„Nu sunt spectator la problemele comunității, eu mă implic din toată inima!”, spune Rodica Ambrosie, primarul comunei Filipeni

  1. Ce vă motivează în viață?

Dorința de a schimba în mod pozitiv ce este în jur și de a progresa.

  1. Care este filmul dvs. favorit sau filmul cu un puternic impact emoțional asupra dvs.?

Pe aripile vântului”, adaptat după romanul cu același nume, publicat pentru prima oară în mai 1936, un roman de dragoste/istoric scris de autoarea Margaret Mitchell.

  1. Cum arată un weekend perfect?

Consider că un weekend este ideal dacă am toată familia aproape.



  1. Care sunt activitățile dvs. preferate în weekend?

De obicei prefer să luăm masa în familie, să povestim și să facem planuri de viitor.

  1. Ce carieră ați visat să alegeți în copilărie?

Încă din copilărie mi-au plăcut științele exacte și  m-am gândit că unul dintre cele mai bune moduri prin care pot fructifica pasiunea aceasta este să devin economist.

– Rezumaţi anul 2020 în trei cuvinte
– Luptă, emoții, victorie.

  1. Cum vedeţi Bacăul în 5-10 ani?

Cu investiții serioase în infrastructură și cu potențialul uman de excepție, viața oamenilor din județul Bacău poate cunoaște o adevărată cotitură. Trebuie spus că județele din Moldova, Bacăul nefăcând excepție, au fost mereu doar pe listele de așteptare/promisiuni electorale.  Din zona Moldovei, Bacăul se află printre primele județe în ceea ce privește fenomenul migrației. Îmi doresc ca toți românii să se poată întoarce acasă alături de cei dragi sufletului lor și să aibă locuri de muncă bine plătite. Vrem o țară ca afară. Cu investiții în proiecte economice, dar și umane, văd Bacăul ca pe un nod economic zonal foarte important.Trebuie promovată competența, astfel încât să reușim să formăm viitorul.

  1. Care este ultima carte citită? Carte tipărită sau e-book? Ce carte ați recomanda?

Ultimele cărți citite sunt:  Pe Valea Dunavățului. Lunca, sat al bejenarilor bucovineni scrisă de Ion Cernat și Documente, mărturii, Note și comentarii de Olimpia Bădăluță, ediție îngrijită de Ion Cernat. Prefer cărțile tipărite întrucât este mult mai placut să ții o carte în mână și de asemnea mult mai sănătos pentru ochi. Aș recomanda oricui Psihologia persuasiunii scrisă de Robert Cialdini. Deși complexă, este accesibilă oricui, fără să fie necesare studii de specialitate și prezintă diverse moduri în care putem fi păcăliți în viața reală.

  1. Ce personalitate din istorie sau din lumea contemporană v-a fost model?

Alexandru Ioan Cuza este prima personalitatea care îmi vine în minte. Faptele și reformele sale (cele mai importante fiind reforma agrară, reforma învățământului și reforma justiției) au fixat un cadru modern de dezvoltare a țării. România astăzi are nevoie de mai mulți Cuza, de mai mulți oameni care să dorească să rămână în istorie prin reformele făcute de  ei.

  1. Ce sport credeți că este reprezentativ pentru Bacău?

Handbalul prin performanțele sale din anii 90’, gimnastica prin centrul de la Onești și atletismul prin centrul de la Bacău. Nu fotbal, ci handbal, avem Cupa Cupelor!

  1. Cum poate un cetățean să abordeze un ales pentru a-i prezenta un proiect sau o cerere?

Alesul local trebuie să aibă o permanentă deschidere către cetățean, să cunoască problemele comunității, neajunsurile, nemulțumirile. Alesul poate lua la cunoștință fie verbal, fie în scris, forma electronică a devenit cea mai accesibilă și, în curând, cea mai populară. Problemele ridicate pot face obiectul unor dezbateri atât în consiliul local, cât și în conducerea primăriei.

  1.  De ce aţi intrat în politică?

Am intrat în politică deoarece nu sunt spectator la problemele comunității, eu mă implic din toată inima! Astfel m-am alăturat unei echipe în care mă regăsesc și alături de care pot face performanță prin implementarea unor proiecte care să contribuie la creșterea nivelului de trai.

  1.  Care este viziunea dvs. cu privire la guvernarea locală?

Consider că autoritățile publice au autonomie pornind de la ideea de proiect, continuând cu implementarea, finalizarea și exploatarea. Însă de  multe ori te poți lovi de incertitudinea finanțării, chiar dacă sunt contracte de finanțare încheiate. Mă refer la proiectele de investiții cu finanțare de la guvern sau din fonduri europene, dar și de lipsa de predictibilitate a constructorilor în asigurarea continuității afacerii. Avem un caz în derularea proiectului de investiții Construire Școală coordonatoare în satul Filipeni, proiect cu finnațare europeană, cu finanțare asigurată, fără întârzieri la plată și, totuși, constructorul NORTEK și-a cerut intrarea în faliment.

  1.  13. Care este cea mai mare problemă a Bacăului? Dar cel mai mare atu al Bacăului?
  2. După cum știm cu toții, alimentarea cu apă creează cele mai mari neplăceri locuitorilor orașului Bacău. La nivel județean, consider că lipsa resursei umane necesare în derularea proiectelor de infrastructură (construcții) reprezintă una dintre cele mai serioase probleme cu care se confruntă județul.  Printre cele mai importante, avem un aeroport modern, avem șoseaua de centură  cu regim de autostradă care fluidizează traficul orașului. Ar fi putut fi și noul spital din municipal Bacău care, din păcate, nu este încă finalizat în totalitate, dar sperăm… Proiectele care au fost realizate/finalizate au fost susținute de un efort constant al celor cale le-au promovat.

14. Care ar fi proiectul de suflet pe care doriți să-l implementați în acest mandat?

Proiectul meu de suflet a fost și este finalizarea Drumului Județean 241B. În măsura în care vor fi linii de finanțare pentru comunități mici, având în vedere că satele componente ale comunei Filipeni în număr de opt: Filipeni, Mărăști, Bălaia, Brad, Fruntești, Slobozia,  Valea Boțului și Pădureni. Sunt sate de tip răsfirat, dar doresc realizarea rețelei de apă și canalizare.

  1. Unde vă petreceți vacanțele?

Oricât de tentante ar fi destinațiile exotice, toate concediile, până în prezent, le-am petrecut doar în România. Consider că încă mai sunt multe locuri la care nu am ajuns, iar  pe unele aș dori să mai am ocazia să le revăd.

  1.  Vegetarian sau omnivor?

Sunt adepta unei diete echilibrate. Câte puțin din toate, cum spunem noi, românii. Deci, omnivor este răspunsul.

  1. Vârsta

51 de ani

  1. Familia

Suntem patru, din care doi copii majori

  1. Profesia

Economist

  1.  Studii

Universitare și postuniversitare

  1. Ce nu v-am întrebat dar doriţi să răspundeţi?

Cum să procedăm, să schimbăm mentalități, în sensul promovării competenței, profesionalismului, să promovăm modele – oameni care au reușit, trecând prin viață, cu eforturi uneori, cu jertfa de sine alteori, să aducă lumină și să ofere un exemplu generațiilor ce vor veni. Cred cu tărie că, prin muncă și dăruire pentru semeni, voi lăsa în urmă obiective importante de care se va bucura comunitatea în care m-am născut și din care fac parte, dar și nepoții și strănepoții.

Proiect coordonat de Răzvan Bibire

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"