8 mai 2024
ActualitateMaternitatea Bacău va primi bani pentru incubatoare și aparat radiologic

Rectificare cu corectare

Maternitatea Bacău va primi bani pentru incubatoare și aparat radiologic

Rectificarea bugetului județului Bacău nu a produs surprize întrucât sumele erau cunoscute de la publicarea de către Guvern. Consiliului Județean Bacău i s-au alocat 6.814.000 de lei pentru finanțarea „Programului pentru Școli”, care a reunit două programe – „Corn și lapte” și „Mere în școli” -, dar i s-au tăiat 88.000 de lei din suma destinată drepturilor cuvenite copiilor cu cerințe educative speciale.

În concluzie, județul Bacău a primit 6.726.000 de lei din TVA. Potrivit adresei 2154 a Administrației Județene a Finanțelor Publice, suma destinată echilibrării bugetelor comunelor și orașelor este de 2.473.000 de lei, la care se vor adăuga 327.000 de lei din impozite pe venitul direct. Din Fondul de rezervă al Guvernului, CJ Bacău i s-au mai alocat 12.650.000 de lei pentru finanțarea sistemului de protecție a copilului și a centrelor de îngrijire și recuperare a adulților cu handicap.

Decizia a fost la Minister!



Au fost operate și unele suplimentări de cheltuieli, la solicitarea instituțiilor aflate în subordinea CJ Bacău, care au nevoie de bani pentru reparații sau diferite bunuri: Muzeul „Iulian Antonescu” a cerut 25.000 de lei, Filarmonica „Mihail Jora”, 111.000 de lei, iar Ansamblul „Busuiocul” 15.000 de lei. Aceleași instituții au solicitat diminuarea cheltuielilor de personal. Și Serviciul Public Județean de Drumuri a micșorat cheltuilele cu salariile, dar a cerut 2.900.000 de lei pentru întreținerea infrastructurii.

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bacău a solicitat reducerea cheltuielilor de personal cu 46.400.000 de lei, urmare a pensionărilor și încadrării unor tineri cu vechime mai mică decât cea estimată sau a neocupării posturilor de medici la UPU, Radiologie, Diabet.

Cezar Olteanu, consilier PNL, a solicitat ca la următoarea rectificare să fie anexate proiectului ordonanțele la care se face referire în expunerea de motive. „Uitându-mă pe această anexă observ că cele mai dezechilibrate bugete sunt ale municipiilor. Din 2.473.000 de lei, 1.094.000 de lei le primesc cele trei municipii – Bacău Onești și Moinești – și aproape două treimi din comune nu primesc nimic!”

Gabriela Mitrea, director economic, a explicat că sumele au fost repartizate de către Ministerul de Finanțe „în urma analizării și a aplicării unor formule, care vin să corecteze alocările anterioare pe Legea bugetului de stat”. Probabil va mai fi o rectificare, a mai precizat ea. „Majoritarea comunelor care sunt acum deficitare au primit în februarie cât au nu primit în trei-patru ani. E adevărat sunt ajutate municipiile deoarece la începutul anului li s-a dat mai puțin”, a completat-o Silviu Pravăț, vicepreședintele CJ Bacău.

210 de bebeluși la Terapie Intensivă

La hotărârea privind rectificarea, Silviu Pravăț a propus un amendament. „Secția de Neonatologie a Maternității Bacău e clasificată drept unitate de gradul 3, ceea ce implică existența unui compartiment de terapie intensivă de înaltă performanță pentru copiii prematuri și cei cu probleme medicale”, a declarat Silviu Pravăț, adăugând că nou-născuții cu probleme nu pot fi plimbați la Radiologie, fiind nevoie de un aparat de radiologie mobil. Cel existent e foarte vechi și se defectează frecvent. La fel de necesare pentru supraviețuirea bebelușilor sunt incubatoarele.

Din 281 de nou-născuți prematuri internați, 210 au avut nevoie de îngrijire la Terapie Intensivă Neonatală, indicele de utilizare a paturilor la Terapie Intensivă fiind de 471%. Adrian Popa, directorul SJU Bacău, a cerut dotarea Secției de Neonatologie cu patru incubatoare și cu un aparat de radiologie mobil, cu care să se efectueze investigații fără deplasarea bebelușilor. Valoarea estimată a dotărilor ar fi de 1.140.000 de lei: 500.000 pentru aparatul radiologic și 160.0000 de pentru fiecare incubator. Banii vor fi luați de la Aeroport, care va obține fonduri europene și guvernamentale pentru pistă. Rectificarea bugetului cu această sumă a fost aprobată în unanimitate de consilieri.

Lucrări complexe și la Pediatrie

Spitalul Județean de Urgență Bacău (SJU) a demarat pe 10 octombrie 2018 lucrările de reparații capitale la corpul de clădire în care funcționează pricipalele secții pentru copii, respectiv Pediatria, Chirurgia și ortopedia pediatrică și Recuperarea pediatrică. Imobilul va fi reabilitat termic , se vor reface instalațiile electrice și sanitare, se va instala un sistem de ventilație și se va face o recompartimentare a clădirii. Practic pe vechiul schelet în care a funcționat Spitalul de copii se va da în funcțiune un imobil modern cu toate circuitele sanitare puse la punct și condiții de cazare superioare.

„Efortul acesta financiar este suportat de Consiliul Județean Bacău și se ridică la 5.289.000 de lei fără TVA. Beneficiile vor fi foarte mari pentru micuții pacienți în ceea ce privește confortul. Încercăm să le oferim condiții care să le facă să uite că sunt internați într-un spital. Până la finalizarea proiectului, care se va face sub exploatare, vor fi modificate circuitele actuale și va fi puțin deranj, așa încât ne cerem scuze pentru disconfortul creat”, a declarat Adrian Popa, managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău. Lucrările, care se vor desfășura pe sectoare, urmând ca secțiile să fie restrânse fără a fi închise, vor dura 36 de luni.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri