11 mai 2024
ActualitatePână la 1.900 euro pentru conectarea la rețetele de apă și canalizare...

Până la 1.900 euro pentru conectarea la rețetele de apă și canalizare pentru cei cu venituri mici

Statul ajută cu până la 1.900 de euro famiile modeste pentru a se racorda la sistemul public de canalizare. Banii se dau prin Programul „Prima Conectare” și ajung la operatorii de apă/canal. 

Din această săptămână, băcăuanii – persoane singure sau familii modeste din punct de vedere financiar, cu venituri lunare nete sub salariul minim brut pe țară, vor putea beneficia de un spijin financiar nerambursabil de la stat, de maximum 1.900 euro, pentru racordarea la rețeaua de apă și de canalizare. Banii se acordă, indirect, prin firmele care vor efectua lucrările de conectare la canalizare, în cadrul programului „Prima Conectare”. Se urmărește, astfel, atât creșterea gradului de acces al populației la serviciul public de apă și canalizare, cât mai ales reducerea poluării provocate de evacuările de ape uzate urbane şi rurale menajere, provenite din gospodării şi servicii. Prin acest program, se estimează că, până în al doilea trimestru al anului 2026, peste 88.400 de gospodării se vor racorda la sistemele publice de apă/canal. Astfel, pentru a primi acest sprijin, persoanele fizice trebuie să se adreseze operatorilor de apă și canalizare din zona în care locuiesc. Aceștia vor depune cereri de finanțare, printr-o aplicație informatică dedicată, disponibilă pe site-ul www.afm.ro, până pe 15 decembrie 2022.

Condițiile cerute



Pentru a beneficia de acești bani, cei interesați trebuie să fie o persoană singură cu venituri reduse sau să facă parte dintr-o familie cu venituri reduse (525,50 lei pe fiecare membru de familie). Apoi, solicitanții trebuie să locuiască într-un imobil care nu este racordat la sistemul public de alimentare cu apă și/sau canalizare. Beneficiarul trebuie să-și dea acordul cu privire la îndeplinirea tuturor formalităților și realizarea lucrărilor de racordare a gospodăriei la sistemul centralizat de canalizare sau alimentare cu apă. De reținut că terenul unde vor fi executate lucrările de branșare trebuie să fie liber de orice sarcini sau interdicții (cu excepția cazului în care este afectat de o ipotecă imobiliară), să nu facă obiectul unor litigii aflate în curs de soluționare la instanțele judecătorești și să nu fie revendicat.

Sancțiuni pentru cei care nu renunță la fosele septice

Reamintim că, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 714 din 26 mai 2022, în localitățile unde există sistem public de canal și apă, proprietarii de case au obligaţia să renunţe la fosă și să se racordeze la acestea, în cel mult un an. Până pe 30 octombrie, băcăuanii care dețin fose septice în gospodării aveau termen să le declare la primării, în scopul înscrierii în Registrul de Evidenţă a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea şi Epurarea Apelor Uzate. Cei care nu au făcut acest demers riscă amenzi de la 5.000 de lei la 10.000 de lei. În plus, și primăriile care nu întocmesc acest registru riscă amenzi considerabile, de la 10.000 de lei la 15.000 de lei. Pot scăpa de sancțiuni cei care au obținut un aviz de la serviciul de gospodărire a apelor (SGA), prin care să dovedească faptul că fosa nu poluează. De reținut că, în funcţie de capacitate, instalarea unei fose septice presupune alocarea unei sume cuprinse între 6.000 de lei (fosă de 3.500 litri, suficientă pentru o locuință în care stau 5-6 persoane) şi peste 15.000 de lei (fosă de 5.000 litri, adecvată unei case în care locuiesc maximum 10 persoane). Golirea acestor fose (recomandat la cel mult doi ani sau patru ani, dacă se folosesc substanțe bioactivatoare) costă între 500 și 800 de lei.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri