porc. Porcul e pârlit, nu opărit. Aveți mare grijă. Eu nu cumpăr nimic de pe internet. Nu de pe Facebook”, spune un alt fan al vietnamezilor.

Porcul vietnamez, spun specialiștii, are carnea mai gustoasă şi nu are colesterol. Carnea porcului vitenamez este mult mai slabă decât cea porcului românesc. În plus, porcii din această rasă se înmulţesc foarte repede. Când ajung la maturitate, acești porci se pot vinde la preţuri de patru ori mai mari, investiţia fiind recuperată chiar din primul an. Porcii asiatici au o rezistență mult mai mare la boli, beneficiind de o imunitate ridicată. Randamentul la sacrificare este de 70 – 85 carne în carcasă.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri