29 aprilie 2024
ContrasensMoldova, pe urmele Ucrainei

Moldova, pe urmele Ucrainei

Precum se știe, Ucraina, țară considerată de multă lume a fi o democrație care trebuie să fie apărată cu orice preț și al cărei președinte dă mereu lecții la diferite evenimente, a interzis partidele politice de Opoziție, a închis posturile de televiziune care nu-l slăveau suficient pe Zelensky și a introdus în mod oficial cenzura, obligând ziarele și televiziunile să prezinte doar punctul de vedere al Guvernului. Sunt amănunte neimportante în context, ni s-ar putea explica; e mai important ca populația să se informeze doar din surse oficiale, să nu cumva să fie dezinformată de propaganda rusească. Ne putem aduce aminte că și în timpul așa-zisei “pandemii”, autoritățile ne îndemnau să ne informăm doar din așa-zisele surse oficiale care ne spuneau că vaccinul e sfânt, oprește transmiterea bolii, previne decesul celui vaccinat și că a fost testat cu cea mai mare atenție. Ce am aflat ulterior a fost, evident, propagandă putinistă.

Zilele trecute, autoritățile moldovene au închis mai multe posturi de televiziune, pe motiv că nu reflectă în mod corect războiul din Ucraina. Închiderea posturilor TV nu a fost decisă de o instanță, de Justiție, ci de o autoritate a statului, sub pretextul stării de urgență. Interesant este că la posturile respective își găseau reflectate ideile partidele de Opoziție. Cele care cer actualei coaliții aflate la Putere să demisioneze după numeroase scandaluri care au culminat cu aproape absurdul concurs aranjat pentru postul de șef al departamentului moldovenesc anticorupție.

Viața în Moldova a devenit extrem de scumpă în ultima perioadă, populația iese la mitinguri de protest dar președintele Maia Sandu merge înainte, nu stă să se împiedice în amănunte, în timp ce i se construiește o ditamai statuia de politician reformator dincolo și, mai ales, dincoace de Prut.

Poate e doar o părere, dar alinierea planetelor care se produce, acum, în Republica Moldova pare o pregătire pentru un scenariu post-ucrainian. Ca și Ucraina, Moldova are o minoritate rusofonă importantă, are problema cunoscută cu Transnistria, probleme economice cât cuprinde și, în cazul unei ofensive rusești de succes, poate ajunge să aibă graniță cu Rusia.

Ei, bine, ar spune unii, asta e problema lor, ce ne interesează pe noi? Ne interesează pentru că unora le-a venit ideea unirii sau măcar a importului Maiei Sandu ca președinte al României. Unirea rămâne un vis frumos care s-ar putea produce într-un timp în care cele două țări ar fi pregătite pentru o integrare economice dar și contextul internațional ar fi favorabil. Cât despre cealaltă problemă, Maia Sandu, președinte al României, Doamne ferește!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri