2 mai 2024
SportPentru Constantin Popovici, 2023 se va încheia în… 2024

Pentru Constantin Popovici, 2023 se va încheia în… 2024

Campion mondial la sărituri de la mare înălțime, sportivul antrenat de Adrian Gavriliu la CSM Bacău se pregătește să devină primul român care-și adjudecă Trofeul King Kahekili destinat câștigătorului seriei Red Bull Cliff Diving. Programată inițial luna aceasta, ultima etapă din Red Bull Cliff Diving, de la Auckland (Noua Zeelandă) a fost amânată pentru data de 28 ianuarie

Un an ca nicicare altul

Un an de excepție. Numai bun de înrămat. Cu o serie de premieri istorice pentru Constantin Popovici. Săritorul în apă în vârstă de 35 de ani de la CSM Bacău a cucerit în primăvară, la Fort Lauderdale (Statele Unite ale Americii) Cupa Mondială la platformă 27 de metri, pentru ca în vară să-și adjudece și titlul mondial la aceeași probă cu ocazia întrecerilor derulate în Japonia, la Fukuoka, adică acolo unde celălalt Popovici din natația românească, David, a dat greș. După succesele din Cupa Mondială și Campionatul Mondial, Costa Popovici se pregătește pentru o altă lovitură: câștigarea seriei Red Bull Cliff Diving, al cărei lider categoric este. „CSMeul” ar fi primul român care ar triumfa în această competiție super-spectaculoasă și super-urmărită pe întregul glob. Și pentru că 2023 este un an ca nicicare altul, el se va încheia pentru Costa în… 2024! Mai exact, în ultimul weekend din ianuarie, odată cu etapa de final a Red Bull Cliff Diving de la Auckland, din Noua Zeelandă.



Fără niciun fel de riscuri

În mod normal, ediția 2023 a Red Bull Cliff Diving trebuia să aibă punctul terminus în… 2023. Luna aceasta, pe 18 și 19 noiembrie. Numai că etapa de la Auckland, care va trage cortina peste competiție a fost amânată pentru 27 și 28 ianuarie. Motivul? Restricții de ordin temporar menite să conserve eco-sistemul în Waitemata Harbour, zona ce va găzdui etapa de Cliff Diving din Noua Zeelandă. „Etapa implică prezența celor mai buni 24 de săritori de la mare înălțime. Respectăm pe deplin acest răhui (n.r. un concept local de protecție ecologică) și scopurile sale de a proteja căile noastre navigabile, iar prioritatea noastră este de a oferi publicului și sportivilor cadrul ideal, fără nici cel mai mic risc din acest punct de vedere”, a declarat managerul general al Red Bull Noua Zeelandă, James Mac Vicar, care a anunțat că la etapa din ianuarie sunt așteptați peste 30.000 de spectatori.

Fruntaș, cu 832 de puncte

Așadar, și runda finală a Red Bull Cliff Diving 2023 va fi ca un magnet pentru public. Nici nu se putea altfel, de vreme ce la Paris, de exemplu, unde Popovici a triumfat într-un decor având ca fundal Turnul Eiffel, au venit aproape 50.000 de oameni, iar la întrecerile din Italia de la Polignano a Mare (acolo unde în 2015 au fost prezenți 70.000 de spectatori!), asistența de anul acesta a fost de peste 35.000 de fani. „Să concurezi în fața unui public format din câteva zeci de mii de oameni veniți special din toate colțurile lumii este ceva special. Iar să triumfi în fața lor, ar fi cu adevărat fantastic”, mărturisea, în vară, Constantin Popovici, care conduce în ierarhia generală cu 832 de puncte. Pe locul secund îl găsim pe britanicul Aidan Heslop, cu 699 de puncte, iar pe trei pe spaniolul Gimeno, cu 573. Celălalt român prezent în competiție, Cătălin Preda e al patrulea, cu un punctaj de 528, iar legenda Gary Hunt încheie Top 5, cu 442 puncte.

O luptă în doi

Lupta pentru titlu se va da în doi. Între Constantin Popovici și mult mai tânărul său adversar, britanicul în vârstă de 21 de ani, Aidan Heslop. Calculele sunt clare. Și-l dau ca mare favorit pe sportivul CSM Bacău. Concret, dacă Heslop câștigă în Noua Zeelandă, Costa nu are voie să coboare mai jos de locul 5 în ierarhia de etapă. Iar dacă Heslop nu triumfă, Popovici poate să nu-și mai facă griji: al său va fi Trofeul King Kahekili! Interesant este că românul putea să devină câștigătorul sezonului încă din etapa a cincea, desfășurată în septembrie, la Mostar. Numai că în Bosnia și Herțegovina, acolo unde în 2019 a devenit al doilea sportiv din istoria celei mai spectaculoase întreceri de high diving care a avut o săritură notată cu cinci de 10, Costa a acuzat o accidentare la picior ce l-a împiedicat să sară la antrenamente și i-a condiționat prestația în cele două zile de concurs. Ca urmare, Popovici s-a clasat al cincilea în ierarhia generală, podiumul fiind revendicat, în ordine, de Gimeno, Preda și Heslop.

Tot răul spre bine

„Nu a fost cel mai bun weekend din acest sezon pentru mine. A fost o etapă extrem de dificilă, în care am încercat să pierd cât mai puține puncte. Urmează o pauză de două luni până la etapa din Noua Zeelandă, timp în care trebuie să mă refac din punct de vedere fizic. Mă voi pregăti intens pentru runda de la Auckland deoarece îmi doresc enorm să câștig Trofeul King Kahekili”, spunea, în septembrie, după Mostar, Costa Popovici. Între timp, însă, etapa de la Auckland a fost amânată cu două luni, ceea ce-i convine de minune liderului. Și asta pentru că accidentarea de la picior a continuat să-i dea o vreme bătăi de cap lui Costa, care luase chiar în calcul să-și schimbe seria de sărituri și să opteze pentru una cu un coeficient de dificultate mai scăzut. „Din fericire, lucrurile s-au aranjat cum nu se poate mai bine, iar acum nu mai trebuie să schimb nimic. Până în ianuarie voi fi apt sută la sută”, a punctat campionul CSM Bacău.

Pe mai multe fronturi

Aflat la Bacău, acolo unde se antrenează zilnic în Bazinul de Natație, Costa se află în grafic cu pregătirile. „Avem ca ținte etapa de final din Red Bull, din ianuarie și Mondialele de la Doha, din februarie, la care Costică va concura atât la 10 metri, cât și la 27 metri”, a explicat antrenorul Adrian Gavriliu. Mondialele sunt ultima posibilitate pentru Constantin Popovici de a se califica la Olimpiada de la Paris în proba de platformă 10 metri; deocamdată, Jocurile Olimpice nu includ și platforma de 27 metri. „Din cele șase sărituri de la zece metri, doar două au o parte comună cu platforma de 27 metri. Restul sunt total diferite, ceea ce presupune, practic, o pregătire pe două fronturi. Există însă șanse reale ca Popovici să obțină viza de Paris; pentru asta, ar trebui să ajungă în semifinale la 10 metri”, a adăugat Gavriliu. Până la semifinalele de la Doha și la viza de Paris, Costa Popovici are o misiune precisă în Noua Zeelandă: să devină primul român triumfător în Red Bull Cliff Diving. La începutul lui 2024, în contul lui…2023!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri