8 mai 2024
ActualitateMobilizarea rezerviștilor. Ordine de chemare pe bandă rulantă

Mobilizarea rezerviștilor. Ordine de chemare pe bandă rulantă

În ultima vreme, mai mulți băcăuani au fost convocați la Centrul Militar Județean (CMJ) Bacău, unde le-au fost înmânate ordine de chemare la mobilizare sau război. De altfel, o aglomerație de oameni s-a putut vedea mai tot timpul la unitatea militară din zona sediului poliției Bacău.

Cert este că, deocamdată, absolvenții de studii superioare care, în trecut, au făcut și serviciul militar obligatoriu cu termen redus, de 9 luni, au fost printre cei notificați să se prezinte la Centrul Militar Județean Bacău. Cei convocați trebuia să se prezinte cu cartea de identitate şi livretul militar, o adeverinţă de salariat de la locul de muncă, precum şi o adeverinţă medicală semnată şi parafată de medicul de familie din care să reiasă toate afecţiunile suferite în trecut, dar şi cele din prezent „Încă de vara trecută, am primit în poștă o astfel de notificare scrisă prin care eram convocat la centrul militar. Ulterior, am și fost sunat de un domn polițist, ca să mă prezint la unitatea militară, pesemne că se lucrează cu Poliția în această situație. La centrul militar mi s-a înmânat un ordin de mobilizare cu adresa unității militare unde ar trebui să mă prezint în caz de nevoie și cu alte date, precizându-mi că, până la 63 de ani, voi fi la dispoziția armatei”, explică unul dintre sutele de rezerviști convocați de autoritățile militare. Ulterior, prin toamnă, civilul cu grad de sublocotenent în rezervă, ajuns deja la vârsta de 60 de ani, a fost sunat din nou de responsabilii Centrului Militar Județean și anunțat că, în octombrie, ar urma să fie convocat, încă o dată, de data asta pentru o instruire de o zi. „Nu m-au mai chemat, probabil și pentru că, atunci, se declanșase un nou val de îmbolnăviri cu SARS-COV-2 și trebuiau evitate aglomerările de oameni”, crede rezervistul. Cert este că, dacă se decretează mobilizarea sau starea de război, rezervistul trebuie să se prezinte la o anumită unitate militară în termen de 48 de ore, cu anumite documente și obiecte asupra sa.

Infanteriştii în rezervă, primii aleși pentru mobilizare



Fost militar cu termen redus, de 9 luni, înainte de a începe studiile universitare, rezervistul a fost instruit, în anii ’70, la o unitate de grăniceri cu profil de infanterie, asimilată infanteriei. „După facultate, am mai urmat un alt curs de instruire, de vreo trei săptămâni, acesta fiind și ultima ocazie când am mai atins o armă de foc. De la CMJ mi s-a comunicat că, teoretic, ar fi exclus ca să ajung combatant pe front, întrucât va fi nevoie de mine la instituția unde lucrez, ca să coordonez colectivul în caz de apariția unui conflict militar”, mai spune sublocotenentul în rezervă. Se pare că numai infanteriştii în rezervă primesc ordine de chemare pentru o eventuală mobilizare. Potrivit Legii 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, „la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, rezerviştii sunt mobilizaţi/concentraţi potrivit nevoilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale”. În plus,  soldaţii şi gradaţii în rezervă se ţin în evidenţă până la împlinirea vârstei de 55 de ani, astfel – clasa I: până la 45 de ani inclusiv, clasa a II-a: de la 46 de ani până la 50 de ani inclusiv și clasa a III-a: de la 51 de ani până la 55 de ani inclusiv. În schimb, nu este prevăzută și o limită de vârstă pentru mobilizare.

Oficial: „O activitate de rutină”

Fără a face neapărat o legătură cu situația dintre Rusia și Ucraina, am solicitat un punct de vedere și din partea autorităților militare locale, responsabile, printre altele, cu mobilizarea în caz de conflict. „Activitatea desfășurată de către CMJ Bacău pe linia pregătirii populației pentru apărare, se desfășoară conform legilor și regulamentelor specifice în vigoare, iar înmânarea ordinelor de chemare la mobilizare a rezerviștilor urmează fluxul normal desfășurării în condiții optime a activității mai sus menționate. Centrele militare au obligaţia de a actualiza permanent baza de date cu rezerva de mobilizare a Armatei României. Acestea sunt activităţi de clarificare a situaţiei militare (se actualizează date personale, loc de muncă etc.,) şi reprezintă o activitate de rutină”, au precizat reprezentanții Centrului Militar Județean Bacău. La final, mai precizăm autoritățile din infrastuctura rutieră au anunțat repararea mai multor poduri din județ, incluse în trasee strategice ce duc către baze militare. Potrivit CNAIR, ar fi vorba de un proiect de infrastructură cu dublă utilizare, care să permită o mobilizare mai rapidă a trupelor aliate, astfel încât să fie dislocate fără întârziere, în situația unei posibile agresiuni la granița de est a NATO. La nivel de județ, vorbim despre cele două poduri amplasate pe DN 11, în satul Ferăstrău, comuna Bogdănești, un alt pod la Oituz și încă unul la Sănduleni, precum și podul de la Sascut, de pe DN 2.

Ultima oră

Inclusiv unitățile spitalicești au fost înștiințate să identifice urgent angajații de sex bărbătesc cu vârste între 20 și 63 de ani, precizându-se funcția, vârsta și starea militară a fiecăruia (stagiul militar satisfăcut sau nesatisfăcut), cât și gradul în rezervă, al celor cu armata făcută. Datele vor fi utilizate în scopul actualizării informațiilor în contextul în care unitatea spitalicească are, conform legii, un rol în desfășurarea mobilizării, salariații urmând a fi activați doar la locul de muncă, nu și în acțiunea militară.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri