Cine a spus că poezia e numai pentru oameni mari? Pe data de 21 martie, de Ziua Internațională a Poeziei, Biblioteca Judeţeană ”Costache Sturdza” Bacău a dovedit contrariul, printr-un eveniment care a reprezentat un prilej important pentru tinerii pasionați de literatură de a-și arăta creativitatea și talentul de a se exprima în cuvinte. Într-o lume în care tehnologia și mass-media joacă un rol din ce în ce mai important în viețile noastre, astfel de evenimente culturale sunt importante pentru promovarea creativității și a expresiei artistice în rândul tinerilor.
Adrian Jicu, directorul Bibliotecii Județene ”Costache Sturdza” a invitat elevi și studenții băcăuani să-și împărtășească lucrările literare personale într-un cadru special și inspirator. În discursul său de deschidere, Adrian Jicu, el însuși scriitor, a spus că, pentru a crea ceva cu adevărat valoros, trebuie să ai curajul să-ți pui sufletul pe hârtie. Poezia, ca formă de artă a exprimării, poate fi un mijloc puternic de comunicare a sentimentelor și emoțiilor. Literatura este unică prin capacitatea sa de a surprinde esența experienței umane și de a exprima emoții profunde. Poezia poate fi așadar un mijloc important de a împărtăși cu ceilalți ceea ce simțim și gândim, de a ne conecta unii cu alții și de a ne exprima creativitatea. Într-o lume cu un interes din ce în ce mai mare pentru aspectele practice ale vieții, precum serviciul şi veniturile, evenimentul găzduit de biblioteca județeană a reprezentat o oportunitate importantă pentru a evidenția valoarea culturii și a artei. Încurajând tinerii să-și împărtășească operele literare, biblioteca a transmis un mesaj puternic despre importanța expresiei artistice și a dezvoltării personale, care poate fi un mijloc important de a atrage oamenii spre literatură și de a-i încuraja să participe la activități culturale. Elevii și studenții prezenți la eveniment au avut ocazia să își prezinte creațiile literare personale în fața publicului și să îşi exprime liber ideile şi percepţiile asupra universului. Au fost prezentate poezii, toate având ca temă comună iubirea pentru cuvinte și pentru exprimarea artistică. Atmosfera a fost una plină de emoție și de inspirație, iar tinerii au fost încurajați să continue să scrie și să își dezvolte talentul literar
Evenimentul organizat de Biblioteca Județeană “Costache Sturza”, de Ziua Internațională a Poeziei, a demonstrat, încă o dată, importanța culturii și a artei în dezvoltarea tinerilor și în promovarea valorilor autentice ale unei comunități. Astfel de evenimente ne reamintesc că arta și cuvintele rămân instrumente valoroase de comunicare și de conexiune cu ceilalți. Prin organizarea acestui eveniment, biblioteca a reușit să încurajeze și să promoveze creativitatea și exprimarea artistică în rândul elevilor, contribuind astfel la dezvoltarea culturală și educațională a comunității. În cadrul evenimentului, a avut loc, alături de lectura publică, și un atelier de creație de poezie, unde tinerii și-au putut exersa pe loc creativitatea și talentul literar. De la mic la mare, tinerii creatori de poezie au primit diplome de participare la acest eveniment important, diferit de tot ceea ce a mai fost organizat până acum.
În concluzie, acest eveniment a fost un prilej important pentru a sublinia valoarea poeziei și a artei în general, precum și pentru a încuraja tinerii să își dezvăluie talentele literare. Și a reprezentat, de asemenea, o oportunitate pentru Biblioteca Județeană de a atrage publicul către activitățile culturale și de a promova creaţia artistică a viitoarei generaţii de poeţi.
Diana-Maria Cucu, clasa a IX-a, elevă la Colegiul Național ”Gheorghe Vrănceanu” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău
Foto credits: MARA LAZĂR (clasa a VIII-a), elevă la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău.