27 aprilie 2024
ActualitateLecții cu…drona

Lecții cu…drona

„Educație la Înălțime” înseamnă lecții multidisciplinare care dau aripi profesorilor. La propriu. Cu ajutorul dronelor, profesorii își poartă elevii la sute și mii de km distanță în locuri de vis, spectaculoase și relevante în procesul de învățare. În locuri menite să îi inspire pe copii și să le arate că lecțiile pot fi un adevărat spectacol de culori și de interactivitate. Imaginați-vă o lecție specială în care elevii intră în direct cu un loc extraordinar, de unde urmăresc imagini transmise cu o dronă, iar un profesor entuziast le răspunde la întrebări, în direct, chiar de la fața locului. Așa a început proiectul-pilot „Educație la Înălțime”, în 2020, în județul Hunedoara, unde elevi din trei școli rurale din munții Orăștiei au intrat în direct cu profesori aflați în locuri spectaculoase din diferite colțuri ale țării.

În primăvara 2021 proiectul a fost extins la nivel național datorită parteneriatului cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului României. În anul 2021 au fost realizate nu mai puțin de 15 lecții din toate zonele României. Sezonul lecțiilor din 2021 a fost încheiat cu o premieră absolută la nivel mondial: prima lecție transmisă cu profesorii aflați într-o țară, iar elevii în alta. Echipa „Educație la Înălțime” a zburat înapoi în timp ca să aducă în clasele elevilor din România un loc de legendă: Troia. O lecție eveniment care a cuprins elemente de istorie, mitologie, geografie și… cibernetică.



„Conceptele cheie pentru acest proiect național sunt colaborarea, interactivitatea și dinamismul. Echipa are un nucleu de bază, alcătuit din profesioniști în producție media pentru televiziune și este completat cu profesioniști din domeniul educației, profesori din toată țara. Acestora li se alătură invitați de excepție din domeniile abordate și desigur elevi. Fiecare lecție-emisiune aduce de fiecare dată alte trei clase de elevi în legătură directă cu prezentatorii. Elevii sunt implicați activ în desfășurarea emisiunii, participând la concursuri și adresând întrebări invitaților. Complexitatea emisiunilor este redată atât de temele abordate cât și de metodele variate de prezentare, de la experimente științifice, până la jocuri de rol și reconstituiri istorice”, a explicat Nicu Bujor, unul din profesorii „Educație la Înălțime.

În prezent este în desfășurare un nou sezon de emisiuni început în data de 20 mai, un adevărat tur de forță al echipei, cu 9 lecții în 20 de zile. Drona „Educație la Înălțime” zboară deasupra unor cetăți și monumente impunătoare, peste orașe și construcții gigantice, peste munți, lacuri și delte, cucerind clasă cu clasă școlile din România și chiar din Republica Moldova.

„Sezonul al treilea aduce un suflu nou, deoarece suntem în continuă dezvoltare. Echipa de producție a asigurat upgrade-ul tehnic, cu echipamente de ultimă generație, care permit acum transmisia live din orice colț al țării, din câmpiile Bărăganului până pe crestele cele mai înalte ale Făgărașului. În plus, avem și un upgrade de resurse umane, din acest sezon lecțiile fiind concepute și prezentate de doi profesori, aspect care accentuează caracterul multidisciplinar al emisiunii”, a adăugat Nicu Bujor.

Profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Bacău, Nicu Bujor s-a alăturat echipei Educație la Înălțime în octombrie 2021, în urma unui proces de selecție la nivel național. Acesta va prezenta în noul sezon o emisiune care are ca subiect central o capodoperă muzeală, Casa Muzeelor din Iași, alături de un nume cu greutate din domeniul educației, profesorul Doru Căstăian, premiat în Gala Merito 2018, profesor de filosofie şi ştiinte socio-umane la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați.

„Luni, 30 mai, de la ora 11.00, invităm profesorii, elevii și chiar părinții să urmărească în premieră o lecție realizată într-un cadru fascinant, cu decoruri spectaculoase, de la un complex muzeal unic în România. Vă vom conduce pașii pe urmele poeților din Muzeul Poezie(i), vom reconstitui atmosfera anilor trecuți în Muzeul Copilăriei din Comunism și vom pune în lumina reflectoarelor aspecte importante din istorie și literatură”, transmite învățătorul Nicu Bujor.

„Educație la Înălțime” a ajuns la o participare de peste 3000 de școli din toate regiunile țării, dar și din Republica Moldova, lecțiile cu drona dovedind că tehnologia și educația pot fi îmbinate într-un mod inovator care să atragă și să inspire copiii acestor timpuri. Emisiunile reprezintă o resursă educațională deschisă, sunt disponibile pe canalul de Youtube al proiectului și pot fi accesate oricând și utilizate atât în cadrul lecțiilor la clasă, cât și în cadru nonformal.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri