14 mai 2024
ContrasensNeutralitatea de pe urmă a românului

Neutralitatea de pe urmă a românului

În ciuda exhibițiilor de la televizor și a propagandei pompate în mediul informațional, sondajul comandat de Ambasada SUA în România a scos la iveală o situație ciudată: românii nu vor război, nu vor să între într-un război alături de NATO, nu mai vor o aliniere cu politicile UE și NATO și vor ca România să se concentreze pe propriile probleme.

Nu am de unde ști dacă s-a dorit să se obțină rezultatul invers, deși, la câți bani s-au băgat pentru a determina românii să se simtă solidari cu Ucraina, pot să-mi imaginez că au existat așteptări masive din partea reprezentanților SUA ca românii să declare că sunt trup și suflet alături de NATO în conflictul actual cu Rusia și în cel viitor cu China. Dacă balticii și polonezii sunt cu NATO-n gură de dimineață până seara, de ce românii nu ar fi?

Iată, însă, că sondajul – numit Barometrul de securitate – a reliefat o stare de spirit contrară.

Peste 51% dintre români cred că țara ar trebui să-și vadă în primul rând de problemele ei. Cu atât mai interesant este răspunsul cu cât anul trecut procentul era de numai 27,7 %  Într-un singur an, deci, aproape 30% dintre români au ajuns la concluzia că țara trebuie să-și vadă de borșul ei (s-a dublat, de fapt, procentul celor care sunt pentru neutralitate). În același interval, jumătate din cei care considerau că România trebuie să strângă legăturile cu SUA au renunțat la idee, o treime din cei care erau pentru apropierea de UE au zis și ei că ideea nu mai e de actualitate iar o treime din cei care spuneau că trebuie strânse relațiile și cu SUA și cu UE și-au schimbat opinia.

Doar 36 % dintre români spun că ar apăra țara cu arma în mâna în caz de agresiune. Din cei care au spus că nu vor să lupte pentru țară, 22 % au spus că nu au chef să moară pentru a apară averile corupților și ale șmecherilor care fug din țară; 18% au spus că nu au ce apăra, România e în mâinile străinilor, oricum iar 23%, că obligația lor este față de familie, nu față de țară. Aceste cifre, care erau, oarecum previzibile, sunt rezultatul anilor de sugrumare de către guvernele și companiile străine a tot ceea ce înseamnă politică și economie românească. Nu este vorba de lașitate, cum cred unii, ci de un calcul rece: în ultimii ani ni s-au furat resurse, drepturi și libertăți; pentru ce să murim?

Și ajungem la întrebarea despre China. Dacă anul trecut, 40 la sută dintre români spuneau că, în cazul unui conflict între SUA și China, România nu ar trebui să se amestece, acum procentul a ajuns la 60% Anul trecut, 42 % dintre români considerau că în caz de război SUA – China, România trebuie să facă exact ce fac aliații din NATO; procentul a scăzut acum la 34% Mai concludent, de la 12% sprijin pentru SUA, s-a ajuns la numai 4 la sută.

Desigur, nu este obligatoriu ca politicienii să țină cont de acest sondaj. S-a văzut în alte țări că politicienii ignoră senin opiniile cetățenilor și execută solicitările primite de la Washington în privința războiului din Ucraina.

Dar, cum spuneam și ieri, deciziile politicienilor, după un anumit punct, nu mai sunt doar riscante din punct de vedere al pierderii de voturi, de imagine sau de bani; la un moment dat, deciziile luate le pot pune în pericol chiar existența.

Pentru că lucrurile devin teribil de complicate.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri