27 aprilie 2024
ActualitatePeste 2.000 de părinți au renunțat la indemnizația de creștere a copilului

Peste 2.000 de părinți au renunțat la indemnizația de creștere a copilului

De mai multă vreme, deși pare incredibil, tot mai mulți părinți, aflați în concediul de creștere a copilului, aleg să renunțe la acest drept și să revină în activitate.

Dacă în urmă cu 7 ani, respectiv în august 2012, numai 404 părinți dintre cei 4.604, care se găseau în concediu pentru a avea grijă de bebelușul lor, au optat să se întoarcă la lucru mai devreme și să beneficieze, pe lângă veniturile salariale, de stimulent de inserție, acum numărul lor este infinit mai mare.

Astfel, în luna decembrie 2018 în evidența Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Bacău erau nu mai puțin de 2.158 părinți, cu peste 600 mai mulți decât în 2017, care primeau stimulent de inserție, ei renunțând la concediul de creștere a copilului, pentru a-și relua activitatea. Alți 3.828 beneficiau de indemnizație de creștere a copilului, cuvenită celor care au optat pentru a fi în concediu.



Așadar, în total, aproape 6.000 familii iau indemnizație sau stimulent de inserție, cu peste 1.300 mai mult decât acum 7 ani. Și sumele plătite acestor familii sunt impresionante. Lunar, AJPIS Bacău achită indemnizații de creștere copil în valoare totală de 1,7 milioane euro, iar stimulentele se ridică la 300.000 euro.

Se poate lucra și în concediu

Numărul tot mai mare al părinților care decid să revină în activitate înainte de terminarea concediului era previzibil, mai ales, începând cu anul 2017, când legislația în domeniu s-a modificat în favoarea celor care vor să aleagă varianta amintită. Mai exact, din aprilie 2017, stimulentul de inserție pentru cei care își reiau munca mai devreme a fost majorat de la 500 lei la 650 lei, suma fiind acordată în plus la salariu (venitul impozabil) obținut.

Apoi, dacă părintele revine la lucru cu cel puțin 60 zile înainte de împlinirea de către copil a 2 ani, respectiv 3 ani (cel cu handicap) primește stimulentul de inserție o perioadă mai mare. Acest stimulent se acordă până ce copilul ajunge la vârsta de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul celui cu handicap. Creșterea spectaculoasă a celor care decid să renunțe la concediu mai devreme are și o altă explicație. Potrivit OUG 111/2010, modificată, indemnizația lunară pentru creșterea copilului este de 85 la sută din media veniturilor nete realizate pe 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului, dar nu mai mică de 1.250 lei.

De la 1 ianuarie 2018, cuantumul nu poate fi nici mai mare de 8.500 lei. Anterior, dacă un părinte realiza venituri impozabile impresionante, el avea posibilitatea să ia 85 la sută din acestea, indiferent de cuantumul rezultat. La începutul anului 2018, însă, s-a stabilit un plafon maxim (8.500 lei) al indemnizației, astfel că pentru părinții cu salariu mare este mai convenabil să lucreze și să beneficieze și de stimulent.

Pe de altă parte, un părinte poate cumula indemnizația cu venituri impozabile, dacă acestea nu depășesc suma de 3.750 lei, într-un an calendaristic. Așadar, el poate lucra și în timpul concediului de creștere a copilului, dar veniturile obținute să nu fie mai mari de 3.750 lei, într-un an. Indemnizația se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul celui cu handicap, după terminarea concediului postnatal. Angajatorul nu poate concedia salariatul aflat în concediu de creștere a copilului, în perioada în care el beneficiază de stimulent de inserție și nici în 6 luni de la revenirea în activitate.

2.158
de părinți primesc stimulent de inserție

650 lei
este suma acordată în plus la salariul (venit impozabil) obținut

85%
din media veniturilor nete realizate pe 12 luni din ultimii doi ani este indemnizația lunară pentru creșterea copilului

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri