7 mai 2024
EconomiePe fondul adâncirii pandemiei de COVID-19, Euro ne scumpește, din nou, viața

Pe fondul adâncirii pandemiei de COVID-19, Euro ne scumpește, din nou, viața

• leul a bătut record după record, în drumul său spre devalorizare

După creșterea accelerată a prețurilor carburanților, buzunarele românilor sunt din nou luate cu asalt. De data aceasta, este vorba de creșterea monedei unice europene în raport cu leul românesc. Se așteaptă scumpirea tuturor mărfurilor, dar și creșteri la facturile la curent sau la telefon.

Astfel, de la începutul lunii, se înregistrează creșteri zilnice ale valorii euro, depășind pragul psihologic de 4,91 lei. În prezent, euro a ajuns să valoreze, la cursul oficial, 4,9170 lei. Specialiștii în domeniu anunță că, din păcate, trendul de creștere a monedei unice se va menține până spre sfârșitul anului, când este posibil să avem un curs de 5 lei pentru un euro. Sunt doar previziuni, făcute în contexte diferite, care de regulă nu s-au prea adeverit, în totalitate. Însă, e clar că tendința este de creștere, așa cum, de altfel, s-a întâmplat de când a fost introdusă moneda euro pe piața monetară. Din păcate pentru noi, care nu suntem încă pe harta euro, rămânem vulnerabili la creșterile monedei unice. Cert este că devalorizarea leului în raport cu euro se datorează contextului pandemic pe care îl trecem și noi, ca restul lumii. Astfel, deși se transmitea că avem una dintre cele mai mari creșteri ale economiei din întreg spațiul european, după Spania, vom avea o depreciere continuă, e drept, controlată a leului, tocmai datorită intervențiilor Băncii Naționale a României.



La ce să ne așteptăm

Deprecierea indică, de fapt, inflație mai mare și dezechilibre macroeconomice, dar mai ales deficit bugetar foarte mare și deficit comercial. Dezechilibre care nu vor fi rezolvate prea curând. Putem spera, în schimb, la o ameliorare a pandemiei, astfel încât să asistăm la o reală revigorare a economiei și, implicit, la o stabilizare a cursului leu/euro. Până atunci, să notăm că o creștere a mondei unice are ca afect scumpirea creditelor în valută, nu cu mult, însă. Și asta tocmai lichidității mari de pe piață, băncile neavând prea mulți clienți care să se împrumute. Efectele vor fi resimțite și la facturile la telefon și la energie, estimate în echivalent euro. Indirect, vor fi influențate și importurile, aceastea făcându-se, la fel, în euro, dar mai ales carburanții, cu implicații asupra costurilor de transport ale tuturor mărfurilor, alimentare sau nealimentare.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri