Plata pensiei de urmaș, pentru elevi și studenți, condiționată de o anumită obligație

    Odată cu începerea noului an școlar, elevii și studenții, care beneficiază de pensie de urmaș, nu trebuie să uite că au obligația să depună actul care dovedește că își continuă studiile. Mai exact, elevii urmași care au împlinit vârsta de 16 ani trebuie să prezinte la Casa Județeană de Pensii (CJP) Bacău, până în data de 25 septembrie 2022, adeverința din care să rezulte că în anul școlar 2022-2023 urmează o formă de învățământ, organizată potrivit legii. Celor care nu se vor încadra în termenul menționat, li se va reține de la plată pensia de urmaș care li se cuvine pe luna octombrie.

    În ceea ce-i privește pe studenții urmași, în vârstă de până la 26 ani, ei au obligația, după caz, să depună/transmită la CJP Bacău până la data de 25 septembrie o declarație pe propria răspundere (modelul se găsește pe site-ul www.cjpbacau.ro, în secțiunea ”Noutăți”) privind continuarea studiilor sau să prezinte la aceeași instituție, până în 25 octombrie, adeverința, în original, din care să rezulte că în anul universitar 2022-2023 urmează o formă de învățământ superior, organizată potrivit legii. În cazul celor care nu se vor conforma acestei obligații, va fi aplicată aceeași măsură, adică suspendarea plății pensiei de urmaș pe luna octombrie, respectiv, noiembrie.

    Pentru cei care nu știu, precizăm că pensia de urmaș li se cuvine copiilor și soțului supraviețuitor, dacă susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii. Copiii au dreptul la pensie de urmaș până la împlinirea vârstei de 16 ani. Dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, beneficiază de pensie până la terminarea cursurilor, fără a depăși vârsta de 26 ani. De asemenea, pensia de urmaș pentru copii se acordă pe toată durata invalidității de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care beneficiarul se afla în una din situațiile prezentate mai sus.



    Pensia de urmaș se calculează din aceea pentru limită de vârstă pe care o avea sau la care ar fi avut dreptul părintele decedat. Dacă decesul acestuia a survenit înainte de împlinirea de către el a condițiilor pentru obținerea pensiei de limită de vârstă, calculul se face din pensia de invaliditate de gradul I. Cuantumul pensiei de urmaș se stabilește procentual din punctajul mediu anual realizat de părintele decedat, aferent pensiei pentru limită de vârstă pe care acesta o primea sau la care ar fi avut dreptul. După caz, procentul se aplică și din punctajul mediu anual aferent pensiei de invaliditate de gradul I. Mărimea procentului este în funcție de numărul urmașilor îndreptățiți.

    Astfel, cuantumul pensiei va fi de 50 la sută, dacă este vorba despre un singur urmaș, 75 la sută-doi și 100 la sută-pentru 3 sau mai mulți urmași. În cazul orfanilor de ambii părinți, cuantumul pensiei de urmaș se stabilește prin însumarea drepturilor calculate după fiecare părinte.

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"