20 mai 2024
SportLupte greco-romane/ CE Under 20: Denis Mihai, o medalie de argint cu valoare...

Lupte greco-romane/ CE Under 20: Denis Mihai, o medalie de argint cu valoare de… aur

Proaspăt vice-campion european, sportivul antrenat de Ion Butucaru la SCM Bacău se gândește deja la Mondialele de luna viitoare, din Bulgaria

La drept vorbind, medalia este din porțelan și atrage atenția imediat. Îți sare în ochi și pentru că e lucrată iscusit, dar și pentru că semnifică un nou pisc al carierei luptătorului băcăuan Denis Mihai. Vice-campion continental Under 20 la 55 kg în cadrul Europenelor derulate săptămâna trecută, în Italia, la Ostia, sportivul legitimat la SCM Bacău nu vrea să se oprească aici. „Mai am de urcat. Luna viitoare sunt Mondialele U20 și vreau să fiu din nou sus, pe podium”, spune puștiul de 19 ani care, de când a început luptele („la nouă ani, sub comanda maestrului Ion Butucaru”) nu a făcut altceva decât să urce și să… tot urce. Așadar, campion european de juniori mici în 2017, Denis a luat bronzul continental U20 anul trecut, iar acum, în decursul a nici trei luni, a adăugat în vitrină un bronz la Europenele U23, un loc 5 la CE de Seniori și argintul la CE U20 în Italia. Și cum până la Mondialele U20 de la Sofia mai e, totuși, o lună și jumătate, avem timp să povestim cum a fost în Peninsulă, acolo unde Denis l-a învins cu 4-0 pe ungurul Mila Attila Nemeth, cu 3-1 pe vice-campionul european U23, turcul Emre Mutlu și cu 8-0 pe armeanul Homeros Arakelyan, pierzând apoi finala pentru aur cu 10-1 în fața azerului Nihad Guluzade. Cel mai greu meci?

„Evident, finala. Și acum mă roade că am pierdut-o. Cu mai multă atenție…” lasă Denis fraza neterminată. Intervine antrenorul și mentorul său, Ion Butucaru: „Eu mereu îl sfătuiesc pe Denis să se lupte foarte închis. El nu se simte în largul său atunci când dă peste un adversar care-l sâcâie. Fiecare competiție spune câte ceva”. Denis reia fraza neterminată: „Dacă eram mai atent, meciul ăsta se putea termina altfel. Mâine dacă ar fi să lupt din nou cu azerul, ați vedea o altă confruntare”. Maestrul Butucaru își ia elevul pe după umeri, umerii care-i dau atâtea bătăi de cap lui Denis din punct de vedere medical:



„La Denis Mihai a fost și o supra-solicitare atît mentală cât mai ales fizică: a luptat anul ăsta la Europene și la U23, și la Seniori, și la U20. Din punctul meu de vedere, nu trebuia să meargă la Seniori. A muncit foarte mult, a muncit pe durere pentu că el este un copil deosebit. Revenind la Europenele U20 din Italia, argintul ăsta are valoare de aur în condițiile date”. Este și părerea directorului SCM Bacău, antrenorul de lupte Ion Șarban, cel care s-a opus la începutul anului ca Denis să plece la Dinamo, club care-i oferea dublu față de cât primea la Bacău: „Am crezut și credem mult în Denis, la fel ca și în Vasile Cojoc. Nu ne puteam permite să pierdem doi campioni precum cei doi, care au fost curtați intens de Dinamo. Am făcut eforturi financiare însemnate pentru a-i opri aici, dar la fel de adevărat este și că am beneficiat de caracterul deosebit al acestor doi sportivi, care au decis să continue la SCM Bacău”. Proaspătul vice-campion european zâmbește: „Cum aș fi putut să întorc spatele domnului profesor Butucaru? Îl respect prea mult”. Zâmbește și Ion Butucaru:

Asta pentru că și eu mi-am respectat întotdeauna sportivii”. Apropo de respect: înaintea meciului cu turcul Mutlu, Denis Mihai s-a simțit rău; acuza stările febrile și de vomă. Sesizând acest lucru, reprezentantul Ungariei la 130 kg care a legat o prietenie cu Denis încă din vremea unor cantonamente comune, i-a adus gheață și i-a oferit toată susținerea. „Frumos gestul său! Unul de respect și de profundă prietenie. De altfel, și asta m-a motivat în lupta cu turcul, pe care-l mai bătusem și în iarnă, la Zagreb, dar pe care acum trebuia neapărat să-l înving pentru că devenise între timp campion european la U23”, subliniază luptătorul băcăuan.

Până acum un an și jumătate, pot spune că Denis mai….copilărea. Acum este foarte responsabil. Are o ambiție extraordinară, la fel fiind și pasiunea pentru lupte”, punctează Ion Butucaru. Despre pasounea pentru lupte vorbește și faptul că, după ce a ieșit vice-campion european, în loc să meargă și să se relaxeze pe plajă, la Ostia, puștiul a preferat să ia tot drumul sălii, pentru a urmări celelalte meciuri ale Campionatului. „Iubesc luptele: sunt viața mea. Și dacă este să mai prefer un lucru, acela este.- să nuj râdeți!- somnul”. Adevărul e că până la Mondialele U20 din Bulgaria, campionul nostru nu prea va avea somn. Asta și pentru că Denis știe că Mondialele vor avea un grad mai eridicat de dificultate: „La 55 de kg, reprezentantul Algeriei este de luat în seamă. În plus, acum vin și uzbecii, kazahii și kirghizii. Dar am și eu planurile mele”. Planurile lui Denis nu privesc doar spațiile de luptă. În septembrie vrea să-și dea examenul de Bacalaureat, pe care a trebuit să-l amâne și în 2021 și acum, în vara lui 2022. Iar după Bac, intenționează să înceapă cursurile universitare. Un alt țel este construirea unei case. Iar pe unul dintre pereți, în mijlocul a zeci și zeci de medalii și diplome, va sta și gheata de porțelan cucerită la Ostia.

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri