21 mai 2024
Cultură„Nu-ţi trebuie mult ca să fii fericit”

• HUBLOU, o carte teribil de frumoasă, scrisă de Carmen Mihalache, gazetar şi cronicar de o rară cultură, inteligent, sensibil şi foarte talentat

„Nu-ţi trebuie mult ca să fii fericit”

Din tot ce a scris Carmen Mihalache în cartea cu titlul HUBLOU, recent ieşită din „teascurile” tipografiei, girată de Editura BABEL, am ales drept titlu la această rapidă recenzie o propoziţie din eseul „O listă care rămâne deschisă”, punctul de plecare fiind spectacolul susţinut de Florin Piersic jr., la Bacău Fest Monodrame 2017.

Şi, da, lista rămâne deschisă pentru orice om cult, imaginativ, cu sufletul şi inima pline de visuri, speranţe şi iubire. Pentru a fi fericit, spune autoarea cărţii, nu-ţi trebuie averi nemăsurate, ci „doar să reuşeşti să te cunoşti pe tine însuţi, şi să ştii cu adevărat ce vrei.

Să te cunoşti şi să te respecţi, să nu te laşi folosit, manipulat, să nu îngădui nimănui să-ţi locuiască mintea, pentru că nimic nu-i mai înjositor pentru un om decât să fie manevrat ca un obiect.” Şi lista rămâne în continuare deschisă: zilnic să-ţi foloseşti mintea pentru a citi o carte, să vezi un film, un spectacol de teatru sau să intri într-o expoziţie. Dar, mai ales, să stai de vorbă cu oameni asemeni ţie.



Despre toate acestea scrie Carmen Mihalache, filolog, critic de teatru, de artă plastică, director de revistă, gazetar împătimit de adevăr şi frumos, cu verb şi adjective hrănite din lecturi dintre cele mai diverse, solide, semnate de autori îndelung căutaţi şi savuraţi nu doar pentru plăcerea lecturii cât, mai ales, pentru frumuseţea ideilor şi trăirilor omeneşti, la care a adăugat propriile experienţe intelectuale, care i-au hrănit fantezia, i-au consolidat sentimentele, impresiile, senzaţiile, trăirile, transformate în bucurii, tristeţi, nelinişti, mirări, şi chiar revolte.

Toată viaţa acestei extraordinare scriitoare a încăput în această carte, al cărui sumar (52 de eseuri scurte, dense, penetrante, scrise parcă cu graba de a nu le scrie altcineva) îşi are originea în rubrica săptămânală HUBLOU, din ziarul Deşteptarea (continuatoare a altor două cu denumiri sugestive, Logică de femeie şi Bricolaje), care întregesc cei peste 20 de ani de gazetărie pură, practicată la un nivel greu de egalat.

HUBLOU te poartă prin toată lumea, prin toate literaturile, prin istoria cinematografiei şi a teatrului, este cartea-poruncă a vieţii şi minţii, sufletului şi îndemnului la cultivarea frumosului şi compasiunii. O carte de „impresii, nuanţe şi priviri subiective, printr-o fereastră doar a mea”, este hubloul prin care călătoreşte mereu şi oriunde, cu viteza gândului, se destăinuie autoarea, care ne invită să (re)facem împreună acele călătorii şi altele, care duc spre redescoperirea de sine şi nemurire.

De aceeaşi autoare: Logică de femeie, Bacău, Editura Deşteptarea, 1999; Unora le place teatrul, Bacău, Editura Deşteptarea, 2000; Magia amintirii – Convorbiri cu Ilie Boca, Bacău, Editura Deşteptarea, 2002; Dialoguri în atelier, Iaşi, Editura Cronica, 2005; Urât mai trăiţi, domnilor!, Iaşi, Editura Timpul, 2007; Carte cu Ilie Boca, Bacău, Editura Corgal Press, 2012; Teatru la filtru, Iaşi, Editura Junimea, 2017.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri