27 aprilie 2024
ActualitateMisiune îndeplinită: Zero copii în centre rezidențiale

Misiune îndeplinită: Zero copii în centre rezidențiale

O mie de copii în centrele rezidențiale din județul Iași, zero copii în centre rezidențiale în județul Bacău. Și, firește, zero centre. Așa stau lucrurile în acest moment.

Datele au fost prezentate de Hope and Homes for Children (HHC), organizație care a încheiat vastul proiect derulat în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău.

Reprezentanți ai HHC din România și Marea Britanie au venit, marți, în Bacău pentru a marca sfârșitul misiunii lor. Nu erau singuri, ci însoțiți de finanțatorii care vor susține proiectul din județul Iași, unde va fi nevoie de șase ani pentru a muta copiii din centre în mediul familial.



„Scopul HHC a fost să închidă centrele și să-i reintegreze pe copii în familie ajutând material familia, iar acolo unde nu era posibil, să furnizeze alternative de tip familial”, a explicat Sorin Bîrlădeanu, director servicii copii la DGASPC.
În paralel, HHC a sprijinit integrarea profesională a tinerilor plătindu-le chiria, alimentele, produsele de igienă și taxele școlare, timp de șase luni sau mai mult.

Cinci sute copii salvați din centre

„Acum au ieșit ultimii din cei 500 de copii care erau în sistemul rezidențial în 2007 și suntem bucuroși că am ajuns cu bine la capăt”, a declarat Radu Tohătan, manager proiect HHC pe Bacău. DGASPC a prezentat cele patru centre pe care s-a lucrat până la închidere: „Pietricica” Comănești, „Ghiocelul” Bacău, „Alexandra” Onești și „Henri Coandă” Bacău.

„Aș vrea să spun că am pornit ca parteneri, dar am ajuns să fim o familie și în acest moment ne vine greu să acceptăm că veți pleca din județul Bacău. Am vrea să rămâneți alături de noi pentru a face lucruri bune, împreună, în continuare”, a mărturisit Dana Țîțaru, director general DGASPC. „A fost foarte plăcut să lucrez în județul Bacău și sunt surprins și eu să văd, sintetizate, rezultatele. Nu vom pleca brusc pentru că știm că o navă, după ce îi pui frână, mai merge 20 km. Prin urmare, vom rămâne să facem ceea ce numim consolidare”, a asigura-o Radu Tohătan.

„Multă dorință de a face bine”

Ștefan Dărăbuș, director regional pentru Europa de Est, a punctat diferențele dintre Bacău și multe alte zone din România:

„Ne-a impresionat umanismul celor cu care am lucrat în acest județ, am lucrat cu niște oameni care s-au gândit în mod autentic la copii. Pentru noi asta a fost foarte important. Fie că discutam cu directorii, fie că discutam cu șefii de servicii sau asistenții sociali, copiii erau priviți ca niște copii, nu se raportau la ei ca la niște beneficiari sau clienți, pragmatic, rece, așa cum se obișnuiește. Și am văzut foarte multă dorință de a face bine, mai ales pentru copiii care era pe cale de a fi separați de familie.”

Urmarea? Unul dintre programele de prevenire ale HHC, care va deveni politică publică, s-a făcut în Bacău. Ștefan Dărăbuș a afirmat că HHC va colabora cu Bruxelles-ul pentru a sprijini reforma din România: „Dacă, în medie, costul pentru întreținerea unui copil în centre e de 500 de euro/lună, costul de prevenire a separării de familie e 700 de euro/an”, la care se adaugă faptul că previi suferința, drama copilului smuls de lângă părinți.

„Ceea ce am mai putut face în Bacău a fost să avem discuții sincere, sănătoase. Bacăul e un termen de comparație la nivel național și nu exagerez”, a mai spus directorul regional al HHC, apoi a promis că „în niciun fel nu se va opri ceea ce facem aici.”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri