29 aprilie 2024
ActualitateLacul Galbeni, „Cupa prieteniei” la pescuit sportiv. Vânt, valuri, juvelnice găurite

Lacul Galbeni, „Cupa prieteniei” la pescuit sportiv. Vânt, valuri, juvelnice găurite

Vremea capricioasă a pus la încercare măiestria pescarilor sportivi, care au participat duminică la competiția organizată de Centrul Regional de Ecologie Bacău, pe lacul de la Galbeni. Dimineața se anunța promițătoare, cu cer senin, ca numai într-o oră, un vânt puternic dinspre nord, să spargă valuri de doi metri pe plăcile digului din beton. Pescarii au fost nevoiți să-și mute mai sus echipamentele, unele fiind recuperate din  valuri. Competiția a continuat, cele două tabere constituite din pescarii la „plută” și cei care au dat la „feeder”, având acum ca adversar și vântul. Cu toate strategiile și nadele folosite, peștii au mai învățat și ei ceva de anul trecut, lăsându-se cu greu ademeniți în cârlig. Departajarea sa făcut la diferență de câteva grame, marea captură având cu puțin peste un kg. La proba cântarului, cam un sfert dintre participanți s-au prezentat cu juvelnicele goale. Chiar și dintre cei care au prins totuși ceva. Valurile au ros materialul textil de plăci, făcând găuri, ajutând astfel peștii să evadeze.

Sponsorii competiției amicale, Wild Fishing, Delphin România, X-Carp Bacău și magazinele de articole de pescuit, Pescarul profesionist Bacău-Articole de pescuit, Gipo Pescar, Fish Pro și popasul Pescarilor, au oferit premii în bani (locul I, 500 lei… descrescător spre mențiuni), și echipamente distincte pentru fiecare secțiune. Iată cum arăta clasamentul pe podium, pentru fiecare grup, după fluierul simbolic de final:



La secțiunea „Plută”: Matei Bogdan locul I, Ionel Dogaru locul II, Elvis Pascal locul III, și mențiuni pentru Mircea Rusu, Valentin Balaș și Ionel Dogaru, pentru cel mai mare pește prins la această secțiune.

Podium plută

Secțiunea „Feeder”: Radu Ștefan Matei locul I, care a luat și premiul pentru cea mai mare captură din concurs, Mugurel Onofrei locul II, Marian Ababei locul III. Mențiuni, Ionuț Enache și Dorin Ravar.

Podium feeder

Cel mai tânăr participant din competiție, asistat de tatăl său, a fost David Constantin Popescu: „Am 9 ani și trec în clasa a III-a, la „Nicolae Iorga”. Eu pescuiesc de la 6 ani. La pescuit trebuie să ai multă răbdare. Nu contează numai jocul. Am jocuri de pescuit și pe consolă, dar aici mai este și pasiune. Mie îmi place să pescuiesc la feeder, pentru că se prind pești mai mari. Cel mai mare a fost un somn, la Rușiciutea, pe Siret. Avea două kilograme și jumătate. M-a ajutat și tata să îl scot. Am fost și în Deltă, cu familia și cu niște prietenii. Dar acolo nu ne-am dus ca să pescuim. Ne-am dus în vacanță. Acum l-am ajutat pe tata. A aruncat și el, am aruncat și eu. Eu l-am rugat să se înscrie la concurs. Am prins un pește mic.”

Aflat la prima lui participare la o competiție, Radu Ștefan Matei din Onești, 17 ani, nu numai că s-a clasat pe primul loc la feeder, dar a avut și ce-a mai mare captură din concurs. Poate că se adeverește zicala cu „norocul începătorului”, dar se pare că nu este așa: „S-a întâmplat să văd anunțul postat pe o pagină de internet și am zis că este o experiență, trebuie să încerc și eu. Am învățat să pescuiesc de la tata, mai mult pe Oituz, Trotuș, zona aceea. N-am putut să merg și în alte părți. Am pescuit pe râuri așa că îmi place să dau la vobler, muscă, la răpitor în general. Am descoperit pescuitul la feeder de puțin timp, și mi-am dat seama că mă descurc destul de bine. Îmi doream și eu o lansetă mai bună, și s-a întâmplat că astăzi am primit una ca premiu. Sunt elev la „Gheorghe Asachi” în Onești.

Radu Ștefan Matei, cea mai mare captura

Mă bate gândul, după liceu, să mă înrolez vreo 4 ani de zile, nu sunt sigur. Dacă nu, mă duc tot la așa ceva…militar, la o facultate, sau ceva legat de silvicultură. Sunt visuri de mic. Și ideea de uniformă dar și de mers cât mai mult în natură. Plătica pe care am prins-o azi este cea mai mare captură din viața mea. Nu am avut niciodată în cârlig un pește, să treacă de un kil.”

La ora 13.00, după fotografiile de rigoare, cum soarele mușca deja din mal liniștind valurile, s-a pus lacătul la barieră. Au venit la locul competiției câțiva cicloturiști și pescărușii, adevărații pescari.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri