5 mai 2024
EvenimentNici jumatate dintre proprietarii de câini nu i-au microcipat

Nici jumatate dintre proprietarii de câini nu i-au microcipat

Anul trecut, guvernantii au decis sa introduca obligativitatea microciparii câinilor. Masura a devenit obligatorie de la 1 noiembrie 2014, când autoritatea sanitara veterinara a demarat si o campanie de vaccinare antirabica a câinilor din gospodariile populatiei la nivel national.

Asadar, acest fapt a presupus nu doar imunizarea patrupedelor, ci si identificarea si înregistrarea lor, prin atasarea unui microcip, ca parte a strategiei de gestionare a întregii populatii canine din România.
„Actiunea de vaccinare antirabica este obligatorie si va fi efectuata doar la câinii identificati prin microcipare si însotiti de carnet de sanatate.

La nivelul judetului Bacau ar fi cam 100.000 de câini, dintre care pentru circa 40 la suta stapânii lor au facut aceste demersuri de vaccinare si microcipare. Termenul final ar fi luna martie, dar cred ca nu se va putea incheia actiunea, din motive ce tin exclusiv de finantele proprietarilor.



Pentru ca vaccinarea este suportata, intr-adevar, de stat, dar microciparea ajunge undeva la 15 lei, in mediul rural, iar la oras, dublu sau chiar mai mult, depinde de fiecare cabinet in parte. Or, de exemplu, un batrân de la tara, care are in gospodarie unul sau mai multi câini, este posibil sa nu dispuna de atâtia bani. Si nici pentru eventualele vaccinuri care trebuie facute animalului”, a declarat dr. Vlad Gheorghita, purtatorul de cuvânt al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bacau.

Cert este ca identificarea cu microcip a câinilor cu stapân se face numai de catre medicii veterinari de libera practica din unitatile medicale veterinare de asistenta, înregistrate conform legii. Prin urmare, proprietarii câinilor care nu au urmat aceasta procedura au obligatia sa prezinte medicilor veterinari animalele, documentele si informatiile de identificare necesare atât pentru câine, cât si pentru proprietar.

Pentru fiecare patruped identificat si înregistrat, medicul veterinar elibereaza proprietarului un carnet de sanatate cu serie si numar unic, iar pentru câinii care parasesc teritoriul României se elibereaza un pasaport, la solicitarea proprietarului, suplimentar fata de carnetul de sanatate. Carnetele de sanatate si pasapoartele se completeaza si se elibereaza exclusiv de catre unitatile medicale veterinare de asistenta.

„Din punctul meu de vedere, proprietarii de câini au fost destul de receptivi fata de aceasta obligativitate. La mine, vin, sa zicem, cam 20-30 in fiecare luna, semn ca a avut efect popularizarea facuta in luna ianuarie vizavi de aceasta problema”, a declarat Florin Velisar (foto), medic veterinar, proprietarul unei clinici pentru animale.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri