Mare sărbătoare folclorică la Asău

    Duminică 7 octombrie, de la ora 14, pe stadionul din Asău (aflat în centrul localității), are loc o mare sărbătoare folclorică. Este vorba despre Festivalul de folclor și tradiții populare ”Cununa Munților 2018 – Centenar în dialog”.

    Această manifestare, ce se va desfășura sub imboldul ”Folclorul românesc- unitate în diversitate” marchează împlinirea a 15 ani de activitate artistică a Ansamblului ”Ca La Noi”, înființat de Camelia Roșu, o mare iubitoare în profunzime a folclorului tradițional, care a dat un suflu nou păstrării celor mai de preț ”comori” ale cântecului și dansului popular pe valea Trotușului și pe meleagurile băcăuane. Camelia Roșu este inițiatoarea, în 2009, a Festivalului ”Zestrea” (cu prezentarea tradițiilor de nuntă) și a contribuit și la formarea unor ansambluri folclorice pe valea Asăului.

    Evidențiem faptul că sărbătoarea folclorică de duminică 7 octombrie de la Asău este organizată de către Asociația Culturală ”Ca La Noi”, de Primăria și Parohia Ortodoxă a acestei comune în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău (cofinanțator). Festivalul asăuan este precedat de săvârșirea unei slujbe religioase la Monumentul eroilor din localitate, cinstindu-se astfel Centenarul realizării unirii tuturor românilor. Această manifestare se bucură și de prezența unor oaspeți speciali: cunoscutul etnomuzicolog George Sârbu (profesor de folclor și dirijor), Alexandru Muntean, președintele Asociației ”Ștefan cel Mare” din Cernăuți, Dumitru Brăneanu, președintele Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România. Pe lângă ”regalul emblematic de cântec și joc popular” acest festival de la Asău oferă și prilejul ”fiilor și fiicelor” acestei așezări de a se reîntoarce pe meleagurile natale.



    Este de remarcat faptul că pe ”afișul” Festivalului de folclor și tradiții populare ”Cununa Munților 2018 – Centenar în dialog” figurează invitați de peste hotare (Grigore Gherman și Ansamblul ”Ghiocel” din Vencicăuți – Ucraina, Stela Botez din Republica Moldova), soliști și instrumentiști din țară (Andreea Daria Dumitru din Iași, Cătălin Doinaș din Făgăraș, Adina Roșca din Brașov, Florin Tărâță – unul din cei mai buni saxofoniști) dar și o întreagă ”pleiadă” a interpreților băcăuani de folclor. Între aceștia amintim pe Maria Șalaru, Anton Achiței, Maria Tătaru, Gabriela Comăneci, Irina Sabău, Otilia Purcaru, Maria Enache, Rodica Saulea și mai tinerii interpreți Mihaela Iordache, Alexandra Ulea, Mihai Timaru, Diana Cojocaru, Iuliana Covaci, Elisabeta Unguru, Diana Cojocaru și alții. La acest festival sunt prezente și mai multe ansambluri de dansuri populare tradiționale din zona Moldovei. În întrecerea acestora ”perla coroanei” va străluci în evoluția ansamblurilor ”Ca La Noi” (sărbătorit la 15 ani de la înființare) și ”Cununa Asăuanilor” (care este cel mai tânăr pe valea Trotușului), alte formații de dansuri ”angrenate” aici fiind ”Siminocul” din Sănduleni, ”Mugurașii” din Agăș, ”Ecoul din vale” din Faraoani și altele.

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"