19 martie 2024
ActualitateLiceeni în examen

Liceeni în examen

După simularea la Evaluarea Națională, la clasele a VIII-a și, în premieră anul acesta, la clasele a VII-a, în această săptămână are loc simularea examenului de bacalaureat, pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a, care își testează astfel cunoștințele în vederea susținerii cu succes a examenul propriu-zis, care va avea loc la vară. Ieri, 18 martie, a fost programată simularea la prima probă scrisă, respectiv la Limba și literatura română.

Săptămâna a început cu examene pentru elevii din anii terminali de liceu. Atât cei din clasele a XI-a, cât și cei din clasele a XII-a susțin, în sistem integrat, simularea la examenul de bacalaureat. Asta înseamnă că toți au de rezolvat subiecte unice, concepute de Ministerul Educației, așa cum va fi și în vară, la examenul real.

Ieri, 18 martie, a fost simularea la proba scrisă de Limbă și literatură română. Fiecare elev a avut de susținut examen în funcție de profil și specializare. De exemplu, la clasa a XII-a, profil uman, subiectele au constat în: text din Ion Barbu, „Sub constelația numerelor” (cu mai multe cerințe), de comentat, în minimum 50 de cuvinte, un fragment din poezia „Toamnă de suflet” a lui Tudor Arghezi, în care să evidențieze relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice, și de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte relația dintre două personaje într-un roman interbelic studiat.



La clasa a XI-a, profil uman, varianta de subiecte a cuprins: text din Ioan Slavici, „Amintiri” (cu mai multe cerințe), de prezentat în 50 de cuvinte perspectiva narativă dintr-un fragment din „Pânza de păianjen” de Cella Serghi și de redactat un eseu, de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată.

Liceenii au avut la dispoziție 3 ore pentru a rezolva subiectele de simulare. Testarea a început la ora 9.00, în toate liceele din țară, iar elevii au avut toți aceleași subiecte, transmise prin Centrul Național de Evaluare și Examinare. Notele obținute la simularea Bacalaureatului 2019 nu vor fi trecute în catalog, ci vor fi evaluate individual la clasă, pentru o mai bună pregătire a elevilor ce vor susține examenul în vară.

Urmează Matematica sau Istoria, în funcție de profil

Astăzi, 19 martie, este programată simularea la Limba maternă, pentru cei care aparţin minorităţilor naţionale, însă la noi în județ nu sunt înscriși elevi la această probă.
Urmează, miercuri, 20 martie, Matematica sau Istoria, în funcţie de profil, şi, în ultima zi a simulării, adică joi, 21 martie, proba la alegere, la care participă doar elevii din clasa a XII-a. Rezultatele vor fi comunicate pe data de 29 martie.

Nu toți candidații au spus „Prezent”:

La simularea primei probe de Bac, conform datelor de la Inspectoratul Școlar Județean Bacău, prezența a fost următoarea:
• la clasa a XI-a (zi) – 4.222 înscriși, 4.008 prezenți, 214 absenți
• la clasa a XII-a (frecvență redusă) – 179 înscriși, 0 prezenți, 179 absenți
• la clasa a XII-a (zi) – 4.122 înscriși, 3.891 prezenți, 221 absenți
• la clasa a XII-a (seral) – 199 înscriși, 46 prezenți, 153 absenți
• la clasa a XIII-a (frecvență redusă) – 160 înscriși, 96 prezenți, 64 absenți
• la clasa a XIII-a (seral) – 172 înscriși, 68 prezenți, 104 absenți

Cât de importante sunt pentru voi, elevii, aceste simulări ale examenelor naționale?

„Din punctul meu de vedere este un exerciţiu bun. Pe mine m-a ajutat să-mi dau seama unde mă aflu şi am realizat că trebuie să mă pun serios cu burta pe carte. Eu mai am timp pentru că sunt în clasa a XI-a, dar nu ştiu ce vor face colegii mai mari. Pentru mine a fost uşor, pentru că nu am prea făcut nimic şi de aceea nu vreau să mi se treacă nota în catalog.”
Ştefan Glăvănescu, elev clasa a XI-a

„Consider că aceste simulări sunt benefice în vederea apropiatelor examene reale, din vară. Din punct de vedere a examenului în sine, pot să spun că a fost în regulă. M-am descurcat bine şi am încredere că voi face faţă cu brio la Bacalaureat.”
Teodora Meluţă, elevă clasa a XII-a

„Simularea a fost bună pentru că m-a ajutat să văd la ce nivel sunt în momentul de faţă. Nu a fost greu, dar eu nu m-am pregătit aşa de bine. Am mai participat la simulări când eram în clasa a VIII-a, iar senzaţia a fost aceeaşi. De această dată, sper să iau peste 7, dar nu vreau să-mi treacă nota în catalog că-mi strică media.”
Marco Gabriel Bălău, elev clasa a XI-a

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri