30 aprilie 2024
ActualitateNu lăsați animalele nesupravegheate!

Nu lăsați animalele nesupravegheate!

La data de 10 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului au fost sesizaţi de un tânăr, de 26 de ani, din comuna Dealu Morii, despre faptul că i-ar fi dispărut o cabalină lăsată la păscut nesupravegheată, pe un teren agricol.
În ziua următoare, o femeie din comuna Huruiești a anunţat poliţiştii despre faptul că, ar fi găsit o cabalină la păscut, lângă locuința sa. Întrucât şi-a dat seama că animalul s-a rătăcit, l-a dus acasă, l-a îngrijit şi a solicitat sprijinul poliţiştilor pentru identificarea proprietarului.
Din verificări, poliţiştii au stabilit că, animalul aparţine tânărului care a sesizat dispariţia cabalinei.
Aceasta a fost restituită proprietarului care a fost totodată instruit de poliţişti cu privire la modul de prevenire a furturilor de animale.

Cauzele şi condiţiile care favorizează şi generează furturile de animale sunt:
– neglijenta în asigurarea locurilor unde sunt adăpostite animalele , în cadrul gospodăriilor;
– lăsarea liberă a animalelor la păşunat sau pe islazuri, fără a fi organizată paza acestora;
– neasigurarea corespunzătoare a iluminatului public în localităţi, a gospodăriilor, a perimetrelor zonelor zootehnice, precum şi lipsa sistemelor de pază şi alarmare corespunzătoare;
– lipsa de vigilenţă a paznicilor sau lipsa pazei la fermele de creştere a animalelor şi păsărilor.

Pentru ca bunurile dumneavoastră să  nu cadă în mâna infractorilor, vă sfătuim să întreprindeţi următoarele măsuri pentru a zădărnici intenţiile hoţilor:
· asigurarea corespunzătoare cu încuietori a uşilor grajdurilor sau coteţelor;
· asigurarea iluminatului curţii pe timpul nopţii;
· nu lăsaţi animalele nesupravegheate la păşunat pe islaz sau pe câmp;
· când intraţi în contact cu persoane dornice să cumpere animale, încercaţi să reţineţi, pe cât posibil, semnalmentele acestora sau numerele de înmatriculare ale autovehiculelor cu care se deplasează;
· dacă plecaţi de la domiciliu pentru o perioadă de timp, rugaţi un vecin sau o persoană de încredere să vă supravegheze curtea şi locuinţa.
· duceţi animalele la păşunat împreună cu ceilalţi săteni şi asiguraţi prin rotaţie paza acestora, iar daca aveţi posibilitatea, angajaţi o persoana cunoscută şi serioasă pentru a face acest lucru;
· nu amplasaţi grajdurile sau adăposturile de animale la distantă mare de locuinţe sau în locuri izolate, fără să asiguraţi paza acestora.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri