12 octombrie 2024
ActualitateO băcăuancă trăiește în apartament ca în Evul Mediu. Datoriile la întreținere...

O băcăuancă trăiește în apartament ca în Evul Mediu. Datoriile la întreținere au lăsat-o și fără gaze la aragaz

O locatară din cadrul Asociației de proprietari nr. 48, str. Mioriței, nr. 13, contestă de ani de zile cheltuielile de întreținere stabilite de aceasta. În semn de protest, din 2009 a plătit din când în când doar o parte din sumele datorate. A reclamat pe la toate autoritățile că a fost încărcată la plata întreținerii, dar fără succes. Femeia locuiește în condiții inumane.

Încă din 2002, Elena Racoviță, care locuiește într-un apartament cu trei camere, a solicitat și a obținut debranșarea de la rețeaua de termoficare a celor două dormitoare și a băii, astfel că o mică parte din locuință a mai fost încălzită ulterior. Din martie 2011, locatara a cerut debranșarea totală de la CET, încât de atunci nu mai primește niciun gram de căldură de la sistemul centralizat. Locatara a decis aceasta, cu intenția de a-și monta în locuință o centrală termică, în martie 2012. Dar din 2011 a început să tot conteste cheltuielile de întreținere calculate în 2009-2010 pe apartamentul în care locuiește și să plătească sporadic și doar o parte din datoria la asociație.



Drept urmare, a acumulat datorii considerabile la întreținere, motiv pentru care conducerea Asociației de proprietari nr. 48 a decis să nu-i elibereze adeverința pentru racordarea centralei la rețeaua de gaze și a hotărât ulterior ca apartamentul în care locuiește să fie debranșat de la aceasta. Astfel, de aproape un an, Elena Racoviță nu mai are nici posibilitatea de a-și face măcar un ceai. Și aceasta după ce în iarna 2012-2013 a stat în frig. Dar locatara continuă războiul împotriva asociației, mai bine zis a administratorului acesteia, convinsă fiind că nu i-a calculat corect cheltuielile de întreținere.

„Am fost debranșată de la căldură și, totuși, mi-au venit facturi enorme la întreținere. Într-o lună de vârf din iarnă mi-au calculat la asociație că trebuie să plătesc 80-100 lei. Până în 2011 am achitat conștiincios, dar după aceea nu am mai plătit așa pentru că am considerat că mi-au calculat mult mai mult decât era corect. Mi-au spus că am de plătit, în total, 5.000 de lei, din care 3.200 de lei sunt penalizări de întârziere la plată!” – s-a plâns Elena Racoviță.

Actele spun altceva

Dar la sediul Asociației de proprietari nr. 48 aveam să constatăm că lucrurile nu stăteau chiar așa cum ni le-a prezentat locatara. „La ora actuală, conform fișei de calcul, debitul acestei locatare este de 3.226 lei, cu tot cu penalizări, ne-a declarat Lucica Neagu, administratorul asociației. Nu i-am pus penalizări decât în cazul în care furnizorul ni le-a perceput.

Înainte de 2011, când a avut debranșate numai dormitoarele și baia, noi i-am luat în calcul la încălzire chiar o suprafață mai mică decât ar fi trebuit.” Acest lucru este confirmat și de adresele trimise de către Primăria Bacău asociației și locatarei, după ce aceasta i s-a plâns de mai multe ori conducerii administrației municipiului.

„S-a luat în calcul doar suprafața utilă a sufrageriei și holul și ați figurat în evidențele contabile ale asociației cu 22 mp. Din verificările făcute la fața locului, în prezența dumneavoastră, rezultă că și caloriferul de la bucătărie se încălzește. În acest caz trebuie luată în calcul suprafața de 31 mp. Suprafața utilă a dormitoarelor și a băii, care sunt debranșate de la sistemul centralizat, nu este luată în calcul pentru stabilirea consumului de energie termică. Debitul cu care figurați în fișa individuală se datorează neachitării în totalitate, în fiecare lună, a cheltuielilor de întreținere care v-au fost repartizate” – se arată în răspunsul Primăriei Municipiului Bacău

Din Fișa de calcul se vede clar că reclamanta a început încă din 2009 să plătească sporadic și doar o parte din datoriile la întreținere. Tot din actele asociației rezultă că de când apartamentul a fost debranșat total de la rețeaua de termoficare, nu au mai fost calculate cheltuieli de încălzire. Dar, în ciuda acestor evidențe, locatara a depus sesizări și la Poliție, și la Prefectură și reclamă în continuare.

Trei familii, datorii de peste 12.000 lei

Pentru a o determina pe locatară să-și plătească datoriile, conducerea asociației a acționat-o în instanță în anul 2012, proces care se află încă în curs de judecare. Dar asociația se luptă și cu alți rău-platnici. “Mai avem două familii care au datorii enorme la întreținere”, a mai spus administratorul asociației.

Una are de plătit 4.554 lei iar alta, 4.488 lei. Datoria totală a celor trei debitori reprezintă factura la apă rece dintr-o lună pe toată asociația.” Aceasta numără 475 familii. Datoriile celor trei le-ar putea lăsa oricând și pe celelalte 472 familii fără una din utilitățile pe care ele le achită conștiincios.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img