19 mai 2024
Top StoryTurist prin județul Bacău: Muzeul Național George Enescu Tescani 

Turist prin județul Bacău: Muzeul Național George Enescu Tescani 

Secţia muzeală „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu – George Enescu” din satul Tescani este amplasată în fostul conac al renumitei familii boiereşti Rosetti-Tescanu şi are statut de monument istoric. Edificiul a fost construit între 1880 – 1898, într-un frumos parc dendrologic, situat într-o zonă colinară, în proximitatea satului Tescani, la 37 km de municipiul Bacău și la circa 12 km de municipiul Moinești.

Este și locul în care compozitorul George Enescu, și-a dorit să fie înmormântat. După întâlnirea Marucăi Cantacuzino (născută Rosetti-Tescanu) cu George Enescu, în 1909, marele muzician a venit aici deseori (între 1917 – 1946), lăsându-se inspirat de frumuseţea peisajelor. Bunăoară, la Tescani a definitivat capodopera sa lirică ,,Oedip”, pe care a dedicat-o Marucăi. În 1947, Maria Rosetti-Enescu a donat statului român casa şi terenul de 33 de ha, incluzând parcul şi livada, cu condiţia ca aici sa fie găzduiţi artişti. Casa a fost restaurată în 1970, păstrându-se o bună parte din mobilierul original şi pianul la care lucra Enescu. În 1980 a fost inaugurată ,,Casa Memorială Rosetti – Enescu” din incinta imobilului principal, devenită, în1990, Centrul de Cultură Tescani, apoi din 1993, Centrul de Cultură ,,Rosetti Tescanu – George Enescu”. Din anul 2007, Casa memorială din Tescani este secţie a Muzeului Naţional ,,George Enescu”.

Cuvinte memorabile



,,Cultura va trăi. Prea mare e patrimoniul ce l-au acumulat atâtea secole de trudă și de credință pentru a face dintr-o dată tabula rasa din tot ce am strâns și asimilat. Impasuri a mai avut omenirea. Și le-a răzbit pe toate cu o vitalitate eroică. Nu-i va lipsi curajul nici de data aceasta. Trebuie să credem și vom învinge”. (George Enescu, 1934)

,,Într-o lume a schismelor, a debusolărilor, a degradărilor, înainte de toate, morale, pe care le aduce lupta pentru existenţă şi supravieţuire, George Enescu a fost un mândru exemplar de statornicie morală, a fost mesagerul unui cod moral, unei atitudini încărcate de demnitate, unei poziţii politice fără umbră de compromisuri oportuniste, atitudine ce ne poate ajuta în descifrarea unora din laturile creaţiei sale, după cum poate fi un model de comportare pentru orice intelectual contemporan”. (Garabet Ibrăileanu – „Criteriile moral-politice ale lui Enescu”)

,,Enescu stăpânea întreaga paletă a componisticii. Ştia să orchestreze precum Richard Strauss. De asemenea, ca solist, avea o sonoritate incredibilă alături de orchestră. Şi, în plus, cunoştea tehnica tuturor instrumentelor. A fost un pianist extraordinar! Pot spune că eram uneori invidios pe el: cânta chiar mai bine decât mine! A fost un pianist magnific, ca sa nu mai vorbesc de valoarea sa ca violonist”. (Arthur Rubinstein)

Acces

DN2G (care leagă Moineștiul de Bacău), sat Tescani, str. Dumitru și Alice Rosetti Tescanu, nr. 9, comuna Berești-Tazlău

Program de vizitare: marți-duminică, orele 10:00 – 17:00; acces gratuit în data de 26 a fiecărei luni

Contact: Telefon fix: 0234 353 545; telefon mobil: 0751 257 724 și 0751 132 403 (disponibile între orele 10:00 – 17:00

Romulus-Dan BUSNEA

Rubrică realizată în colaborare cu Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri