26 aprilie 2024
ContrasensNumere fatale

Numere fatale

Pentru prima dată, informațiile false despre numărul locuitorilor localităților au efecte care lovesc populația. Știți cazul: cifrele de la Registrul electoral nu se bat cu cifrele de la recensământ și nici cu cifrele reale ale populației. Actualizarea numerelor ar fi dus la scăderea locurilor eligibile de pe liste deoarece numărul de deputați și senatori depinde de mărimea populației. N-au vrut să actualizeze cifrele și așa au rămas niște numere care nu au nici o legătură cu realitatea.

Când s-a pus problema implementării serviciului de salubritate la nivel județean, s-a mers pe cifrele false. S-au făcut calcule, s-a făcut o licitație și firma care a câștigat a ajuns să lucreze bazându-se pe un anumit număr de locuitori. Nivelul taxei de salubritate s-a calculat împărțind suma cerută de firmă la populație. Când să se încaseze banii a ieșit că populația luată în calcul e pe undeva la jumătate. Așa că firma a încasat doar jumătate din ceea ce trebuia.

A cerut banii din contract, primarii n-au vrut, s-a ajuns în instanță și s-a pus poprire pe conturile Asociației care încasa taxa. Tot ce intră în conturile ADIS se duce la firma de salubritate. Asta ar fi, în mare, problema principală. Secundar, localitățile trebuiau să plătească și pentru depozitarea gunoiului, tot prin ADIS. Dar toți banii încasați de ADIS se duc la firma de salubritate și nimic la firma care administrează groapă de gunoi.

Așa că aceasta a încetat activitatea după jumătate de an de muncă patriotică. De această decizie sunt afectați și cei care au plătit pentru depozitarea deșeurilor. Soluție nu există. Primăriilor din zona rurală puțin le pasă de problemă. Țăranii vor duce gunoiul la râpă, mare brânză. Nu-l vor înjura pe primar pentru asta, ba chiar vor fi mulțumiți că nu vor mai plăti taxa de salubritate. În schimb, la orașe, situația va fi delicată.

Pe asta se și bazează, probabil, anumiți edili: că primarii orașelor mari vor face presiuni la nivelul Guvernului ca să dea bani pentru deblocarea situației. Pe termen lung, probabil s-ar putea rezolva prin semnarea de contracte individuale între UAT-uri și firmele de salubrizare/depozitare.

Dar trebuie făcută licitație, trebuie luate licențe, treaba durează. În plus, s-ar duce naibii exact motivul pentru care s-au creat asocierile între comunități: capacitate de negociere, accesare de fonduri, prețuri competitive. Desigur, nu trebuie uitată nici capacitatea extraordinară a românilor de a transforma orice în problemă politică.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri