9 mai 2024
Top StoryOrdonanța militară, condamnare la locul de muncă. Sute de salariați, obligați să...

Ordonanța militară, condamnare la locul de muncă. Sute de salariați, obligați să rămână la serviciu săptămâni în șir

Sute de salariați din județul Bacău își vor mai revedea familiile abia peste o lună de zile, dupa ce ultima ordonanță militara a instituit obligația ca în centrele de copii sau cele de bătrâni, angajații să se autoizoleze împreună cu beneficiarii serviciilor lor. Primul schimb va lucra, dormi și mânca împreuna cu bătrânii sau copiii timp de două săptămâni, după care angajații vor intra în izolare obligatorie alte două săptămâni.

Enclava Căminul de Bătrâni Bacău

Chiar nu e nici o exagerare. Căminul pentru Persoane Vârstnice Bacău a devenit ca o fortăreață în încercarea de a sta cât mai departe de pandemia de coronavirus. Dacă în alte unități similare din țară sunt probleme cu personal și beneficiari infectați și situații de carantină, până în acest moment, Căminul de Bătâni din Bacău nu are niciun fel de problemă din acest punct de vedere. Mai mult decât atât, începând de duminică, 12 aprile, au fost puse în aplicare prevederile Ordonanței Militare Nr. 8, prin care o parte din angajați au rămas cantonați la serviciu pentru 14 zile, urmând ca ceilalți să vină peste două săptămâni, personalul care a fost în prima tură intând apoi în autoizolare la domiciliu. Mai multe detalii am primit de la Magda Dimofte, directorul Căminului pentru Persoane Vârstnice Bacău:



„Am împărțit personalul în două echipe. Prima echipă stăm 14 zile după care vin ceilalți. Practic ne-am mutat cu totul la Cămin. Am eliberat parterul, unde avem 10 camere și unde ne-am cazat. Cu cei de la parter am completat locurile libere pe care le aveam pe etaje. Totul e în regulă și suntem bine. Știu că sunt alții în țară care au probleme. Dar dacă ei nu au fost conștienți…Noi am închis porțile încă din 6 martie.”

Practic, nu intră nimeni, nu iese nimeni, cu excepția mașinilor de aprovizionare care sunt dezinfectate la poartă, iar cei care le deservesc să fie protejați cu mască și mănuși. De altfel, și bunicii au conștientizat pericolul și stau cuminți și chiar sunt fricoși. În aceste condiții, foarte puțini sunt cei care ies la aer în curtea căminului, fiind protejați cu măști pentru o plimbare în jurul clădirii. Personalul de la Cămin spală săptămânal cu furtunul de la hidrant toate aleile și băncile din curte folosind detergent și clor.

Pentru că urmează noatea de Înviere, directorul Căminului de Bătrâni Bacău a precizat că Biserica din curtea căminului este închisă dar preotul ține slujbele. Bunicii nu au acces la capelă dar vor primi lumină în noapte de Înviere de la câțiva angajați, doi sau trei, care o vor aduce de la biserica din curtea căminului. Mai trebuie precizat și faptul că, la Căminul de Bătrâni Bacău, bunicii servesc masa la cameră, fiind interzisă întâlnirea în sala de mese. Astfel, în această perioadă, la Căminul de Bătrâni Bacău sunt cantonați, pe lângă director și personal comercial-contabil, asistenți medicali și kinetoterapeuți.

Sute de angajați de la Protecția Copilului, consemnați la locul de muncă

Personalul care asigură serviciile rezidențiale pentru persoane adulte cu dizabilități, vârstnice și pentru copii din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău se află în izolare preventivă la locul de muncă în perioada 13.04 – 26.04 (464 persoane), respectiv în izolare preventivă la domiciliu (532 persoane) în aceeași perioadă.

Conform Ordonanței militare nr. 8 / 09.04.2020, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău a instituit, pe perioada stării de urgență, măsura de izolare preventivă la locul de muncă în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul angajat al centrelor rezidențiale.

Perioada prevăzută la alin.(1) al articolului nr. 10 este urmată ciclic de o perioadă de izolare preventivă la domiciliu, pe o perioadă egală cu cea de izolare preventivă la locul de muncă, prezența personalului în centru asigurându-se în ture/schimburi.

“Astfel, în cadrul celor 49 de unități sociale (centre, apartamente, căsuțe sociale) își desfășoară acum activitatea o parte dintre angajații care lucrează de obicei în ture asigurând permanenta îngrijire și asistență a beneficiarilor noștri, urmând ca după cele 14 zile să intre în aceste unități ceilalți lucrători. În aceste unități, sunt la acest moment asistați un număr de 1023 de beneficiari: copii, tineri, cu sau fără dizabilități, persoane adulte cu dizabilități și persoane vârstnice.
Ne-am organizat imediat ce a fost emisă această ordonanță și, în 24 ore de la emitere, a fost pusă în aplicare. Mulțumim pe această cale colegilor care au înțeles imediat că protejarea benificiarilor reprezintă prima prioritate în aceste condiții grele!”, se arată într-un comunicat al instituției.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri