4 mai 2024
ActualitatePensie castigata nedrept: Sute de pensionari, obligati sa dea banii inapoi

Pensie castigata nedrept: Sute de pensionari, obligati sa dea banii inapoi

Politia a descoperit ca sase persoane au folosit acte false pentru a obtine pensie. Ele au beneficiat de pensie mai multi ani. Alti peste 500 de pensionari trebuie sa dea inapoi o parte din pensie, pentru ca aceasta le-a fost stabilita gresit. Casa de Pensii are de recuperat 5 milioane de lei de la alte 1.853 de persoane care erau obligate sa plateasca asigurarea in sistemul public de pensii.

Cu putin timp in urma, Politia a descoperit o retea care furniza acte false privind stagiul de cotizare la sistemul public de pensii si in baza carora unii chiar au obtinut un asemenea venit. "Avem, in prezent, sase cazuri in care Politia, in urma cercetarilor intreprinse, a stabilit ca actele pe care persoanele in cauza le-au depus la noi si in baza carora li s-a deschis dreptul la pensie sunt false, ne-a spus Liviu Cretu, directorul Casei Judetene de Pensii (CJP) Bacau. Mergând pe filiera, Politia a descoperit ca persoanele care s-au folosit de astfel de acte nu au lucrat niciodata la angajatorul care le-ar fi emis. Practic in perioada indicata in adeverintele de stagiu de cotizare la pensie, persoanele in cauza nu au fost angajate nicaieri. Prin urmare, ele trebuie sa restituie toti banii pe care i-au primit ca pensie." Cei sase "pensionari" au de dat inapoi Casei de Pensii intre 10.000 si 15.000 de lei. In plus, ei vor trebui sa raspunda si penal pentru utilizarea de acte false. Pentru CJP Bacau stabilirea acestui lucru este imposibil. "Noi nu avem cum banui macar ca o adeverinta de stagiu de cotizare nu este originala, corecta, mai declara directorul CJP Bacau. Falsurile, in forma si fondul lor, sunt perfecte."

„Au uitat” sa mai plateasca asigurarea



Dar CJP Bacau are de recuperat bani si de la alti debitori. Mii de persoane au in prezent datorii mai mici ori mai mari la aceasta institutie si, in consecinta, conducerea ei a declansat procedura de executare silita fata de ele. Acestea, insa, nu au savârsit o frauda. Printre debitorii la CJP Bacau se afla persoane care obtin venituri din activitati independente si, astfel, sunt obligate sa contribuie la sistemul public de pensii. Nu mai putin de 1.853 de bacauani care s-au asigurat pe baza declaratiei, fiind obligati prin lege, "au uitat" sa mai achite contributia datorata. In momentul de fata restanta acumulata de ei se ridica la aproape 5 milioane de lei. Si unii dintre ei au de platit la Casa de Pensii mult si bine de acum incolo. Una dintre persoanele obligate sa se asigure pe baza declaratiei depusa la CJP Bacau are o restanta de 53.330 lei.

Datori fara vina

Pe lânga cele 5 milioane de lei, CJP Bacau mai are de recuperat 2.324.300 lei de la peste 500 de pensionari, carora li s-a calculat gresit pensia. "Este vorba despre erori de interpretare a grupelor de munca sau preluarea gresita din carnetul de munca ori adeverinta de stagiu a veniturilor salariale. Erorile se datoreaza unor salariati de-ai nostri ori programului informatic. Ele au fost descoperite in urma recalcularii pensiei sau a modificarii drepturilor. Raportat la numarul total al pensionarilor, aceste cazuri nu sunt multe", a mai spus Liviu Cretu. Totusi, unii dintre cei peste 500 de pensionari au de dat inapoi mii de lei, si nu din vina lor. Ei vor primi o suma mai mica din pensie mult timp de acum incolo. Legislatia in vigoare prevede ca intr-o asemenea situatie se retine lunar o treime din pensie, pâna la stingerea debitului. Si pensionarii nu au nicio sansa de a avea câstig de cauza, deoarece Legea 263/2010, privind sistemul public de pensii, prevede ca sumele achitate necuvenit, chiar daca aceasta s-a intâmplat din vina unui angajat al Casei de Pensii, se recupereaza de la cel care a beneficiat de ele.
Elena Tintaru

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri