9 mai 2024
ActualitateMonumentul sublocotenentului erou Emil Rebreanu de la Palanca - VIDEO

Monumentul sublocotenentului erou Emil Rebreanu de la Palanca – VIDEO

Emil Rebreanu, fratele cunoscutului scriitor Liviu Rebreanu, a murit pe 14 mai 1917, fiind executat de către austro-ungari pentru că și-a urmat convingerile patriotice și a ales să lupte pentru reîntregirea neamului românesc. În ultima sa dorință, a cerut să fie înmormântat în pământul liber al României, simbol al sacrificiului său pentru patrie.

Pe placa de marmură de pe crucea de la căpătâi, se poate citi: “Sublocotenentul Emil Rebreanu, spânzurat de unguri la 14 mai 1917 pentru că a vrut să treacă în rândul Armatei Române, să lupte pentru reîntregirea neamului. Patria recunoscătoare nu l-a uitat.”

Moartea tragică a fratelui său a inspirat scriitorul Liviu Rebreanu să scrie celebrul său roman “Pădurea spânzuraților”, un elogiu adus curajului și sacrificiului lui Emil Rebreanu și a celorlalți eroi din vremea aceea.



În fiecare an, la mormântul lui Emil Rebreanu din cimitirul Palanca din județul Bacău, are loc un ceremonial de comemorare, la care participă din partea familiei nepoții veniți de pe meleagurile transilvane. Acest eveniment marchează recunoștința și respectul față de memoria unui martir al patriei.

Locul în care s-a petrecut drama lui Emil Rebreanu, cunoscut și din romanul “Pădurea spânzuraților”, există cu adevărat. În fiecare an, slujbe speciale sunt săvârșite în memoria sa, iar monumentul ridicat în onoarea lui a devenit un simbol al curajului și devotamentului față de țară.

Astfel, prin astfel de ceremonii și prin păstrarea vie a memoriei eroilor, românii își exprimă recunoștința pentru sacrificiul făcut de cei care și-au dat viața pentru libertate și independența patriei.

Sursa video: Ovidiu Imbrea

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri