27 aprilie 2024
Zona zeroNew PressLucian Popa: ”Vreau ca ZIDART sa devină un proiect de mândrie locală...

#InterviurileNewPress

Lucian Popa: ”Vreau ca ZIDART sa devină un proiect de mândrie locală și o destinaţie atractivă pentru turişti.”

Acolo unde se implică Lucian Popa, lucrurile se schimbă, în bine. Are viziune, tenacitate și idei creative, pe care le pune în practică pentru a trasforma Bacăul într-un oraș mai frumos. S-a născut în Adjud, dar ”orașul lui Bacovia” este casa lui, de la vârsta de cinci ani, și, în loc să plece pe alte meleaguri, după ce a absolvit studiile universitare la SNSPA – Facultatea de Management economic, la București, a ales să revină acasă și… ”să sfințească locul”. Lucian Popa este unul dintre tinerii care au fost implicați in implementarea programului Bacău – Capitala Tineretului și fondatorul ZIDART – Street Art Festival. Din interviul care urmează, realizat de patru elevi de la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău, aflați cum gândește un ”instigator cultural” și ce înseamnă să dai culoare unui ”oraș gri”, printr-un proiect inovativ precum ZIDART.

”ZIDART este o manifestare a culturii şi a artei în spaţiul public”

Tudor Mihail Pascu: Cum a apărut și ce este ZIDART?

Lucian Popa: ZIDART este un proiect pe care l-am iniţiat în 2017, dintr-o dorinţă personală de a îmbogăţi estetica urbană a oraşului Bacău şi de a crea o legătură între artă şi cetăţeni. De atunci, am organizat şase ediţii ale acestui proiect, care constă în realizarea de picturi murale pe clădirile oraşului, cu teme diverse şi inspirate din realitatea locală. ZIDART este un proiect care a devenit un simbol al oraşului, care a atras atenţia publicului şi a presei, şi care a generat un sentiment de recunoştinţă şi apreciere din partea comunităţii băcăuane. ZIDART este o manifestare a culturii şi a artei în spaţiul public, care îşi propune să aducă frumuseţe, culoare şi sens în viaţa oraşului.



Tudor Mihail Pascu: Culorile și formele explozive din orașul Bacău – din lucrările ZIDART – sunt o întâmplare sau un proiect cu o poveste?

Lucian Popa: ZIDART este un proiect care dă voce artiştilor, prin picturi care spun poveşti pe ziduri. Noi le oferim o temă inspiratoare, iar ei o transformă în opere de artă. Fiecare perete devine astfel o scenă pentru imaginaţia lor.

Tudor Mihail Pascu: Cum arată o zi de lucru obișnuită la ZIDART, cum vă selectați temele, zonele în care veți lucra?

Lucian Popa: ZIDART-ul este un proiect care se pregăteşte cu multă pasiune şi dedicare. După fiecare ediţie, ne adunăm într-un teambuilding şi alegem tema pentru următoarea. Apoi, lansăm un apel pentru artişti, care sunt invitaţi să creeze lucrări pe baza temei alese. Aceste lucrări le expunem în Bacău, în zonele care au nevoie cel mai mult de cultură, informaţii şi evenimente. Astfel, ZIDART-ul aduce culoare şi viaţă în spaţiile “defavorizate”, înainte de a se îndrepta spre centrul oraşului.

”Putem îndrăzni să creăm un brand de oraş”

Tudor Mihail Pascu: Care este receptivitatea beneficiarilor, în special a celor care reprezintă asociațiile de locatari, având în vedere că lucrările se realizează pe fațadele blocurilor din Bacău?

Lucian Popa: Sunt foarte bucuros că oamenii au răspuns pozitiv la iniţiativa noastră şi au vrut să se implice în acest proiect. La început, a fost o provocare să le arătăm că acest proiect le este destinat lor, şi că dorim să le creăm un spaţiu frumos, o atracţie turistică în inima cartierului lor.

Tudor Mihail Pascu: Putem considera că picturile murale creează un muzeu în aer liber pentru locuitorii din Bacău și pentru cei care vor vizita acest oraș?

Lucian Popa: Scopul nostru este să facem din Bacăul un oraş atractiv pentru turişti, atât români, cât şi străini. Deşi Bacăul nu are încă un profil turistic bine definit, noi credem că putem construi un brand de oraş, bazat pe câteva simboluri culturale, chiar dacă unele dintre ele au o tentă pesimistă. Proiectul ZIDART este un exemplu de cum putem aduce culoare și viață în oraşul gri al lui Bacovia. Vreau ca Bacăul sa devină un proiect de mândrie locală și o destinaţie atractivă pentru turişti.

”Am fost primii români care au pictat pe această insulă”

Tudor Mihail Pascu: Ați fost invitați și ați participat la alte evenimente din străinătate. Cât de utile sunt aceste interacțiuni cu alți artiști, cu alte culturi și viziuni artistice?

Lucian Popa: O singură dată am lucrat în străinătate, în Madeira, Portugalia, la invitația unei organizații și a primăriei din Câmara de Lobos. Acesta este un oraș mic și prietenos pe insula respectivă, unde picturile murale din Bacău au atras atenția și ne-au oferit oportunitatea de a realiza o pictură murală în centrul orașului. Acolo, prin artistul Ovidiu Ronin, am realizat prima pictură murală din acel loc, cu speranța de a contribui la un festival de street art, poate în colaborare cu ZIDART. A fost o experiență unică, pentru că am fost primii români care au pictat pe acea insulă, din mijlocul Oceanului Atlantic. De asemenea, a fost o experiență plină de căldură umană, pentru că portughezii ne-au primit cu ospitalitate și relaxare, asemenea nouă, românilor. Am simțit că suntem apreciați pentru ceea ce facem, atât de localnici, cât și de turiștii britanici care vizitau frecvent Câmara de Lobos, locul unde Winston Churchill își petrecea vacanțele.

Tudor Mihail Pascu: Din câte ştiu vopseaua de la picturile ZIDART este făcută să purifice aerul. Cum funcţionează şi cum se măsoară gradul de calitate a aerului din jurul acestor lucrări?

Lucian Popa: Am folosit această vopsea care purifică aerul pentru două ediţii ZIDART, dar am renunţat la ea pentru că este prea scumpă. Această vopsea poate contribui la reducerea poluării în zonele urbane, deoarece absoarbe dioxidul de carbon şi particulele fine şi le reţine pe perete. Totuşi, cred că acestă tehnologie este insuficientă pentru a asigura un aer de calitate în orașe și cred că este nevoie şi de o schimbare a comportamentului uman.

”Pentru a-i implica pe tineri și pe băcăuani în viața culturală și artistică, este esențial să le oferim conținut de calitate.”

 

Alexandra Maria Șuștac: Știu că sunteți implicat activ în viața culturală a Bacăului. Așadar, ce proiect vă este mai drag și de ce?

 

Lucian Popa: ZIDART este un proiect care mă pasionează, dar nu este singurul. Îmi place să fac tot ce fac, pentru că simt că aduc o contribuție valoroasă, împreună cu colegii și comunitatea mea din Bacău. Domeniul meu de activitate este cel cultural, artistic și educațional, și cred că în orașele mici și afectate de migrație este esențial să oferim mai multă cultură, artă și oportunități de învățare pentru tineri și pentru toți băcăuanii. Pentru a-i implica pe tineri și pe băcăuani în viața culturală și artistică, este esențial să le oferim conținut de calitate.

 

Alexandra Maria Șuștac: De ce artă pe ziduri?

Lucian Popa: De ce nu (râde, n.n.)? Răspunde tu la întrebarea mea acum. De ce nu artă pe zid?


Alexandra Maria Șuștac: Cred că suntem mai mult obișnuiți cu arta, de exemplu, pe pânză sau în interiorul clădirilor și, cumva, nu e așa de accesibilă ca o lucrare ZIDART, pe care pur pur și simplu poți s-o vezi dintr-o mașină.

Lucian Popa: Foarte bine spus! Aș vrea să dezvolt ideea ta, pentru că ai dreptate. Arta pe zid este o formă de expresie deschisă tuturor și noi o facem cunoscută unui public larg, în timp ce arta tradițională, de galerie și de muzeu, chiar dacă este disponibilă, fiind ascunsă în interiorul zidurilor și nu pe ele, nu atrage atenția oamenilor, pentru că trebuie să ai o doză de curiozitate, să ai un interes pentru a intra într-o galerie și a înțelege mesajul artistului. Dar cred că asta necesită o schimbare de mentalitate din partea instituțiilor de acest tip, care să conceapă proiecte care să faciliteze accesul populației la acest gen de artă.

Noi vrem să aducem arta mai aproape de oameni, să le arătăm frumusețea și semnificația ei. Așa sperăm să îi determinăm să devină mai interesați și mai implicați în domeniul artistic, inclusiv în spațiile dedicate, cum ar fi galeriile.

„Din ce în ce mai multă lume din România asociază ZIDART-ul cu Bacăul sau Bacăul cu ZIDART-ul”

 

Alexandra Maria Șuștac: Ce implică acest proiect din punct de vedere logistic? E ușor de realizat?

Lucian Popa: Nu, deloc. E un proiect similar cu ce înseamnă construcțiile, ca dinamică de organizare, implică foarte multe materiale, foarte multe riscuri asumate, foarte multe tool-uri cum ar fi schela, nacela, lucruri scumpe și extrem de necesare pentru a face lucrări de asemenea dimensiuni.

 

Alexandra Maria Șuștac: Care este impactul cultural al acestui proiect?

Lucian Popa: Impactul cultural îl resimt foarte tare la nivel național pentru că din ce în ce mai multă lume din România asociază ZIDART-ul cu Bacăul sau Bacăul cu ZIDART-ul. Aici vorbim de niște bule, ca să delimitez foarte clar, dar sunt niște bule destul de active și dinamice la nivel național, care asociază proiectul ZIDART cu orașul și spun că “se întâmplă ceva mișto acolo”, “în fiecare an proiectul acela pune orașul pe hartă” și “uite, mai apar niște lucrări, mai apar niște artiști”. Pe plan internațional, este o masă imensă de artiști care doresc să vină în Bacău, de ordinul sutelor, miilor, sunt mulți artiști care ne scriu zilnic și care doresc să vină în Bacău și asta înseamnă că orașul nostru devine din ce în ce mai atractiv pentru artiști.

 

„Cred că am spart niște bariere, am spart zidul cu artă”

 

Alexandra Maria Șuștac: Cum a fost primit acest proiect de către locuitorii Bacăului?

Lucian Popa: În prezent, e foarte bine primit, mi se pare că este îmbrățișat și că oamenii rezonează cu ceea ce facem noi. Cred că am spart niște bariere, am spart zidul cu artă, am spart zidul efectiv, pentru că, la început, erau foarte reticenți și mi se pare foarte fain să vezi oameni care inițial îți spun: “Nu! Dispari de aici!” și peste doi ani să vină la tine să spună: “Îmi cer scuze, nu am înțeles ce ați vrut să faceți. Ce trebuie să facem și noi, ca să beneficiem de proiectul vostru?”

 

Alexandra Maria Șuștac: Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ați învățat în realizarea acestui proiect?

Lucian Popa: Unul dintre lucrurile esențiale pe care le-am asimilat este cum să fii inovator, chiar dacă nu creăm ceva nou, pentru că nu suntem pionierii acestui tip de artă, dar pentru Bacău a însemnat o schimbare să vezi cum orașul capătă culoare, frumusețe și mesaj. ZIDART-ul este o modalitate de a vorbi cu societatea, noi nu doar decorăm niște pereți, ci dorim să interacționăm cu băcăuanii într-un mod creativ.

 

O lecție valoroasă despre inovație este să-ți planifici bine proiectul înainte de a-l lansa într-un oraș nou. Eu recunosc că am făcut o greșeală la început, pentru că nu am analizat bine riscurile și oportunitățile. Am învățat că e esențial să cunoști piața, publicul, nevoile și temerile lor, pentru a le oferi soluții adecvate și atractive.

 

Sunt foarte multe primării din țară care ne sună și ne spun: “Vrem și noi ZIDART. Acum vrem!” și eu le spun că nu e chiar așa, încerc să le dau exemplul din Bacău și, la fel, nici ei nu se gândesc că oamenii pot să zică “Nu!” la așa ceva, gratuit. Și uite că sunt oameni care spun “Nu!”, chiar am auzit o femeie care spunea că era mai bine cu griul de dinainte. :)

„Vreau ca ZIDART să fie un proiect al tuturor celor care se bucură de el”

 

Alexandra Maria Șuștac: Cum vă doriți să arate ZIDART în viitor? Ce planuri aveți?

Lucian Popa: Vreau ca ZIDART să fie un proiect al tuturor celor care se bucură de el. Vreau ca fiecare persoană care vede o lucrare ZIDART să devină un promotor al #sufletului-perete, așa cum îi spunem noi. Vreau ca ZIDART să-și realizeze potențialul, pentru că acum suntem abia la început. Noi ne imaginăm cum arată Bacăul prin ZIDART, dar nu e suficient. Avem nevoie și de o viziune administrativă, care să ofere condițiile necesare și decente pentru locuitorii acestui oraș.

„Nu cred că suntem pregătiți să fim o capitală culturală”

 

Alexandra Maria Șuștac: Credeți că Bacăul ar putea fi o capitală culturală? Vă rog să motivați opinia dumneavoastră.

Lucian Popa: Nu cred că suntem pregătiți să fim o capitală culturală. Pentru asta, ar trebui să avem mai multe rețele de colaborare între diferite grupuri, mai mulți lideri și mai multe inițiative care să se susțină reciproc. De asemenea, ar trebui să avem o viziune clară și coerentă din partea autorităților, care să se angajeze pe termen lung pentru dezvoltarea culturală a orașului. Fără aceste elemente, nu putem să ne afirmăm ca o capitală culturală autentică, care să atragă atenția lumii. Dar eu sunt optimist și cred că, dacă am reuși să mobilizăm toate aceste resurse, am avea șanse să ne gândim la un astfel de proiect.


“Pentru a fi fericit și împlinit, nu ai nevoie de multe lucruri, ci doar de cele esențiale”

 

Alexandra Maria Șuștac: Am văzut că în fiecare an ZIDART are o temă, iar anul acesta este “Less is more”. La ce vă referiți și ce aduce nou față de anii precedenți?

Lucian Popa: Anul acesta am lucrat mai puțin, dar mai bine. Nu am făcut decât șapte picturi murale, dar fiecare este o capodoperă. Acesta este și mesajul meu: pentru a fi fericit și împlinit, nu ai nevoie de multe lucruri, ci doar de cele esențiale. Așa îți eliberezi spațiul și timpul de tot ce este inutil și dăunător, fie că sunt obiecte sau relații. Așa îți găsești armonia cu tine însuți.

Alexandra Maria Șuștac: Ați fost elev la Palatul Copiilor Bacău? Credeți că aceste cursuri extrașcolare ajută la formarea noii generații?

Lucian Popa: Sunt un fost cursant al Palatului Copiilor Bacău, unde am participat la diverse activități extrașcolare. Îmi amintesc că mi-am luat o lovitură la buza în prima zi de judo, dar nu m-am lăsat și am continuat să învăț. Aici am descoperit și pasiunea pentru șah, am încercat și teatru, dar nu era pe gustul meu, și am făcut informatică, care mi-a fost de mare folos.

Consider că este esențial să te dezvolți în mai multe domenii și să te implici în proiecte de voluntariat, așa cum faceți voi. Cred că este o oportunitate minunată să puneți în practică ceea ce învățați în aceste săli de curs și să contribuiți la schimbarea în bine a societății.

 

Alexandra Maria Șuștac: Cum ați ajuns să colaborați cu Biblioteca Județeană ”Costache Sturdza” Bacău pentru a realiza murala Bacovia, în cadrul ediției BacFest de anul acesta?

Lucian Popa: Nu este prima dată când ZIDART îl readuce pe Bacovia în atenția publicului, cu o viziune nouă și originală. Am mai făcut asta în cadrul proiectului Capitala Tineretului, când am creat o instalație urbană punk, care a provocat reacții diverse, dar și admirație. Atunci, am vrut să ”colorăm generația” și să-l scoatem pe Bacovia din stereotipul ”gri”. Acum, prin murală, am vrut să-i arătăm o altă latură, mai puțin cunoscută, mai puțin tristă. Sperăm să-i facem pe oameni să-l privească altfel pe George Bacovia. Vom vedea în timp dacă am reușit, pentru că așa se vede valoarea unei opere de artă.

 

Alexandra Maria Șuștac: Propunerea pentru murala Bacovia a venit din partea Bibliotecii Județene ”Costache Sturdza” sau din partea ZIDART?

Lucian Popa: Propunerea pentru acest proiect a venit din ambele părți, și din partea Bibliotecii Județene ”Costache Sturdza” și din partea noastră. Eu mi-am dorit de mult timp să contribui la o astfel de lucrare și acum ceva timp i-am spus lui Adrian Jicu (managerul Bibliotecii Județene ”Costache Sturdza”, n.n.) că trebuie să facem la un moment dat un mural cu Bacovia. Anul acesta, s-au așezat lucrurile și am reușit să-l facem.

”Sunt o persoană care își urmărește visele cu pragmatism”

 

Vlad Pavalache: Crezi că o lucrare ZIDART poate schimba ziua cuiva, atunci când o vede?

Lucian Popa: Este minunat să observi cum arta poate schimba oamenii, cum îi poate face să iasă din rutina lor și să se conecteze cu o operă care le vorbește. Cred că aceste momente sunt prețioase pentru echilibrul nostru emoțional și spiritual, când ne lăsăm surprinși de frumusețea și semnificația unei lucrări. Am cunoscut chiar o persoană care își face un obicei din a vizita o anumită operă, pentru că de fiecare dată îi transmite ceva nou, pentru că ea se schimbă și atunci și lucrarea se schimbă. Mi se pare extraordinar să văd cum oamenii se pot descoperi sau se pot cunoaște mai bine prin intermediul artei.

Vlad Pavalache: Te consideri o persoană visătoare?

Lucian Popa: Sunt o persoană care își urmărește visele cu pragmatism. Pentru mine, visele sunt sursa ideilor mele, pe care încerc să le transform în realitate. Nu mi-am imaginat niciodată că Bacăul va deveni un oraș cunoscut în țară și în lume, dar mi-am propus să realizez un proiect de succes. Așadar, visele mele nu sunt doar fantezii, ci și planuri de acțiune.

”ZIDART este un proiect independent, apolitic și care vrea să aducă frumusețe și culoare în oraș”

Vlad Pavalache: Aș vrea să știu dacă, prin esența sa, ZIDART este Lucian Popa.

Lucian Popa: Lucian Popa nu este ZIDART. ZIDART este o viziune colectivă, o expresie a artei și a comunității din Bacău. ZIDART este rezultatul efortului și pasiunii a sute de artiști, sponsori, colegi, voluntari, locuitori și autorități, care au susținut și au participat la acest proiect minunat. ZIDART este un proiect independent, apolitic și care vrea să aducă frumusețe și culoare în oraș. Nu contează cine a început ZIDART, ci cine îl continuă și îl dezvoltă.

Daria Apalane: Cum credeți că văd artiștii din Uniunea Artiștilor Plastici a Bacăului proiectul „ZIDART”?

Lucian Popa: Cred că foarte bine. Cred că se bucură foarte mult de succesul pe care îl are arta în orașul Bacău și că au contribuit și ei prin promovarea acestei culturi vizuale.

Interviu realizat de Tudor Mihail Pascu (clasa a VII-a), Alexandra – Maria Șuștac (clasa a VI-a), Vlad Pavalache (clasa a VIII-a) și Daria Apalane (clasa a IX-a), membri ai Cercului de Jurnalism al Palatului Copiilor, Bacău

Prof. coord.: Laura Huiban

Foto credits, din timpul interviului: Mara Ioana Lazăr (clasa a IX-a), elevă la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău 

Sursafoto portret Lucian Popa & ZidArt în Madeira: ZidArt

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri