27 aprilie 2024
EconomieNoul Cod Fiscal pregătește alte taxe

Noul Cod Fiscal pregătește alte taxe

Impozite mai mari pentru românii cu mai multe de două locuințe sau două mașini. Și bacșișul lăsat la restaurant ar urma să fie impozitat Fiscal

Codul Fiscal va fi modificat până la vară, când vor fi consultări, iar noile taxe ar urma să intre în vigoare de anul viitor, după cum a afirmat ministrul de Finanțe. Lista de propuneri este destul de consistentă. În primă fază, ar urma să fie analizate beneficiile impozitării progresive, în comparație cu cota unică, a mai spus ministrul de Finanțe într-un interviu acordat agenției Hotnews. Altfel spus, cu cât o persoană este mai avută, cu atât să plătească mai mult, iar salariile mici să fie impozitate mai puțin.

Impozitul ar urma să fie mai mare și pentru cei care au mai multe proprietăți. Cel mult două mașini pentru o familie sunt considerate suficiente, însă de la a treia taxele ar putea fi mai mari de anul viitor, dacă va fi modificat Codul Fiscal în acest sens. La fel și în cazul locuințelor, tot de la a treia ar trebui să crească taxele către stat, a mai spus ministrul de Finanțe, iar banii obținuți din aceste dări să se întoarcă la comunitatea locală. Ar putea apărea inclusiv taxe noi. De exemplu, pentru zahăr, o substanță periculoasă pentru sănătate, care duce la obezitate și boli grave.



În altă ordine de idei, facilitățile acordate pentru domenii precum IT sau construcții ar urma să fie regândite. În construcții, de exemplu, se caută soluții pentru ca muncitorii să poată contribui la Pilonul II de pensii, dar și pentru atragerea de noi angajați, și nu în ultimul rând, pentru calificarea forței de muncă. Iar în IT ar putea fi încurajate produsele făcute în România.

S-ar putea renunța la declarația unică

„În ceea ce privește declarația unică, pe care trebuie să o completeze cei care au venituri din alte surse în afară de salariu, se urmărește pentru început o simplificare a procedurii, pentru ca în cele din urmă statul să își creeze un sistem de urmărire a veniturilor, astfel încât oamenii să nu mai fie nevoiți să depună această declarație″, a precizat ministrul de resort.

Unele măsuri chiar sunt în analiză. De exemplu, se discută deja despre impozitarea bacșișului din industria ospitalităţii, iar până la jumătatea anului ar urma să intre în vigoare ajutorul de 1.500 de lei pentru părinții care au copii la creșă sau grădiniţă, amânat la finalul anului trecut.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri