29 aprilie 2024
ActualitateMuzeele sunt deschise… Dar pot fi vizitate și virtual!

Muzeele sunt deschise… Dar pot fi vizitate și virtual!

Vivariul

Amenajat într-o clădire de patrimoniu (fosta Școală Primară Nr.2, construită în 1870, pe str. Popa Șapcă, lângă Piața Centrală), Vivariul vine cu noutăți pentru vizitatori.

Costel Burghelea, muzeograf la Subunitatea Vivariu a Complexului Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău, lucrează aici, după terminarea facultății, din anul 2002.



Ne dă amănunte: „După restricțiile care s-au impus din cauza pandemiei, activitatea a continuat normal. Exemplarele vii au programul și ritmul de viață specific fiecărei specii. Expozițiile noastre își așteaptă publicul în continuare. Traseul de vizitare este găndit într-un singur sens, de la intrare până la ieșire. Avem expoziția de păsări cântătoare și de ornament, constituită în mare parte din specii de peruși, papagali, prepelițe.  În aceeași sală se găsește expoziția dedicată anfibienilor și reptilelor. Broasca râioasă verde (bufo viridis) este exponatul dedicat lunii acesteia, fiind perioada în care se reproduce. Este întâlnită mai ales în zona suburbană și rurală, în apropierea locuințelor. Ea tolerează bine perioadele de secetă, uscăciune. La atingere, creează pe piele acea iritație specifică, asemănătoare celei produse de râie (scabie).

După cea de reptile, publicul poate să vadă expoziția de pești exotici și autohtoni. De diferite mărimi, care provin din zonele calde, în special din Australia. De la Bibanul Soare, Pirania, la Cten. În holul central sunt trei specii de șerpi exotici, cu proveniență din America, Asia și Australia: Pitoanul Tigrat, Pitonul Carpetă și Șarpele Boa.

Cu impact mare la public, tot în holul central, avem o expoziție dedicată cânepii. Cânepa este o plantă care a impus societății umane un imbold în dezvoltarea sa. Dacă nu era cânepa, nu vedeam America. Vasele lui Columb aveau funii, pânze, parâme, haine, chiar și hrană din semințele acestei plante. Din cauza traseului impus de pandemie, ultima oprire este la vitrina de unde vedem porumbeii. Acolo putem admira porumbei de rasă, în special din rasele de frumusețe, Rotat, Gușat, Lahore și multe alte specii pe care încă le mai deținem.”

 Programul de vizitare de la Vivariu este cel normal, între orele 9.00 – 17.00, inclusiv sâmbăta și duminica. Este și o ofertă pentru proiecte educaționale, în speranța ce vor reîncepe colaborările cu școlile. Cu studenții de la biologie s-a organizat anul acesta activități legate de apicultură.Prețul biletelor la Vivariu a rămas același: 2 lei pentru elevi și studenți, 3 lei pentru pensionari și 8 lei pentru adulți.

În curtea Vivariului, duminica se organiza la început o expoziție cu vânzare. Pești exotici, papagali, porumbei. Cu timpul a apărut acel „Târg”, impropriu spus, unde au ajuns să se comercializeze, de la boboci de gâscă, iepuri, până la animale de companie. Acum nu se mai organizează datorită restricțiilor impuse nu numai de pandemie, dar mai ales de apariția gripei aviare. Clădirea fiind monument istoric, construită pe bucăți până la forma actuală, se pune problema reconsolidării, renovării fațadei și a amenajării spațiilor interioare. Există un proiect în acest sens.

Muzeul din Parc

Impunătorul complex muzeal ridicat în Parcul Cancicov, pe locul unde era altădată un teren de fotbal, are la rândul lui ce oferi vizitatorilor. Dacă este și o zi când soarele abia se dezmeticește, priveliștea este superbă. Alei, bănci noi, gazon, multe flori, grădină senzorială. Loc numai bun pentru lecții în aer liber.

Managerul Complexului Muzeal „Ion Borcea” Bacău, dr. Gabriela Gurău, a venit cu proiecte noi: „Avem oferte personalizate pentru toate categoriile de vizitatori care ne pășesc pragul. Pentru familii, pe grupe de vârstă sau individual. Ca o noutate, am venit și cu o ofertă online. Avem mai multe proiecte care urmează să fie lansate în următoarea perioadă, sperăm de la 1 iunie, dacă se vor schimba un pic regulie. Până atunci, pentru luna mai, vom merge în regimul online, plus câteva activități pe care le organizăm în aer liber. Cei care își doresc să viziteze expozițiile, binînțeles cu respectarea regulilor în vigoare, sunt invitați cu plăcere. Nu am depășit 12-15% din numărul care era normal în această perioadă. Este îmbucurător faptul că sâmbăta și duminica au început să vină mai mulți părinți cu copii… bunici cu nepoți.”

 

Din păcate, la Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, sala de Planetarium rămâne interzisă vizitatorilor. Se așteaptă cu interes norme de la autorități, pentru că este vorba de un spațiu închis. Vizitarea expoziției este posibilă, se poate ajunge și pe terasă. De aici se deschide o interesantă perspectivă panoramică a orașului Bacău. Doar ziua! Imposibilă încă de accesat noaptea de pasionații de astronomie.

La Muzeul de Științele Naturii proiectele sunt bine conturate. „Avem oferta online a fiecărei subunități, Vivariu, Observatorul Astronomic Victor Anestin, Casa Memorială Ion Borcea.” Managerul  Gabriela Gurău mizează și pe impactul tehnologiei: „Cadrele didactice, elevii, ne pot contacta. La această oră sunt 53 de teme privind științele naturii: botanică, zoologie, astronomie, care le stau la dispoziție. Colegii mei au avut grijă ca fiecare temă să fie adaptată grupei de vârstă căreia i se adresează. Activitățile pot fi simple prezentări media, dar și workshop-uri. Partea frumoasă este că astfel am intrat în contact cu școli și din alte județe. Oferta noastră se va întregi și cu organizarea de activități interdisciplinare, care se vor desfășura în curtea instituției. Vrem ca evenimentul inaugurării acestor activități să se întâmple cât mai curând, luna aceasta.”

Pentru prezentările media, taxa este de 3 lei pentru fiecare elev,  iar pentru workshop-uri, 5 lei. O invitație de a nu sta în casă.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri