26 aprilie 2024
ActualitatePlasmafereza din Bacău va fi pusă în funcțiune săptămâna viitoare

Plasmafereza din Bacău va fi pusă în funcțiune săptămâna viitoare

S-a discutat foarte mult despre beneficiile plasmei recoltate de la cei vindecați de COVID 19, materie ce poate ajuta la tratarea altor bolnavi infectați cu temutul coronavirus. Au fost chiar și conspirații pe acest subiect iar vorbele nu au dus nicăieri. Cert este că de la sfârșitul lunii trecute, la Centrul de Transfuzii Bacău a fost adus acest aparat ce va fi folosit la recoltarea plasmei de la cei care s-au vindecat de această boală și care vor dori să doneze din acest punct de vedere. Pentru a înțelege exact ce se și cum se întâmplă în această direcție am stat de vorbă cu dr. Adriana Ghindă, directorul Centrului de Transfuzii Bacău.

„Plasmafereza este procedeul de extragere a plasmei prin afereză, altfel spus, sângele este centrifugat la o viteză foarte mare prin care se separă plasma, care este colectată într-o punguță. Acest aparat a ajuns în unitatea noastră, în comodat, ceea ce presupune că îl avem în folosință gratuită, comform ordinului 654 al Ministerului Sănătății care spune că aceast procedeu de plasmaferză se poate desfășura doar la nivelul Centrelor de Transfuzii, ceea ce înseamnă că noi, practic, vom face extracția plasmei, vom prelucra probele și le vom trimite la laboratorul central din București, pentru testare. Am încheiat protocoale de colaborare cu cele trei spitale din județ (Onești, Buhuși și Bacău-n.r.)care au tratat bolnavii cu COVID și au pacienți vindecați. Protocoalele se referă la posibilitatea ca aceste spitale să ne furnizeze nouă lista pacienților diagnosticați, tratați și externați, urmând ca noi să contactăm acești pacienți, să-i invităm la centru și ei să doneze, dacă doresc, plasmă. Cercetările spun că la 14 zile după vindecare organismul începe să producă anticorpi, care pot fi detectabili. Privitor la acest aparat, marți vor veni specialiști de la firma care l-au instalat pentru a instrui personalul nostru.

Trebuie precizat că așa a fost făcută programarea, pentru că sunt foarte multe astfel de aparate în țară. Între timp am făcut adresă către DSP, Institutul de Hematologie, la Spitalul Județean, la Consilul Județean, pentru a fi detașat la noi un medic pentru această procedură. Iar DSP ne-a delegat un medic și un asistent care au venit în unitatea noastră de marți, 12 mai. Acum suntem în etapa în care le facem instruirea pentru triajul donatorilor, pentru că și acești donatori de plasmă trebuie să îndeplinească aceleași criterii de eligibilitate ca orice donator, după cum prevede ordinul 654. În continuare așteptăm listele cu pacienți de la spitalele din protocol, pentru că acum nu avem pe cine contacta.” Donatorul de plasmă trebuie să semneze un consimțământ informat fiind respectată toată legislația în vigoare cu privire la protecția datelor personale. Procedeul de plasmaferză este mai complex decât procedeul clasic, avantajul în primul caz fiind că dacă procedeul este dus până la capăt sunt obținuți până la 600 de mililitri de plasmă de la un donator, în timp ce prin procedeul clasic se obțin doar 200 de mililitri. În cazul plasmaferezi donatorul trebuie să aibă venă bună iar procedura durează un pic mai mult decât pe modul clasic, între 40 și 45 de minute. Plasma, la fel ca sângele, are grupă și RH.



Noul aparat a fost instalat într-o altă încăpere din Centrul de Transfuzii față de sala de donare tocmai pentru ca donatorii să nu aibă suspiciuni sau alte temeri.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri