26 aprilie 2024
EconomiePeste 150 miliarde de lei vechi, evaziunea pe doua luni

Peste 150 miliarde de lei vechi, evaziunea pe doua luni

Finantistii bacauani au intensificat, in acest an, actiunile de inspectie fiscala. Astfel, numai in luna ianuarie, s-a reusit descoperirea si combaterea evaziunii fiscale, prin atragerea sumelor suplimentare la bugetul general consolidat al statului, de 7.339.257 lei (circa 73 de miliarde de lei vechi). Totodata, in luna ianuarie 2014, Administratia Judeteana a Finantelor Publice (AJFP) Bacau a instituit si masuri asiguratorii in trei cazuri, in suma de 1.708.361 lei.

Acest demers se face atunci când sunt indicii ca ar exista pericolul sustragerii, ascunderii ori risipirii patrimoniului, fapt ce ar ingreuna  colectarea creantelor datorate de contribuabil bugetului de stat. Activitatea de inspectie fiscala a continuat in aceeasi linie si luna februarie, rezultatele fiind in usoara crestere fata de prima luna a anului.

“In luna februarie, au fost intreprinse 87 inspectii la persoane juridice si 32 la persoane fizice. Sumele atrase suplimentar in luna februarie de la persoane juridice au fost de 7.558.000 lei, iar de la persoane fizice de 171.000 lei. In luna februarie, au fost aplicate 24 sanctiuni (amenzi) in suma totala de 48100 lei. Domeniile in care activeaza agentii economici ce au avut sumele suplimentare stabilite in luna trecuta sunt industrie, comert si constructii. ”
– Adrian Anghel, purtatorul de cuvânt al AJFP Bacau



Potrivit finantistilor bacauani, in perioada analizata, au fost efectuate, in principal, inspectii fiscale in vederea identificarii si combaterii fraudei privind TVA, precum si a verificarii realitatii si legalitatii sumelor negative din deconturile de TVA primite pentru inspectie fiscala. Sumele cele mai mari au fost recuperate de Fisc de la persoane juridice si au reprezentat diferente de impozite si taxe, dar si accesorii (majorari de intârziere) ori amenzi contraventionale.

Metode vechi, evazionisti noi

Administratorii firmelor controlate au incercat tot felul de tertipuri pentru a fenta legile fiscale, insusindu-si astfel banii pentru sine. De exemplu, evazionistii au incercat sa deduca TVA in baza unor facturi fiscale emise de furnizori a caror sursa de apovizionare – provenienta nu a putut fi reconstituita.

In plus, firmele controlate au dedus TVA fara a proba cu documente justificative sau au vrut sa deduca aceasta taxa pentru materiale achizitionate, consumabile etc. specifice activitatii desfasurate, care nici macar nu au fost utilizate in scopul realizarii de venituri, intrucât veniturile declarate erau nesemnificative, comparativ cu cheltuielile inregistrate.

Evazionistii, insa, au apelat si la mai vechile metode de fraudare a legii fiscale, omitând, astfel, sa declare sau sa inregistreze veniturile si, pe cale de consecinta, statul nu a putut colecta TVA pentru aceste sume sau, pur si simplu, le lipsea stocul de marfa, evident, cu aceleasi consecinte in defavoarea bugetului statului.

Lacomia patronilor

Probleme au fost si la capitolul impozit pe profit sau pe venit. Finantistii au descoperit ca unii contribuabili au incercat sa diminueze baza de impunere prin deducerea unor cheltuieli pentru bunuri a caror provenienta nu a fost reconstituibila.

Lacomia unor oameni de afaceri este, uneori, peste limite, acestia incercând prin orice mijloace sa-si ingroase conturile. Astfel, un caz interesant este cel al unei firme care a incercat deducerea cheltuielilor cu amortizarea pentru mijloace fixe, respectiv a unui aparat zbor (aeronava), care a fost achizitionat, insa, in scopuri personale.

Alte nereguli din catastifele firmelor au constat in calcularea eronata a bazei de impunere prin deducerea cheltuielilor cu majorarile de intârziere aferente TVA sau deducerea eronata a unor cheltuieli pentru bunuri destinate uzului personal (combustibil, materiale de constructii, restituirea creditelor etc).

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri