27 aprilie 2024
ActualitateLuni in sir in asteptarea testelor de glicemie

Luni in sir in asteptarea testelor de glicemie

Procurarea testelor pentru stabilirea nivelului glicemiei din sânge pentru multi diabetici insulino-dependenti a devenit din ce in ce mai dificila in ultima vreme. Desi, conform legislatiei sanitare, diabeticii au dreptul la teste gratuite, multi trebuie sa astepte luni in sir pentru a le obtine. Norocul sau ghinionul lor depinde de tipul de aparat (glucometru) pe care il au.

“Eu am un aparat tip Optium Exceed si din ianuarie tot intreb la farmacie daca au adus teste pentru el, ne-a relatat Ioana C. Fac insulina de trei ori pe zi si, ca atare, ar trebui sa-mi testez glicemia de tot atâtea ori. Noroc ca am mai avut o rezerva si mi-am testat glicemia, dar, evident, mai rar.

Nu este pentru prima data când apare o asemenea problema. Din cauza ca nu au mai fost teste, de-a lungul timpului a trebuit sa schimb trei tipuri de aparate si sa reinvat de fiecare data modul de efectuare a testarii.” Situatia semnalata de cititoarea noastra nu este singulara si nici surprinzatoare pentru medicii diabetologi.



“Intr-adevar, sunt anumite aparate pentru care testele au disparut, ne-a spus dr. Noemi Pletea, sef sectie Diabet si boli de nutritie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Bacau, coordonatorul Programului de diabet. Probabil, producatorii nu mai au interes financiar sa le produca. Dar, din fericire, mai sunt alte tipuri de aparate pentru care se gasesc teste. De exemplu, aparatul Accu-Chek Active nu are moarte.”

Solutia se gaseste la medicul diabetolog

In urma demersului intreprins de noi, cititoarea noastra a intrat in posesia unui glucometru Accu-Chek Active si a unei cutii de teste pentru acesta care i-au fost puse la dispozitie de catre dr.Noemi Pletea.

De la dumneaei am mai retinut ca daca un diabetic intâmpina o asemenea problema, el trebuie sa se adreseze medicului diabetolog in evidenta caruia se afla. Acesta ii va recomanda un alt tip de aparat, pentru care sunt teste pe piata farmaceutica. Pe baza prescriptiei medicului specialist, bolnavul le va primi gratuit.

Daca nu merge la diabetolog, celui in cauza nu-i ramâne decât sa-si procure cu bani din buzunar o alta trusa de testare, ceea ce nu este la indemâna oricui. De regula, glucometrul se ofera gratuit, dar testele costa, si destul de mult. Pretul unei cutii, care contine 50 de teste, porneste de la câteva zeci de lei si poate ajunge la câteva sute, in functie de performanta glucometrului. Pe de alta parte, insa, importanta efectuarii testarii frecvente a glicemiei unui diabetic, mai ales a celui insulino-dependent, este incontestabila.

Referitor la aceasta dr.Noemi Pletea a precizat: “Este necesara testarea, pentru ca astfel diabeticul vede care este nivelul glicemiei. In functie de acesta stie exact daca trebuie sa mai scada ori sa mai creasca numarul de unitati de insulina pe care si le administreaza”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri