14 mai 2024
ActualitatePelerinajul Căii Crucii aduce împreună credincioşii din Valea Oituzului într-o impresionantă demonstraţie...

Pelerinajul Căii Crucii aduce împreună credincioşii din Valea Oituzului într-o impresionantă demonstraţie de credinţă

Sute de pelerini catolici au parcurs duminică după amiază drumul Calea Crucii, pornind din Oituz, trecând apoi prin localitățile Bahna, Nicoreşti, Satu Nou, Pârgăreṣti, cartierul Pârâu Boghii, ajungând în Târgu Ocna.

Ziua de duminică, 17 martie 2024, a fost martora unei mişcări spirituale deosebite în Valea Oituzului, o comunitate predominant catolică din Moldova. Sub umbrela acţiunii “Calea Crucii”, organizată cu grija şi devotamentul Asociaţiei Kolping Moldova, sute de credincioşi au păşit în urma crucii lui Isus pe un traseu ce străbătea drumul dintre Oituz şi Târgu Ocna.

Aproximativ 500 de credincioşi, din diverse parohii precum Oituz, Bahna, Nicoreşti, Satu Nou, Pârgăreşti şi Târgu Ocna, s-au unit în rugăciune şi cântec, parcurgând împreună cei 15 kilometri de drum, fiecare aducându-şi propria jertfă în cinstea modelului lor de iubire şi sacrificiu, Isus Cristos.



Această iniţiativă, iniţiată pentru prima oară, a fost primită cu bucurie şi entuziasm, surprinzând plăcut organizatorii prin numărul mare şi implicarea profundă a participanţilor. De la cei mai mici dintre credincioşi până la cei mai în vârstă, mulţi dintre aceştia au parcurs pentru prima oară sau, pentru unii dintre cei mai în vârstă, după mulţi ani, această Cale a Crucii, dedicându-şi rugăciunea pentru pacea fragilă a zilelor noastre.

Evenimentul a debutat cu sfinţirea crucii în cadrul sfintei Liturghii desfăşurate în comunitatea Oituzului. Părintele Anton Galaţanu şi părintele paroh Bernardin Farţade au subliniat importanţa jertfei în această perioadă a Postului Mare, pregătindu-i pe credincioşi pentru bucuria învierii lui Isus.

La ora 13:00, curtea bisericii din Oituz a devenit neîncăpătoare, deoarece un număr impresionant de creştini au răspuns chemării de a porni în această călătorie spirituală.

Fiecare parohie a primit câte două staţiuni pentru recitat, iar voluntarii din fiecare localitate au purtat crucea pe traseul dintre biserici. Gestul impresionant al doamnei Viviana din Oituz, în vârstă de 75 de ani, care a parcurs cei 15 kilometri şi a cerut să ducă crucea lui Isus pentru cel puţin 10 metri, a fost o mărturie puternică de credinţă pentru toţi participanţii.

Sub deviza “Toţi pelerinii sunt Simon din Cirene”, participanţii au ajutat simbolic pe Isus să-şi ducă crucea, fiecare îşi purtând propria cruce cu demnitate şi pioşenie.

Preoţii din fiecare parohie au aşteptat mulţimea pelerinilor în faţa bisericilor şi, împreună cu credincioşii, au animat fiecare staţiune prin cântece şi rugăciuni. Un moment deosebit de ecumenic a fost prezenţa şi citirea a două staţiuni în faţa bisericii ortodoxe din curtea Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare din Târgu Ocna, o oportunitate apreciată şi salutată de organizatori.

La ora 17:00, în faţa bisericii romano-catolice din Târgu Ocna, părintele paroh Ciprian Bulai a încheiat procesiunea şi a oferit binecuvântarea tuturor participanţilor, mulţumind fiecăruia pentru sacrificiul şi mărturia lor de credinţă oferită în această zi memorabilă.

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri