2 mai 2024
CulturăOrașul Bacău privit cu ochii frumuseții

Orașul Bacău privit cu ochii frumuseții

Revista ATENEU, publicație editată de Consiliul Județean Bacău, nu și-a întrerupt apariția nici în această perioadă de mare dificultate, generată de pandemia care bântuie lumea, când toate instituțiile de cultură au fost închise sau li s-a restâns activitatea, fiind văduvite de întâlnirea cu publicul amator de teatru, concerte, spectacole, chiar și de lectură. Colectivul redacțional, care merită a fi menționat și în această cronică de prezentare a numărului pe luna mai, Carmen Mihalache (director general), Ioan Dănilă, Adrian Jicu (redactor asociat), Marius Manta, Dan Perșa, Ștefan Radu (secretar general de redație), Violeta Savu, a reușit să ofere publicului o ediție care cuprinde subiecte dintre cele mai diverse, de o calitate de excepție, de la cronici de evenimente, reportaje, cronici literare, de teatru, muzică și film, poezie, artă, traduceri, semnate de redactorii revistei cât și de prestigioși colaboratori, scriitori, poeți, critici și istorici literari, profesori universitari, directori de reviste.

Nu-i întâmplător, așadar, titlul acestor însemnări, care aparține Violetei Savu, de la cronica unui eveniment artistic, o expoziție de artă fotografică și grafică, pe simeze fiind lucrări inspirate din viața Bacăului, semnate de 10 artiști vizuali băcăuani. Un oraș traspus prin ochii artiștilor nu ai ocazia să-l vezi decât foarte rar. Au expus Dragoș Burlacu, Ioan Burlacu, Viorel Cojan, Marius Crăiță-Mândră, Geanina Ivu, Bianca Rotaru, Ion Mihalache, Constantin Ținteanu, Luminița Radu, Maria Vlad. Au fost prezentate și trei filme de scurtă durată, realizate de Maria Vlad în colaborare cu Vlad Cazimir.
Mai recomand din sumar: Adrian Jicu – „Aceeaşi Mărie, o altă biografie (cronică la cartea „Maria Tănase. O fântână pe un drum secetos”, de Simona Antonescu); Ioan Dănilă – Teleşcoala „Ateneu” – Construirea de propoziţii subordonate; Gabriela Gîrmacea – Cărţi motivaţionale pentru copii; Marius Manta – Alina Bako – Vindecarea prin literatură; Serghie Bucur – Fiul lui Bacovia; Dan Petruşcă – De la molime, la dragoste; Gheorghe Iorga – Celălalt Pessoa; Constantin Călin – Scrisori către un redactor (corespondență cu Silviu Sanie); Vasile Spiridon – Construcţie fără finisaj; Cornel Galben – Personalităţi băcăuane: Carmen Voisei; Ion Fercu – Prejudecăţile: infern şi provocare eternă; Poezii de Cassian Maria-Spiridon, Mihai Păcuraru și Constantin Severin.

Ilustrații: Pe coperta I: „Chioșcul de ziare”, pictură de Mircea Bujor, la interior, reproduceri ale unor lucrări semnate de Mari Bucur, Carmen Voisei, Luminița Radu, Dumitru Macovei, Ion Mihalache, Marius Crăiță-Mândră.
Revista se găsește și în rețeaua de difuzare a SC Deșteptarea SA.
Gheorghe Bălțătescu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri