Alin Năstasă

În ultimii ani, comerțul cu haine second hand a cunoscut o dezvoltare neașteptat de mare, fenomen proliferat, în special, pe fondul recentei crize financiar bancare din care abia ce-am ieșit, dar și a situației de sărăcire continuă a populației din categoriile sociale medii. În aceste condiții, printre comercianții corecți, s-au strecurat și unii indivizi care fac comerț cu orice preț, fără a ține seama de reglementările legale în vigoare. Așa, de exemplu, putem constata cu ușurință magazine de articole de îmbrăcăminte uzate sau purtate care nu fac deloc eforturi pentru a curăța și dezinfecta produsele puse la vânzare. Nici măcar nu le sortează în funcție de gradul de uzură.

Aceste deficiențe au fost depistate de comisarii Protecției Consumatorilor Bacău la un astfel de comerciant care-și făcea veacul într-un spațiu comercial din zona Căii Republicii. În urma verificărilor mai amănunțite s-a mai constat că acesta vindea haine uzate fără măcar a deține documente care să indice proveniența mărfii.

„Este vorba despre un cetățean care pretindea că închiriase un spațiu pe persoană fizică și că nu deține niciun fel de act legat de vreo firmă, că nu vinde nimic acolo. Am fost în control de două ori și, de fiecare dată, susținea că nu desfășoară activitate de comerț. Efectiv, l-am urmărit pe acest individ, i-au fost făcute inclusiv fotografii pentru a-i dovedi contrariul”, a declarat Alin Năstasă, șeful Protecției Consumatorilor Bacău.

Prin urmare, vânzătorului i-au fost aplicate, inițial, o amendă de 15.000 de lei și un avertisment, pentru vânzarea de produse second hand fără documente de proveniență, fără documente care să ateste că acestea au fost supuse operațiunilor de curățare, dezinfecție și dezinsecție, dar și pentru lipsa verificării metrologice la cântar și nedeținerea unei case de marcat.

Intervenția Poliției

Chiar și în aceste condiții, vînzătorul de haine folosite a continuat să își desfășoare nepăsător activitatea ilegală. A fost nevoie inclusiv de intervenția polițiștilor de la Inspectoratul de Poliție Județean pentru a-l determina pe comerciantul ilegal să se conformeze legii. „După primele controale, practic, el ar fi trebuit să se conformeze și să ducă hainele la Protan, pentru a fi incinerate și, apoi, să ne prezinte dovada că a făcut acest lucru, ceea ce, evident, nu s-a întâmplat”, a mai spus Alin Năstasă. De data aceasta, comerciantul în culpă a mai primit încă o amendă, în valoare de 20.000 lei, pentru neprezentarea unui process verbal de predare a hainelor second hand către un operator economic autorizat din punct de vedere al protecției mediului pentru activitatea de eliminare a deșeurilor.

Recomandările Protecției Consumatorilor

Potrivit legii, magazinele de haine second hand sunt obligate să curețe și să dezinfecteze hainele înainte de a fi scoase la raft. În plus, operatorii economici trebuie să țină o evidență lunară a intrărilor și ieșirilor de marfă și să sorteze hainele în funcție de gradul de uzură. În acest context, Protecția Comsumatorilor le recomandă celor care doresc să cumpere haine second-hand să nu le achiziționeze, în niciun caz, de pe stradă sau de la tarabe, ci doar din magazine specializate în acest sens. În plus, articolele de îmbrăcăminte trebuie să fie examinate cu minuțiozitate pentru a se evita ca acestea să fie degradate (rupte, murdare, pătate).

Nu în ultimul rând, consumatorii să se asigure că produsele sunt însoțite de documentul care certifică supunerea acestor produse la operațiunile de curățare, dezinfecție și dezinsecție efectuate de persoane fizice sau juridice specializate în domeniu. Potrivit HG 163/2007, documentul trebuie să conțină numele/denumirea și adresa/sediul persoanei fizice sau juridice care a efectuat operațiunile de curățare, dezinfecție și dezinsecție, tipul operațiunilor efectuate și data efectuării acestora, denumirea comercială a produselor biocide utilizate la operațiuni. În caz contrar, există riscul potențial de a fi contactate diverse infecții și micoze.

Alte articole