27 aprilie 2024
ActualitateNu va stresati la examene!

Nu va stresati la examene!

Daca elevii pot rasufla usurati ca au scapat de teze, lucrari si ascultari si dupa o binemeritata vacanta au inceput lejer noul semestru, studentii mai au inca de tras la jugul sesiunii. Fie ca sunt de-abia la inceputul &#8222chinurilor&#8221 sau ca supliciul e in toi, pregatirea examenelor este o piatra de incercare pentru multi studenti. Prada stresului sau din lipsa unei motivatii, unii devin robii unui proces care ii poate duce spre cel mai sigur esec…

Doua profiluri extremiste

Grea viata, tocitul! Desi profesorii isi bat gura de pomana spunandu-le invataceilor ca munca sustinuta ramane cel mai sigur mijloc de a reusi la examene, de la teorie la practica drumul este lung. Atat elevii si studentii de tip &#8222furnicuta” cat si &#8222greierii” cei lenesi asteapta ultimul moment pentru a se apuca de treaba. Totusi, o cat de mica disciplina ar inlatura stresul si alte multe esecuri. Diletantilor trebuie sa le intre bine in cap ca nu se poate asimila un an intr-o saptamana sau in doua. Asa ca adeptilor incurabili ai recapitularilor de ultima ora nu le mai ramane decat &#8222frunzaritul” si invatatul pe sarite. Totusi, pentru ca subiectele se reiau, cu putina minte si mult noroc poti reusi sa reperezi esentialul, pentru ca atunci cand esti presat de timp, trebuie sa extragi ce e mai important. Si elevii &#8222seriosi&#8221 ajung uneori stresati. Logica nu razbate intotdeauna cand este vorba de pregatirea pentru examene. Elevii si studentii cei mai stresati nu sunt obligatoriu si cei mai lenesi sau mai slabi. O seama de elevi care se dau peste cap o buna parte a anului, mancand cartea, intra in panica si se pierd cand se apropie data fatala. De cele mai multe ori victime ale tocitului, ei isi imagineaza ca nu muncesc indeajuns. Stresul creste astfel ingrijorator de tare. Examenul care nu ar trebui sa fie decat o simpla formalitate devine in mintea lor un obstacol de netrecut. Si totusi reteta care sa imblanzeasca panica de care sunt cuprinsi acesti &#8222tocilari” este simpla: ei trebuie sa redescopere bucuriile relaxarii. Incepand cu o simpla plimbare si terminand cu cateva exercitii de gimnastica, este extrem de important sa iasa la aer si sa se destinda, aceasta fiind cheia reusitei. Si ii asiguram ca nu va fi un timp pierdut…



Retete ale &#8222succesului”

Pentru o buna pregatire a examenelor trebuie sa desfasori o buna activitate pe intreg parcursul anului. In caz contrar, risti sa devii stresat. Iar stresul antreneaza o oboseala fizica ce nu poate in nici un caz facilita concentrarea. Un regim sanatos de viata este foarte imporatnt. Prin acesta se intelege somnul dar si mese echilibrate la ore fixe si in nici un caz mese &#8222sarite”. Trebuie sa mananci bine si sa te hidratezi (sunt de preferat bauturile nonalcoolice!) in timpul procesului de invatare, respectand in acelasi timp pauzele in mod regulat (pauzele lungi si dese&#8230). Studiile au aratat ca o concentrare eficienta nu poate depasi intervalul de o ora si jumatate. Insa intervalul ideal pentru concentrare se situeaza in medie intre 50-55 minute. O pauza de 5-10 minute dupa fiecare ora este deci binevenita, dar suficienta. In plus, nu este foarte eficient sa tocesti pana la 4 dimineata. Este mai indicat sa inveti dimineata sau in timpul zilei. Corpul este obisnuit cu un ritm care trebuie respectat, iar seara, corpul este obisnuit sa-si reincarce bateriile. Nu foloseste la nimic sa inveti 7 zile din 7. Rezerva-ti o zi de odihna in care sa intrerupi complet activitatea respectiva. In schimb, te poti consacra altor activitati, ca de exemplu sportul sau mersul la cinema. In celelalte zile insa trebuie lucrat. Scris de Oana TANASE

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri