27 aprilie 2024
CulturăModele feminine de-a lungul istoriei

Modele feminine de-a lungul istoriei

După interesul de care s-a bucurat la ediţia din 2017, proiectul „Modele feminine de-a lungul istoriei”, derulat de Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” şi dedicat Zilei Internaţionale a Femeii, a adus în atenţia publicului personalităţi şi figuri celebre de femei, care au marcat istoria neamului românesc, fiind exemple de curaj, bărbăţie, dăruire, vitejie, rezistenţă şi sfinţenie.

Moderatorul simpozionului a fost Mariana Popa, manager al Complexului Muzeal, care a adus un omagiu tuturor femeilor din întreaga lume, cât şi celor din judeţul Bacău. „Femeia a fost şi este prezentă în viaţa socială, ştiinţifică, de educaţie, politică şi religioasă, ca mamă, soţie, responsabile pe anumite domenii de activitate, manageri ai unor societăţi comerciale şi instituţii, medici, profesori, educatoare, cercetătoare etc. Astăzi, în România, conform Constituţiei, femeia este egală cu bărbatul, statut obţinut după multe sacrificii. Astăzi, de ziua lor, suntem datori să le aducem omagiul nostru sincer şi să le urăm mulţi ani şi sănătate”, a spus Mariana Popa.

Arheolog, istoric şi cercetător, dr. Lăcrămioara Istina, şef secţie Arheologie – Istorie, a vorbit despre femeia din eneolitic, de acum 4000 de ani, reprezentată a Culturii Cucuteni, care timp de 1000 de ani a dominat viaţa socială, arta şi cultura. În expunerea „Putere şi mister în eneolitic – Zeiţa Mama”, istoricul a spus: „Chiar dacă nu avem mărturii scrise, cercetările arheologice, importantele descoperiri pe întreg arealul Culturii Cucuteni, ne arată femeia în ipostazele ei primordiale, graviditatea, casnică şi războinică, artefactele din muzeele noastre scot în evidenţă vestimentaţia, podoabele şi uneltele folosite, în culorile specifice culturii descoperită în anul 1884, la Cucuteni (Iaşi).”



Profesor Mihaela Băiţan, director al Muzeului Militar Bacău a prezentat un alt model al femeii, cel de dăruire, prin exemplul Reginei Maria. „Cele mai frumoase mărturii despre Regina Maria ne-au rămas de la savantul Nicolae Iorga, care, printre altele a spus că este cea mai frumoasă legendă încă din timpul vieţii”, a spus istoricul Băiţan. Nepoată a Reginei Victoria a Angliei şi a Ţarului Alexandru al Rusiei, Regina Maria, soţia Regelui Ferdinand I, a fost adoptată de poporul român, asumându-şi destinul lui tragic, devenind un model de dăruire şi sacrificiu, implicându-se, încă din tinereţe, în treburile ţării. A rămas în istorie ca una dintre cele mai luminoase personalităţi, excelând şi în artă şi literatură, cartea ei de Memorii „Povestea vieţii mele” reliefând o viaţă dedicată familiei, poporului şi repunerii României în drepturile ei istorice.

O altă pagină de istorie a scris şi sublocotenentul Ecaterina Teodoriu, „Eroina de Jiu”, despre care a vorbit dr. Anton Coşa, model de curaj şi vitejie, a căror fapte sunt cunoscute de copii şi tineri. Din rezistenţa anticomunistă se desprinde personalitatea Aspaziei Oţel Petrescu, de loc din Cernăuţi, care şi-a petrecut 14 ani în temniţele comuniste, pentru delicte de opinii şi convingeri, fiind pe drept cuvânt denumită „Mărturisitoarea”, despre care a vorbit Mihaela Drob, director al Direcţiei de Cultură a judeţului Bacău.

Modelul de sfinţenie a fost adus în faţa publicului de poeta Tincuţa Bernevic, custode al Casei Memoriale „George Bacovia”. Sfânta Cuvioasa Teodora de la Sihla, această floare duhovnicească şi mireasă a lui Hristos, pe care a odrăslit-o pământul binecuvântat al Moldovei, s-a născut pe la jumătatea secolului al XVII-lea, în satul Vânători – Neamţ. Fericita Teodora a îmbrăţişat cinul monahal la Schitul Vărzăreşti – Vrancea, a părăsit munţii Vrancei şi s-a retras în părţile Neamţului, pentru a se nevoi în pădurile neumblate din jurul schiturilor Sihăstria şi Sihla, dedicându-se slujirii până la moarte a lui Dumnezeu.

Avem nevoie de modele, indiferent de perioada istorică, de sacrificiile şi realizările lor, care au marcat prin curaj, dârzenie, sacrificiu şi dăruire viaţa unor comunităţi. Sunt convins că, la ediţia a III-a, de anul viitor, organizatorii se vor orienta şi spre modele demne de urmat din judeţul Bacău.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri