11 mai 2024
ActualitateNoua lege a sanatatii ii scutura pe asigurati de bani

Noua lege a sanatatii ii scutura pe asigurati de bani

Sanatatea, mai scumpa decât toate

Ministerul Sanatatii incearca din nou sa schimbe modul de functionare a sistemului sanitar public românesc. In acest sens a fost elaborat un nou proiect al legii Sanatatii. Modificarile propuse ii vor afecta atât pe furnizorii de servicii medicale, cât si pe beneficiarii acestora. Asiguratilor li se pregatesc note de plata pentru servicii medicale de baza, in timp ce contributiile lor la Sanatate vor fi feliate si impartite intre societati de asigurari.

O noutate absoluta este propunerea ca fiecare asigurat al sistemului de asigurari sociale de sanatate sa plateasca o serie de servicii medicale considerate ieftine de initiatorii proiectului. Nu se stie inca despre ce servicii medicale este vorba, ci numai ca acestea nu vor mai face parte din pachetul „de baza”al carui cost il acopera asigurarea sociala de sanatate. Legea al carei proiect a fost abia elaborat va introduce doar acest principiu gneral, urmând ca serviciile pentru care asiguratii vor scoate bani din buzunar sa fie stabilite ulterior. Ramân in continuare gratuite si garantate de stat serviciile de urgenta, acestea fiind parte a unui pachet minimal, la care vor avea dreptul atât asiguratii, cât si neasiguratii.

Apar casele de sanatate private



Daca acest proiect va deveni lege, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu va mai avea monopol. Contribuabilii la Fondul national unic al asigurarilor sociale de sanatate vor avea posibilitatea sa se inscrie la un asigurator public sau privat. Casele judetene de asigurari vor fi desfiintate, urmând sa fie organizate niste structuri regionale, mai exact societati mutuale de asigurari. Acestea vor gestiona pachetul de asigurari de baza si vor incheia si asigurari facultative. Ministerul promite independenta fondului de asigurari, ceea ce s-ar putea traduce prin folosirea banilor colectati la Sanatate numai pentru Sanatate, chiar daca sumele se vor aduna in marea punga a ANAF. Pe piata asigurarilor vor intra si asiguratii privati. Asiguratii vor fi liberi sa incheie contracte cu acestia si nu vor putea fi refuzati. Totodata, furnizorii de servicii medicale, inclusiv cei publici, cum sunt spitalele, vor putea avea relatii contractuale cu asiguratorii privati.

Mâna libera la facut bani

Noul proiect vizeaza si reorganizarea spitalelor publice. Acum, aceste unitati medicale sunt administrate de autoritatile publice locale, dar depind din punct de vedere organizatoric de deciziile luate la Ministerul Sanatatii. Un exemplu este faptul ca administratorii nu au mâna libera la angajarea personalului, posturile fiind blocate prin lege. Pe de alta parte, exista grile de salarizare pe care administratorii spitalelor sunt obligati sa le respecte. Daca proiectul de lege nu va suferi modificari dupa supunerea sa dezbaterii publice, medicii nu vor mai fi bugetari. Ei vor incheia contracte cu managerul spitalului, cu care isi vor negocia si salariul. Spitalele vor avea, asadar libertatea de a-si plati angajatii dupa competenta si performanta. Pentru a nu fi limitate de bugetul alocat de la Fondul asigurarilor sociale de sanatate, spitalele vor putea desfasura activitati care sa le rotunjeasca veniturile, fara ca acestea sa afecteze calitatea actului medical. Noua lege ar putea intra in vigoare la 1 ianuarie 2013.
Doina Mincu

„Numai sa se ia in calcul propunerile noastre pe acest proiect. Nu am vrea sa fie supus dezbaterii publice doua luni, dupa cum s-a anuntat, apoi sa-l ia de pe site-ul ministerului si sa-l adopte in forma initiala. O prevedere pe care as schimba-o este cea cu privire la plata unor servicii de baza de catre asigurat. Mi se pare ca lucrurile sunt puse cam invers. Normal este ca serviciile de baza sa fie accesibile tuturor, fara plata, deoarece se achita deja contributia la Sanatate. Cei mai multi dintre pacienti au nevoie de servicii de baza, ceea ce inseamna ca cei mai multi ar plati când merg la doctor.”
Dr. Marilena Caliman, medic de familie

„Prevederea cu serviciile medicale ieftine, care sa fie platite de pacienti, este subiectiva. Ce inseamna «ieftin» pentru legiuitori poate fi scump pentru multi asigurati. Ar trebui stabilit un pachet minimal de care sa beneficieze si bogatul, si saracul. In ceea ce priveste negocierea salariilor in spitale, trebuie stabilite criterii obiective si clare. De asemenea, sa se aiba in vedere ca actul medical nu este realizat doar de medic, ci de o echipa intreaga.”
Aurel Cretu, liderul Sindicatului Sanitas

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri