28 mai 2024
ActualitateNatură, sport și mâncare sănătoasă pentru elevii din cinci țări europene

Natură, sport și mâncare sănătoasă pentru elevii din cinci țări europene

Săptămâna trecută, Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” Bacău a fost gazda unui inedit proiect Erasmus „Green Youth in Action”, în care sunt implicate șase țări: Germania, Italia, Spania, Bulgaria,Turcia și România. Activitatea din Bacău s-a desfășurat sub genericul „Natura, sport și mâncare sănătoasă”, iar programul pregătit de gazde a fost unul provocator pentru elevii din cele cinci colțuri ale Europei. Luni a avut loc o competiție sportivă între țări, tinerii având de parcurs trasee aplicative, au participat la jocuri de îndemânare, viteză și forță. Cea mai neașteptată activitate pentru ei a fost însă marți, când au plantat puieți de stejari.

Acțiunea s-a desfășurat în pădurea de la Valea Seacă, cu sprijinul reprezentanților de la Direcția Silvică Bacău. Deși unii copii și chiar profesori nu au pus niciodată mâna pe un hârleț, au învățat repede ce au de făcut, iar la sfârșitul activității chiar s-au lăudat cu plantarea a unui număr de 4-5 puieți de stejari. Miercuri, elevii și profesorii participanți au vizitat Castelul Bran. Chiar dacă a fost o călătorie lungă și obositoare, nimic nu i-a împiedicat să meargă la discoteca pregătită special pentru ei și să se distreze până la o oră târzie. Ziua de joi s-a dovedit a fi la fel de plină de neprevăzut. După vizitarea salinei de la Târgu Ocna, 54 de elevi și profesori au contribuit la ecologizarea zonei limitrofe de lângă Slănic Moldova.

Apoi, toți au luat drumul pieptiș, până la cantonul silvic. Acolo au ocazia să învețe de la Cercetașii României tehnici de supraviețuire în pădure și cum se acordă primul ajutor în cazul unei accidentări pe munte, lecție practică acordată de specialiștii de la Salvamont Bacău. Pentru că efortul fizic a fost consistent, fiind resimțit din plin de unii copii și adulți, iar aerul de munte – tare, un gulaș fierbinte pregătit la foc, pe pirostii, o mămăligă cu brânză și o zacuscă țărănească le-au mers la suflet tuturor.



„Aceasta este cea de-a doua mobilitate, din cadrul proiectului Erasmus „Green Youth in Action”. Tematica din România a avut ca scop conștientizarea tinerilor privind problemele de mediu, apropierea lor de natură, pe care trebuie să o respecte și să o iubească”, a declarat prof. dr. Liliana Adochiței, coordonatorul de proiect de la Colegiul Național Pedagogic ”Ștefan cel Mare” Bacău.

„Este un proiect care practic se adaptează la momentul actual, pentru că este perioada în care noi trebuie să ne detașăm de felul în care am trait până acum și să ne concentrăm mai mult pe păstrarea naturii intacte și îmbunătățirea calități naturii, care ulterior va îmbunătăți calitatea vieții noastre. Noi am ajuns aici când au fost Zilele Bacăului și atât eu cât și elevii mei am fost foarte impresionați de felul în care orașul crează festivități și programe de acest gen. Asta ne-a plăcut foarte tare, iar apoi, felul în care profesorii de aici și elevii, felul în care se poartă cu noi și prietenia pe care au legat-o. Elevii mei au mai fost impresionați de câtă natură aveți. E foarte mult verde.” Claudia Aescht, profesor din Germania

„A fost o experiență foarte interesantă pentru noi, dar obositoare și am fi avut nevoie de ceva mai mult timp să explorăm orașul. Dar sperăm că vom mai putea ajunge aici și să descoperim mai multe locuri. Copiilor noștri le-a plăcut foarte mult castelul Bran dar le-ar fi plăcut să viziteze și bisericile voastre, ei fiind musulmani și ar fi vrut să ia contact cu altă cultură. Pentru ei a fost pentru prima data când au zburat cu avionul și pentru prima data când vizitează o țară europeană și sunt foarte încântați.” Nuray Yildirim, profesor din Turcia

Următoarea mobilitate a proiectului va fi în luna noiembrie, în Spania, unde copiii vor învăța despre beneficiile unei diete sănătoase.

 

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri