2 mai 2024
EconomieMostenitorii pot cere efectuarea transferurilor actiunilor SIF Moldova

Mostenitorii pot cere efectuarea transferurilor actiunilor SIF Moldova

Sute de milioane de lei, reprezentând dividende, sunt pierdute in fiecare an de micii actionari ai SIF Moldova. Si asta pentru ca nu si le ridica la timp. Potrivit legii, daca dividendele nu sunt ridicate in termen de trei ani, acestea se varsa in vistieria SIF-ului, fara ca proprietarii de drept sa mai poata avea pretentie la ele.

De la SIF Moldova, ar fi dividende neincasate in ultimii ani in valoare de peste 30 de milioane de lei. Cei mai multi dintre micii actionari au o detinere de 100 pâna la cel mult 200 de titluri. Acestia au devenit actionari SIF Moldova in urma privatizarii in masa, de la inceputul anilor ’90. O parte dintre ei, insa, s-au vazut proprietari de astfel de titluri prin simpla mostenire primita de la defunctele lor rubedenii.

Pentru a elimina posibilitatea ca banii sa fie pierduti definitiv de urmasii legali ai dividendelor, mai intâi trebuie facuta dezbaterea mostenirii. Acest demers poate fi facut la orice notar public din zona de rezidenta a actionarului SIF decedat. Printre actele cerute de notar trebuie sa se regaseasca si extrasul de cont, precum si lista de coduri confidentiale pentru persoane fizice, documente ce pot fi solicitate Depozitarului Central, prin intermediul Postei. Scrisoarea trebuie sa fie recomandata (cu confirmare de primire), transmisa la sediul din Bulevardul Carol I, nr 34 – 36, sector 2, etaj 8, cod postal 020922, Bucuresti.



In cazul decesului titularului de cont, mostenitorii pot obtine extras de cont pentru defunct pe baza unei cereri de eliberare a extrasului de cont, a copiei certificatului de deces al titularului de cont si copia actului de identitate al potentialului mostenitor care solicita eliberarea extrasului de cont aferent instrumentelor financiare detinute de defunct. La aceste acte se adauga si dovada achitarii tarifului aferent operatiunii de eliberare a extrasului de cont pentru persoane fizice. Dupa obtinerea certificatului de mostenitor de la notar, urmeaza efectuarea transferurilor directe pentru cauza de moarte (mostenirilor).

Dosarul ce va fi trimis tot Depozitarului Central va contine o cerere pentru efectuarea transferului direct, imputernicirea notariala, in cazul in care operarea transferului pentru cauza de moarte se efectueaza la solicitarea persoanei imputernicite in acest sens, copia certificatului de deces, copia certificatului de mostenitor / certificatului de legatar, hotarârea judecatoreasca de deschidere a succesiunii si/sau impartire a masei succesorale, actele de identitate ale mostenitorului/mostenitorilor si/sau persoanei imputernicite, actul de partaj autentificat de notar, dupa caz, cerere de intelegere intre mostenitori semnata de catre toti mostenitorii in fata unui operator autorizat al Depozitarului Central, dupa caz, si dovada achitarii tarifului aferent operatiunii de transfer pentru cauza de moarte.

De retinut ca toate aceste operatiuni (certificatul de mostenitor, eliberarea extrasului de cont, efectuarea transferurilor directe pentru cauza de moarte etc) presupun cheltuirea unor sume de bani care, de cele mai multe ori, pot depasi valoarea dividendelor neridicate de la SIF. Eventual, dupa dobândirea actiunilor mostenite, noul proprietar poate sa le valorifice prin intermediul uneia dintre societatile de investitii financiare. In functie de numarul de actiuni, noul detinator de titluri SIF poate primi de la câteva sute de lei pâna la peste 1.000 de lei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri