26 aprilie 2024
ActualitateMii de oameni raman fara medicamente/Farmacia mobila trage pe dreapta

Mii de oameni raman fara medicamente/Farmacia mobila trage pe dreapta

Farmacia mobila, cea care asigura aprovizionarea cu medicamente a bolnavilor din zonele izolate ale judetului, urmeaza sa isi inceteze activitatea. Cel putin asta reiese din proiectul Legii farmaciei, care a fost publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii in forma sa finala. Bolnavii vor da sute de mii de lei pe drumul pana la farmaciile din Bacau.

Legea farmaciei va intra in vigoare luna aceasta sau in prima luna a anului viitor, ceea ce inseamna ca functionarea farmaciei mobile nu va mai avea o baza legala. Aceasta este si parerea directorului adjunct de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. “Farmacia mobila nu va mai functiona, probabil dupa intai ianuarie, ne-a declarat Dan Stoica. Se pare ca ideea nu este agreata la nivel central, din moment ce nu a fost stipulat conceptul de farmacie privata in Legea farmaciei. La Bacau, farmacia mobila a insemnat un experiment, reusit zicem noi, dar se pare ca nu este aacceptata ca modalitate de lucru si nu poate fi acreditata. De la anul vor fi agreate si stimulate farmaciile din mediul rural. Vor primi mai multe stimulente, ceea ce va incuraja deschiderea de puncte farmaceutice la sate&#8221.

Ce punem in loc?



Una dintre comunele aflate pe traseul farmaciei mobile este Stanisesti. Locuitorii de aici primeau vizita farmaciei pe roti in fiecare vineri. “Ei stiu ca vine farmacia la sfarsit de saptamana si au grija sa vina la cabinet dupa retete, ne-a declarat medicul de familie Catalin Andriescu. Este foarte utila, extraordinar de utila. E o veste proasta desfiintarea ei. Este usor sa desfiintezi ceva, dar ce pui in loc?&#8221. Medicul de la Stanisesti se intreaba cati dintre oamenii batrani din Stanisesti vor avea puterea, fizica si financiara, sa ajunga la Bacau la farmacii, sau la cea mai apropiata farmacie din zona, cea de la Podu Turcului. “Un bilet dus-intors pana la Bacau costa 200.000 lei, iar unul pana la Podu Turcului, in jur de 50.000 lei. Cum sa dai atatia bani pentru un medicament care costa, stiu eu, 20.000 lei?&#8221

Eforturi pentru salvarea farmaciei

“Noi consideram ca farmacia mobila este extrem de utila. Chiar vrem sa demaram o actiune de lobby la nivel inalt pentru includerea acestui tip de serviciu in legislatia romaneasca a farmaciilor. Am contactat deja European Public Health Alliance, membra in European Social Platform, care are influenta asupra politicilor publice legate de sanatate, pentru a ne trimite legislatia europeana in acest domeniu si a ne sprijini in actiunea de lobby&#8221, ne-a declarat Gabriela Achihai, presedinta Fundatiei de Sprijin Comunitar (FSC). Va amintim ca FSC a demarat proiectul farmacia mobila inca din luna aprilie 2004, dupa care s-au pus si bazele unui parteneriat intre fundatie si Colegiul Farmacistilor, Directia de Sanatate Publica, SC Medica SA si Casa de Asigurari de Sanatate. Initiativa apartine celui care a fost dr.Stefan Ciobanu, director executiv la FSC, care a dorit din tot sufletul sa vina in sprijinul populatiei din sase comune din zona Podu Turcului: Vultureni, Dealu Morii, Stanisesti, Gaiceana, Huruiesti, Tatarasti. &#8222Farmacia mobila functioneaza ca un punct de lucru itinerant al unei farmacii autorizate si acreditate. Punctul de lucru mobil este amenajat intr-un mijloc de transport modern, achizitionat de noi prin intermediul unui proiect finantat de UE. Autovehiculul, tip Mercedes Sprinter, cu tractiune integrala, a fost echipat dupa modelul similar existent in Marea Britanie. Punctul de lucru itinerant deserveste prin rotatie cele 6 comune incluse in proiectul pilot, cate doua localitati pe zi, asigurand eliberarea retetelor gratuite sau compensate prescrise de medicii de familie. Medicamentele sunt ridicate zilnic de la Farmacia nr. 4, de unde personalul specializat se deplaseaza in comune conform programarii. Locatia Punctului de lucru mobil este stabilita in vecinatatea cabinetului medicului de familie, iar eliberarea retetelor, inregistrarea lor si operarea in programul de gestiune se realizeaza cu ajutorul calculatorului portabil&#8221, a precizat Gabriela Achihai.

Laurii nu salveaza farmacia mobila

Demn de subliniat este faptul ca, pana in prezent, Farmacia Mobila a oferit servicii la nu mai putin de 13.933 persoane din zona Podu-Turcului. Iar faptul ca FSC a avut initiativa acestui proiect nu a lasat indiferent juriul Galei Societatii Civile, o competitie in care se premiaza cele mai valoroase proiecte desfasurate de ONG-uri, sindicate sau persoane fizice. In consecinta, proiectul Farmacia Mobila a obtinut doua premii in cadrul galei, Premiul Mass Media pentru Solidaritate Umana si Premiul Juriului la categoria Sanatate. &#8222Premiile obtinute au insemnat foarte mult pentru noi. Deci, activitatea noastra reprezinta un mare castig pentru populatia din zona Podu-Turcului, care nu trebuie sa parcurga distante mari pentru a-si procura medicamentele atat de necesare. Evident ca a avea puncte fixe deschise zilnic in fiecare comuna este de preferat, dar pana la a obtine acest deziderat va trece mult timp, iar farmacia mobila prezinta o solutie temporara extrem de eficienta. Avem lunar, in medie, 1.161 beneficiari la farmacia mobila, costul pentru fiecare dintre acestia ridicandu-se la suma de 2,7 RON. Am facut sondaje prin zona, iar 93,7 din cei intervievati s-au declarat foarte multumiti. In plus, 97,6 din populatie considera ca acest proiect trebuie continuat&#8221, a incheiat Gabriela Achihai. Costurile nu sunt deloc de neglijat in conditiile in care investitia initiala a costat 172.880 RON, iar functionarea farmaciei mobile inghite 3.173 RON in fiecare luna.

Scris de Doina MINCU/Carmen SERBAN

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri