27 aprilie 2024
ActualitateOrbeni: Autenticul nu moare niciodată!

Festivitate de premiere a câștigătorilor Concursului național online de folclor „Mugur de fluier”

Orbeni: Autenticul nu moare niciodată!

În contextul unui timp deloc favorabil artiștilor și activităților culturale, sunt totuși oameni dedicați, școli, profesori și organizații culturale care au găsit soluții pentru ca cei mai mici dintre artiști să nu întrerupă pregătirea în a deveni purtători ai artei muzicale tradiționale.

Școala Populară de Arte și Meserii Bacău, prin profesoara și artista Maria Șalaru – președinte al Asociației Culturale „Floricica” având ca sprijin Arhiepiscopia Romanului și Bacăului cu binecuvântarea Î.P.S. Ioachim, a demarat un proiect cultural care are ca scop promovarea celor mai talentați copii și tineri iubitori de cântec și costum popular românesc.



Proiectul se numește Concurs național online de folclor „Mugur de fluier” cu participarea copiilor din diaspora românească. O adevărată paradă a cântecului și a portului național, reprezentate de copii și tineri din întreaga țară, dar și de către cei plecați cu părinții la lucru în strainatate. Concursul s-a desfășurat în perioada 25 aprilie- 10 iulie prin intermediul internetului. Aproape 100 de concurenți, pe patru categorii de vârstă și două secțiuni (vocală și instrumentală).

Fiecare dintre ei au postat filmulețe live pe pagina de concurs „Mugur de fluier”. Probele au fost interpretarea unei doine sau balade, cântec ritualic sau priceasnă și un cântec de joc.

Notele au fost atribuite de către un juriu competent, după criteriile: autenticitate repertoriu, interpretare, ținută și autenticitate costum popular .

Din juriu au făcut parte:

D-na Maria Tanase Marin – Interpretă de muzică populară, etnomuzicolog , realizator de emisiuni TvR – Președinte juriu;

D-na Roberta Dumitriu – producător la diferite televiziuni – Membru;

Prof. Carmen Voisei – Director Școala Populară de Arte și Meserii Bacău-Membru;

Prof.Daniela Bîrzu- Director adjunct Colegiul de Artă George Apostu din Bacău -membru;

Dl.Constantin Bahrin- Interpret de muzică populară și realizator de emisiuni la Radio Iași și Televiziunea Apolonia Tv- Membru;

D-na Lenuța Tanasa – din Costișa județul Neamț, iubitoare de cântec și tradiții populare românești – membru din partea publicului;

D-ra Ana-Maria Borta -din Orbeni județul Bacău – iubitoare de cântec și tradiții populare românești – membru din partea publicului;

D-ra Ioana Munteanu -Secretar juriu și responsabil de imagine.

 În acest concurs s-au prezentat și membrii grupului „Spic de Grâu” din Orbeni, care a participat cu cântecul „Spic de la Orbeni” și soliștii vocali: Lupescu Denis, Pavel Denisa Mihaela Roman Dragoș Constantin, Pascal Floriana Cosmina și Barbu Simona Ioana.

Costel Popa, primarul comunei Orbeni

„Vreau mai întâi să salut întreaga comunitate orbeană, care a fost alături de proiectul demarat de Primăria și Consiliul Local Orbeni la începutul anului 2019 și care se intitulează „Cântec și costum popular, parte din sufletul satului meu” pe care l-am pus în practică împreună cu d-na profesor al Școlii Populare de Arte și Meserii Bacău, domnia sa, fiind cea mai recomandată pentru nivelul la care dorim să ajungă ansamblul „Spic de grâu” pe care tot dânsa l-a botezat așa și iată că a ajuns la un nivel performant. Încă de la primele participări ale grupului la festivalurile și concursurile la care a fost invitat, Orbeniul, numele comunei noastre, a urcat pe podium, obținând premii și distincții importante, culminând cu acestea de la concursul online „Mugur de Fluier”.

 Sincer, am fost îngrijorat de cum va decurge activitatea grupului în această perioadă cu restricții, însă doamna Șalaru a găsit soluția de a lucra cu copiii online, iar rezultatele sunt vizibile și în acest concurs. Copiii orbenarilor au avut nevoie de această activitate, deoarece li s-a dat o frumoasă și interesantă preocupare iar părinții lor sunt bucuroși că odraselele lor au o ocupație încântătoare și în aceelași timp benefică. Acest succes ne motivează să mergem mai departe,mai ales că am obținut și finanțarea necesară în ceea ce privește confecționarea de costume populare pentru ansamblu.

 Maria Șalaru

„Nu există „cariera” Mariei Șalaru fără copii în preajmă…. Ei, toți, sunt „copiii mei de cântec” și așa mă fac eu utilă societății, așa știu eu să împart „talantul” pe care Dumnezeu mi l-a dăruit.

Ei sunt prelungirea mea către viitor și în nemurire, dacă vreți, lor le transfer toată energia mea creativă, întreaga mea cunoaștere, rezultatele muncii mele de creație din cei 30 de ani, sunt zestrea pe care lor le-o las moștenire…

În aceasta perioadă cruntă în care omenirea este ispitită să renunțe la adevăratele valori în favoarea lucrurilor și necesităților ieftine, oamenii asemeni mie , trebuie să țină cu dinții ca ceea ce este valoros să nu piară. Unde, decât în sufletul gingaș de copil,poți sădi sămanța acestor valori.Ei sunt viitorul și dacă în aceste timpuri nu le inducem speranța de mai bine, nu-i încurajăm să treacă peste obstacole cu ajutorul luminii pe care trebuie să le-o inoculăm în minte și care să-i călauzească mai departe, ne ratăm însăși propria existență , căci ei suntem noi, cei din viitor..

În ceea ce privește acest concurs, consider că am făcut un lucru foarte bun, dându-le o preocupare, o modalitate de a-și pune în valoare într-un mod benefic trăirile pe care, chiar așa mici cum sunt, ei le simt… Unii au părinți sau bunici care-i au în grijă, plecați să muncească pentru a le oferi un trai mai bun, însă nu mai au timp să le ofere dragostea de care au nevoie în perioada creșterii. Ei, iată că prin aceste preocupari uită de aceste griji, încărcându-și sufletul cu veselie și speranță, iar ceea ce este și mai important, învață să-și însușească, să valorifice și să ducă mai departe cele mai frumoase elemente ale folclorului din zona lor. Eram pregătiți pentru a participa la Festivalul Județean de Folclor de la Slănic. Eram pregătiți pentru a II-a edițe a „Festivalului Grâului” de la Orbeni. Ei, nu se poate,nu ne lasă amarâtul acesta de virus, dar nici noi nu-l lăsăm să ne doboare și iată că i-am găsit „leacul”: Cântăm și-l nimicim, căci Dumnezeu pe care-l cântăm și căruia ne rugam în cântecele noastre și glasurile gingașe ale copiiilor din Orbeni, nu ne lasă să-i cedăm !

Chiar și în aceste condiții iată că am venit la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” să ne rugăm și să oferim membrilor grupului „Spic de Grâu” din Orbeni premiile binemeritate.

Vreau să-l felicit pe Domnul Primar Costache Popa și pe toți cei care s-au implicat în realizarea acestui proiect, care iată ce rezultate frumoase și câtă cinste a adus Comunității Orbene.

Le doresc tuturor (politicieni, cetățeni, gospodari ai acestei comune) armonie, coeziune pentru țeluri înalte și realizări frumoase pentru comunitate,iar minunaților copii ai acestui grup, sănătate și succese mari pe viitor.

În mod special îi felicit pe cei care au obținut premii în acest concurs!”

Grup „Spic de Grâu” Marele Trofeu

Lupescu Denis Trofeu solist vocal, categoria 7-10 ani

Roman Dragos Constantin Premiul II – categoria 10-14 ani

Teleoaca Andreea Teodora Premiul II – categoria 10-14 ani

Pavel Denisa Mihaela Premiul II – categoria 10-14 ani

Pascal Floriana Cosmina Premiul III – categoria 14-18 ani

Bindac Dragos George Premiul III – categoria 7- 10 ani

Barbu Ioana Simona Mențiune – categoria peste 18 ani

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri