5 decembrie 2024

Pe urmele carutelor cu coviltir. Sarbatoarea traditiilor la Casin

Cu imboldul de a reinvia frumoasele traditii ale satului, dar si de a pune in valoare comorile sale cele mai de pret (portile de lemn, ce au o unicitate etnografica recunoscuta), la Casin au avut loc “Zilele comunei”. Manifestarea a debutat cu savârsirea unei slujbe religioase la biserica din centrul comunei.

Acestui moment liturgic i s-a alaturat sustinerea unui scurt moment artistic de catre Corul nevestelor si al fetelor Casinului (imbracate in frumoase costume populare traditionale muntenesti, ce sunt pastrate cu sfintenie in zona). La deschiderea de la Muzeul Satului a unei expozitii, care a cuprins cergi, stergare si carpete traditionale (multe din ele pastrate si lucrate cu multa dragoste de Elena Apostu) dar si costume populare specifice comunitatii, a avut loc si prezentarea de unelte pentru prelucrarea lemnului, straie si obiecte specifice oieritului. Mult asteptata „Parada a carutelor cu coviltir”, care este unica în tara, a intrecut in frumusete asteptarile locuitorilor de pe valea Casinului.



In trecerea la pas pe strada principala a comunei spectatorii au putut admira frumusetea cailor, a coviltirelor care aveau la vedere cântarul carausilor, ce “au batut” in negura timpului drumurile de dincolo de Bretcu, pâna la Bârlad si Prut, pentru negotul ce a adus belsug Casinului. Alaturi de aceasta parada la care au participat 12 carute, a mai avut loc o manifestare în premiera: simpozionul “Etnografie si traditii în Casin”, la care a fost prezent prof. dr. Ion Ghinoiu, secretar stiintific al Institutului de Etnografie si Folclor din cadrul Academiei Române.

Dupa ce a cunoscut mai multe gospodarii ale locuitorilor, cu bogatia lor de dantelarii in lemn si de obiecte etnografice deosebite, distinsul profesor bucurestean a marturisit ca a fost cucerit de “generatiile” de porti ale Casinului.

Despre aceste porti un fiu al satului, Constantin Tudose, a realizat o monumentala carte album, numita “Portile de lemn ale satului, Porti ale sufletului”, care s-a bucurat de un mare succes. Acelasi “vajnic cautator” al comorilor satului, Constantin Tudose, a prezentat in cadrul simpozionului macheta unei gospodarii traditionale de la Casin. In aceasta atmosfera, a “regasirii identitatii locale”, inginerului Virgiliu Bancila, fiu al satului, care la Chimcomplex Borzesti a urcat toate treptele carierei profesionale, de la inginer stagiar la director general, i-a fost acordat titlul de “Cetatean de onoare” al comunei Casin.

Daniel Soroiu, primarul din Casin, cel care, laolalta cu locuitorii comunei incearca sa cinsteasca înaintasii si traditiile, a declarat ca “manifestarile din acest an fost o reusita si speram ca ele sa devina o traditie pe aceste meleaguri”.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -