29 aprilie 2024
ContrasensPandemia, de la ipoteză la dogmă

Pandemia, de la ipoteză la dogmă

Toate măsurile restrictive din ultimele luni au fost luate pornind de la premisa că ne confruntăm cu cea mai mare pandemie a tuturor timpurilor, ceva atât de periculos și nemaintâlnit încât pune în pericol însăși existența speciei umane. Motiv pentru care e necesară blocarea tuturor cetățenilor în case, închiderea și prăbușirea economiilor, apelarea la măsuri autoritare represive și antidemocratice.

Populația trebuie să înțeleagă că e grav, mult mai grav, de exemplu, decât în cazul unui atac terorist la nivel planetar. Gravitatea situației justifică, deci, măsurile, criza economică și socială, pierderea libertății. Dar dacă nu e așa?! Știu, e interzis să spunem altfel decât ne permite onor’ Grupul de Comunicare Strategică, un grup format din nu se știe cine și acționând nu se știe prea bine în virtutea căror reglementări, condus de un politruc. E interesant cum, atunci când nu se dorește să se investigheze un fenomen, acesta e declarat “dogmă” și cine încearcă să spună altceva este scos în afară legii.

Nu voi spune, deci, că epidemia este o vrăjeală polititică, voi încerca doar să mă întreb ce ar fi dacă această ipoteza ar fi corectă. Sunt unii care ar afirma că numărul de morți al virusului acesta nou nu justifică măsurile luate. Totuși, aceste măsuri au fost luate. Pe bază de atac de panică abil speculat de mass-media și anumite cercuri interesate.

Acum, dacă un politician și-ar schimba punctul de vedere și ar încerca să spună că lucrurile stau altfel, și-ar pune cruce carierei. Nimieni nu are curajul să oprească lucrurile, pentru că ar recunoaște că s-ar fi distrus niște economii fără justificare. Repet, în ipoteza în care pandemia ar fi o vrăjeală. Crizele de orice fel – sociale, sanitare, umanitare, etc – ajung, până la urmă să determine crize economice. Iar actuala criză face, ca de obicei, același lucru: reîmparte bogăția. Cei bogați devin și mai bogați, cei săraci, și mai săraci.

Nu doar la nivel individual, cât, mai ales, la nivel național și planetar. Câteva țări vor ieși întărite din acest joc, în vreme ce restul fraierilor se vor trezi și mai îndatorați. Noi suntem dublu-fericiți pentru că avem și pandemia și pe geniul de la Finanțe care a dus datoria națională de la un număr cu 3 în față la unul cu 4. E vorba de zeci de procente din PIB. În rest, vrăjeala cu autonomia secuilor, vânturată prin media, e doar gumă de mestecat pentru creier, subiect menit să abată atenția de la problemele adevărate ale țării.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri