27 aprilie 2024
CulturăOameni celebri si lecturile lor preferate

Oameni celebri si lecturile lor preferate

Aveti, desigur, un autor preferat, o carte pe care ati dori s-o aveti lângă dumneavoastra, daca v-ati autoexila pe o insula pustie, ca sa uitati de mizeria politica a României, de pilda. Iata si preferintele câtorva personalitati despre care am putea crede ca numai de citit nu au/nu au avut timp. Spune-mi ce citesti, ca sa-ti spun cine esti… Daca avem ceva adevar in aceasta zicere, atunci putem afla mai multe despre portretul acestor personalitati…

Barack Obama adora “Cântarea lui Solomon”, de Toni Morrison. “Cântarea lui Solomon”, un roman liric, de poezie si cântece traditionale care spune povestea lui Milkman si a culturii negre din America de Sud, este in topul primelor trei carti care l-au inspirat cu adevarat.
Bill Clinton a fost fascinat de “Un veac de singuratate”, de Gabriel Garcia Marquez. Fostul presedinte american declara ca “Un veac de singuratate” l-a incântat mai ales prin istoria spumoasa si simbolica a familiei Buendia.

Laura Bush este vrajita de universul dostoievskian, preferinta sa fiind romanul “Fratii Karamazov”. Fosta prima doamna Americii spune ca acest roman este capodopera realista a vietii in Rusia si a naturii umane, in general. Frumoasa declaratie de dragoste intru Dostoievski, mai ales ca vine din partea unui american care are si staif spiritual.



Bill Gates a fost cucerit de cartea lui JD Salinger, “De veghe in lanul de secara”. El spune ca este atât de atras de aventurile new-yorkeze ale lui Holden Caulfield din “De veghe in lanul de secara”, incât poate recita, cu ochii inchisi, pasaje intregi din roman.
John F. Kennedy, care are nu doar o reputatie politician, ci si una de cuceritor de femei celebre, prefera “Din Rusia cu dragoste”, de Ian Fleming. “Din Rusia cu dragoste” este a cincia din seria cartilor James Bond si are ca subiect principal schimburile de contrainformatii dintre britanici si rusi.

Ronald Reagan, cel care ca actor a jucat in roluri de cowboy, a ramas credincios aventurilor si ca presedinte-cititor. El prefera “Aventurile lui Tom Sawyer”, de Mark Twain. Presedintele Reagan aprecia aventurile si emotia din cartea lui Mark Twain, in care vedea un roman pentru copii, dar si o analiza a vietii sociale, politice si culturale a societatii americane.

Donald Trump, om de afaceri, star TV, magnat imobiliar, prefera “Puterea gândirii pozitive”, de Norman Vincent Peale. Cartea, vânduta in 7 milioane de exemplare, ofera lectii care ii ajuta pe cititori sa redescopere increderea in ei insisi.

Celebra Oprah Winfrey este subjugata de “Sa ucizi o pasare cântatoare”, de Harper Lee. Roman social care relateaza povestea unui oras american din sud, divizat in doua tabere privind atitudinea fata de cazul unui negru acuzat ca ar fi violat o femeie alba, “Sa ucizi o pasare cântatoare” este si romanul preferat de sute de milioane de cititori.

Rudolph Giuliani, fost primar al New York-ului si candidat republican la presedintie. marturiseste ca prefera “Profiluri curajoase”, de John F. Kennedy. Cartea lui Kennedy. “Profiluri curajoase” deapana istoriile a opt senatori eroici care si-au sustinut parerile in pofida criticilor colegilor, ale publicului.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri